Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
To moja wina, robiłem porządek w wątku i nie zauważyłem zgubionego odnośnika.
Dotyczy to:
1. równolegle do boczników pomiarowych i zabezpieczeń nadprądowych Ia/Ig2 zamontować diody BZW06-10:
R36/37 - katodą do R37 (jedna dioda)
R72/73 - katodą do R73 (jedna dioda)
R56/57 - dwie diody katodą do R57 (dwie diody szeregowo)
R85/86 - katodą do R86 (dwie diody szeregowo)
które wcześnie były 1N4007, niestety nie sprawdziły się one w roli zabezpieczeń - stąd te transile.
Dotyczy to:
1. równolegle do boczników pomiarowych i zabezpieczeń nadprądowych Ia/Ig2 zamontować diody BZW06-10:
R36/37 - katodą do R37 (jedna dioda)
R56/57 - dwie diody katodą do R57 (dwie diody szeregowo)
które wcześnie były 1N4007, niestety nie sprawdziły się one w roli zabezpieczeń - stąd te transile.
W poscie Tomasza na stronie 26 z uzupełnienach, trzecie zdjęcie od dołu, widoczne są dwie diody 1N4007, je też oczywiście należy zastąpić transilami?
To te same diody co w pierwszym zdjęciu (widocznie fotografia sprzed zmiany typu):
to mają być teraz transile.
to mają być teraz transile.
Teraz juz wszystko jasne, potrzebne 8szt transili, mogą być BZW06-13 jednokierunkowe.
Dzięki.
Dzięki.
Warto też przy okazji zakupów kupić dwie zenerki na 15V/1.3W lub nawet większej mocy, ciągle sprawdzamy skuteczność zabezpieczeń i dobrze ewentualnie mieć je pod ręką.
Ciekawe co z miernikiem Megabita, jako jedyny się nie skarży (miernik działa), albo wstydzi się, przyznać, że zepsuł.
Napiszcie w jaki stanie są mierniki i jak często ich używacie. Mój już kilka razy podobnie jak efekt02, serwisowałem, włącznie z wymianą podstawki EL34, bo nie dało rady już odgiąć pinów.
Napiszcie w jaki stanie są mierniki i jak często ich używacie. Mój już kilka razy podobnie jak efekt02, serwisowałem, włącznie z wymianą podstawki EL34, bo nie dało rady już odgiąć pinów.
Wczoraj i przedwczoraj w sumie chyba kilkanaście EL34 mierzyłem po rząd i zero problemów. Ani razu obudowy nie otwierałem od pierwszego złożenia. Ale np. Windowsa też nie muszę reinstalować przez całe życie komputera (ok. 3 lata).traxman pisze:Ciekawe co z miernikiem Megabita, jako jedyny się nie skarży (miernik działa), albo wstydzi się, przyznać, że zepsuł.

Za to odkryłem, że nie działa mi tryb zasilacza. Nie mogę podświetlić żadnego parametru. Możliwe, że przycisk albo enkoder źle przylutowałem, bo też z cofaniem (kręceniem w lewo) mam problemy.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Podejrzewam jakość przycisku, swój już dawno rozwaliłem klikaniem. Kupiłem przemysłowego Apema za 18PLN/szt i problem zniknął, mam też sygnały, że rozlatuje się w mierniku mojego kolegi.
Jako, że mój miernik często narażony jest na upadki (mam małe biurko) to już kilka razy wymieniałem pęknięte smd, polecam w okolicach radiatora podklejenie do obudowy kawałka gumy, dla amortyzacji wyginającej się płytki.
Jako, że mój miernik często narażony jest na upadki (mam małe biurko) to już kilka razy wymieniałem pęknięte smd, polecam w okolicach radiatora podklejenie do obudowy kawałka gumy, dla amortyzacji wyginającej się płytki.
Nie, nie zepsułemtraxman pisze:Ciekawe co z miernikiem Megabita, jako jedyny się nie skarży (miernik działa), albo wstydzi się, przyznać, że zepsuł.

