Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: traxman »

To moja wina, robiłem porządek w wątku i nie zauważyłem zgubionego odnośnika.
Dotyczy to:
1. równolegle do boczników pomiarowych i zabezpieczeń nadprądowych Ia/Ig2 zamontować diody BZW06-10:
R36/37 - katodą do R37 (jedna dioda)
R72/73 - katodą do R73 (jedna dioda)
R56/57 - dwie diody katodą do R57 (dwie diody szeregowo)
R85/86 - katodą do R86 (dwie diody szeregowo)

które wcześnie były 1N4007, niestety nie sprawdziły się one w roli zabezpieczeń - stąd te transile.
bomarek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: bomarek »

W poscie Tomasza na stronie 26 z uzupełnienach, trzecie zdjęcie od dołu, widoczne są dwie diody 1N4007, je też oczywiście należy zastąpić transilami?
traxman

To te same diody co w pierwszym zdjęciu (widocznie fotografia sprzed zmiany typu):

R72/73 - katodą do R73 (jedna dioda)

R85/86 - katodą do R86 (dwie diody szeregowo)

to mają być teraz transile.
bomarek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: bomarek »

Teraz juz wszystko jasne, potrzebne 8szt transili, mogą być BZW06-13 jednokierunkowe.
Dzięki.
traxman

Warto też przy okazji zakupów kupić dwie zenerki na 15V/1.3W lub nawet większej mocy, ciągle sprawdzamy skuteczność zabezpieczeń i dobrze ewentualnie mieć je pod ręką.
traxman

Ciekawe co z miernikiem Megabita, jako jedyny się nie skarży (miernik działa), albo wstydzi się, przyznać, że zepsuł.
Napiszcie w jaki stanie są mierniki i jak często ich używacie. Mój już kilka razy podobnie jak efekt02, serwisowałem, włącznie z wymianą podstawki EL34, bo nie dało rady już odgiąć pinów.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

traxman pisze:Ciekawe co z miernikiem Megabita, jako jedyny się nie skarży (miernik działa), albo wstydzi się, przyznać, że zepsuł.
Wczoraj i przedwczoraj w sumie chyba kilkanaście EL34 mierzyłem po rząd i zero problemów. Ani razu obudowy nie otwierałem od pierwszego złożenia. Ale np. Windowsa też nie muszę reinstalować przez całe życie komputera (ok. 3 lata). 8)

Za to odkryłem, że nie działa mi tryb zasilacza. Nie mogę podświetlić żadnego parametru. Możliwe, że przycisk albo enkoder źle przylutowałem, bo też z cofaniem (kręceniem w lewo) mam problemy.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
traxman

Podejrzewam jakość przycisku, swój już dawno rozwaliłem klikaniem. Kupiłem przemysłowego Apema za 18PLN/szt i problem zniknął, mam też sygnały, że rozlatuje się w mierniku mojego kolegi.
Jako, że mój miernik często narażony jest na upadki (mam małe biurko) to już kilka razy wymieniałem pęknięte smd, polecam w okolicach radiatora podklejenie do obudowy kawałka gumy, dla amortyzacji wyginającej się płytki.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

traxman pisze:Ciekawe co z miernikiem Megabita, jako jedyny się nie skarży (miernik działa), albo wstydzi się, przyznać, że zepsuł.
Napiszcie w jaki stanie są mierniki i jak często ich używacie. Mój już kilka razy podobnie jak efekt02, serwisowałem, włącznie z wymianą podstawki EL34, bo nie dało rady już odgiąć pinów.
Nie, nie zepsułem :twisted: Poprostu mało czasu było.

Jak to mówią: Sesja to taka stara k**wa co wszyscy jej nienawidzą a każdy chce zaliczyć :twisted:

Miernik czeka poskładany na uruchomienie, aż będę miał na niego czas ;)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

:arrow: MStaniszczak, LASER 99, Megabit, Marvel, sp5hbt, efekt02
Wysyłką elementów do poprawek i procesorów z najnowszą wersją oprogramowania zajmie się traxman.
Tomek
traxman

jak tylko dostanie paczkę od Tomka :D
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Howgh.
Otrzymałem dziś paczkę. Dopiero jak się na to patrzy docenia się ogrom włożonej pracy.
Adam, Tomek, każdemu razem i z osobna gratuluje, jesteście niesamowici :).
Dziękuję za uwagę :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

Po kwartale użytkowania miernika przebrała się miarka, czas na tuning.
Nie odpowiada mi bardzo piaszczysta średnica generowana przez wyginane 1uF w powielaczu napięcia, dodatkowo wpływająca na percepcję drugiego planu tj. buzzerka. Do tuningu potrzebne są 4szt kondensatorów WIMA 1uF koniecznie zalewanych. Montuje się je w miejsce C23-C26. Trzy mieszczą się od strony druku, czwarty od elementów.
1uf.jpg
Efekt - usunięcie dokuczliwego piaszczenia na średnich oraz wysunięcie buzzerka na pierwszy plan.
Dalszą poprawę czytelności teraz już pierwszego planu, można uzyskać poprzez wyrzucenie wentylatora- ale mod to skrajny, ponieważ wymaga powiększenia radiatora, u mnie więcej niż 50mm się nie zmieści.
radiator.jpg
Na zdjęciu widoczny także "czwarty element" z pierwszego moda.
Teraz buzzerek jest już na pierwszym planie i można się rozkoszować głębią doznań akustycznych bez dodatkowych zakłóceń.
Teraz mod z rodziny super hard-core czyli zwiększanie sztywności konstrukcji. Z racji częstych upadków spowodowanych zbyt małym biurkiem, często muszę wymieniać połamane SMD, postanowiłem więc ostro zmodyfikować mechanikę i w miejsce wcześniejszej śrubki M3 trzymającej radiator wkręcić tulejkę M3WZ i wywiercić dodatkowy piąty otwór mocujący w obudowie. Znakomicie usztywnia to konstrukcję i zapobiega łamaniu smd podczas awaryjnych sytuacji.
M3WZ.jpg
Koszt tuningu to ok.10PLN i 30minut roboty.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Wimy z TME czy z Allegro masz?

U mnie po kwartale padł całkiem przycisk. Wymieniłem na jakiś z metalowym korpusem. Zobaczymy, jak długo da radę.

Dalej nie mogę wejść w tryb zasilacza, a będzie mi potrzebny. Co może być nie tak? Nie mogę podświetlić żadnego parametru.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
traxman

Skoro umiesz wybierać lampy to wszystko od strony klawisza/enkodera musi być sprawne, dostaniesz za chwilę procesor to sprawdzisz na nowej wersji. Wimy chyba z allegro, ktoś z Krakowa miał większy wybór, ale tylko do 250V.
ODPOWIEDZ