Jak to mówią: Sesja to taka stara k**wa co wszyscy jej nienawidzą a każdy chce zaliczyć

Miernik czeka poskładany na uruchomienie, aż będę miał na niego czas

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:

Wysyłką elementów do poprawek i procesorów z najnowszą wersją oprogramowania zajmie się traxman.
Tomek
Howgh.
Otrzymałem dziś paczkę. Dopiero jak się na to patrzy docenia się ogrom włożonej pracy.
Adam, Tomek, każdemu razem i z osobna gratuluje, jesteście niesamowici
.
Dziękuję za uwagę
Otrzymałem dziś paczkę. Dopiero jak się na to patrzy docenia się ogrom włożonej pracy.
Adam, Tomek, każdemu razem i z osobna gratuluje, jesteście niesamowici

Dziękuję za uwagę

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Po kwartale użytkowania miernika przebrała się miarka, czas na tuning.
Nie odpowiada mi bardzo piaszczysta średnica generowana przez wyginane 1uF w powielaczu napięcia, dodatkowo wpływająca na percepcję drugiego planu tj. buzzerka. Do tuningu potrzebne są 4szt kondensatorów WIMA 1uF koniecznie zalewanych. Montuje się je w miejsce C23-C26. Trzy mieszczą się od strony druku, czwarty od elementów. Efekt - usunięcie dokuczliwego piaszczenia na średnich oraz wysunięcie buzzerka na pierwszy plan.
Dalszą poprawę czytelności teraz już pierwszego planu, można uzyskać poprzez wyrzucenie wentylatora- ale mod to skrajny, ponieważ wymaga powiększenia radiatora, u mnie więcej niż 50mm się nie zmieści. Na zdjęciu widoczny także "czwarty element" z pierwszego moda.
Teraz buzzerek jest już na pierwszym planie i można się rozkoszować głębią doznań akustycznych bez dodatkowych zakłóceń.
Teraz mod z rodziny super hard-core czyli zwiększanie sztywności konstrukcji. Z racji częstych upadków spowodowanych zbyt małym biurkiem, często muszę wymieniać połamane SMD, postanowiłem więc ostro zmodyfikować mechanikę i w miejsce wcześniejszej śrubki M3 trzymającej radiator wkręcić tulejkę M3WZ i wywiercić dodatkowy piąty otwór mocujący w obudowie. Znakomicie usztywnia to konstrukcję i zapobiega łamaniu smd podczas awaryjnych sytuacji. Koszt tuningu to ok.10PLN i 30minut roboty.
Nie odpowiada mi bardzo piaszczysta średnica generowana przez wyginane 1uF w powielaczu napięcia, dodatkowo wpływająca na percepcję drugiego planu tj. buzzerka. Do tuningu potrzebne są 4szt kondensatorów WIMA 1uF koniecznie zalewanych. Montuje się je w miejsce C23-C26. Trzy mieszczą się od strony druku, czwarty od elementów. Efekt - usunięcie dokuczliwego piaszczenia na średnich oraz wysunięcie buzzerka na pierwszy plan.
Dalszą poprawę czytelności teraz już pierwszego planu, można uzyskać poprzez wyrzucenie wentylatora- ale mod to skrajny, ponieważ wymaga powiększenia radiatora, u mnie więcej niż 50mm się nie zmieści. Na zdjęciu widoczny także "czwarty element" z pierwszego moda.
Teraz buzzerek jest już na pierwszym planie i można się rozkoszować głębią doznań akustycznych bez dodatkowych zakłóceń.
Teraz mod z rodziny super hard-core czyli zwiększanie sztywności konstrukcji. Z racji częstych upadków spowodowanych zbyt małym biurkiem, często muszę wymieniać połamane SMD, postanowiłem więc ostro zmodyfikować mechanikę i w miejsce wcześniejszej śrubki M3 trzymającej radiator wkręcić tulejkę M3WZ i wywiercić dodatkowy piąty otwór mocujący w obudowie. Znakomicie usztywnia to konstrukcję i zapobiega łamaniu smd podczas awaryjnych sytuacji. Koszt tuningu to ok.10PLN i 30minut roboty.
Wimy z TME czy z Allegro masz?
U mnie po kwartale padł całkiem przycisk. Wymieniłem na jakiś z metalowym korpusem. Zobaczymy, jak długo da radę.
Dalej nie mogę wejść w tryb zasilacza, a będzie mi potrzebny. Co może być nie tak? Nie mogę podświetlić żadnego parametru.
U mnie po kwartale padł całkiem przycisk. Wymieniłem na jakiś z metalowym korpusem. Zobaczymy, jak długo da radę.
Dalej nie mogę wejść w tryb zasilacza, a będzie mi potrzebny. Co może być nie tak? Nie mogę podświetlić żadnego parametru.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Skoro umiesz wybierać lampy to wszystko od strony klawisza/enkodera musi być sprawne, dostaniesz za chwilę procesor to sprawdzisz na nowej wersji. Wimy chyba z allegro, ktoś z Krakowa miał większy wybór, ale tylko do 250V.