Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Elektrośmieci
Problem w tym, że ten ktoś, kto wywalił śmieci, chyba zdaje sobie sprawę gdzie kończy się teren nadleśnictwa. Patrzyłem na mapie (wziąłem koordynaty z GPSu), śmieci wyrzucone są na granicy lasu i jakiejś prywatnej działki, ale 90% leży na tej działce (pozostałe 10% pewnie zwierzęta rozczochrały). Niemniej powiadomię chyba leśniczego, jeśli ta działka obok nie jest przez niego zarządzana (są tam też drzewa) może on przekaże sprawę gdzie trzeba.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Dzisiaj na złomie było trochę elektroniki przemysłowej, chassis od telewizora kolorowego Unitra, suszarka do włosów Farel produkcji krajowej ale nie brałem tych rzeczy. Przygarnąłem za to cewkę zapłonową od samochodu FSO Polonez, dwie żaróweczki 3,5V 0,3A, przewód zasilający wyciągnięty z maszynki do strzyżenia włosów, silniczek wyciągnięty z zwłok radiomagnetofonu Unitra MK2500, dwa zapłonniki Polamp oraz dzwonek do roweru.
Dzisiaj w Tczewie przy Osiedlu Bajkowym widziałem dzikie wysypiska śmieci, ale nie zauważyłem tam nic na prąd.
Dzisiaj w Tczewie przy Osiedlu Bajkowym widziałem dzikie wysypiska śmieci, ale nie zauważyłem tam nic na prąd.
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
U mnie nędza, może i dobrze bo nie ma dzikich śmietnisk. Jakiś czas temu, podczas zbierania jeżyn na vino znalazłem 6szt. wałków gumowych we wzorki, takich z lat 60-tych do malowania (dekorowania) ścian
Małżonka chciała sobie czymś takim udekorować ścianę ale dziadek mnie uprzedził i wywalił te wałki. Znalezisko więc było strzałem w 10
Z elektroniki nic... No może tylko 2 głośniki szerokopasmowe z jakiegoś wielkiego telewizora z którego tylko one zostały.

Z elektroniki nic... No może tylko 2 głośniki szerokopasmowe z jakiegoś wielkiego telewizora z którego tylko one zostały.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
A w Norwegii nudna normalka: właśnie synowa dzwoniła, że wnuk nadzwyczaj ruchliwy, właśnie rozwalił kolejną wierzę przytarganą przez ojca z elektrośmieci, do zabawy dostanie następną. Ćwiczy badania niszczące....
- AZ12
- 3125...6249 postów
Mój siostrzeniec lubi bawić się moim sprzętem grającym niepodłączonym do prądu.
Dzisiaj w Starogardzie Gdańskim widziałem zwłoki kolorofonu produkcji krajowej typu Cxx, trochę opraw oświetleniowych 40W, sterownik silnika od samochodu, suszarka do włosów Farel, oprawa oświetleniowa na lampę wysokoprężną dużej mocy.
Dzisiaj w Starogardzie Gdańskim widziałem zwłoki kolorofonu produkcji krajowej typu Cxx, trochę opraw oświetleniowych 40W, sterownik silnika od samochodu, suszarka do włosów Farel, oprawa oświetleniowa na lampę wysokoprężną dużej mocy.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć! To i ja się pochwalę. Dzisiaj byłem wywalić na złom kilka rzeczy i w oko wpadło mi jakieś urządzenie duże, metalowe, lampowe bez obudowy (ino przednia ścianka i bebechy. Wziąłem to do łap i okazało się że to jakiś odbiornik a konkretnie to: http://www.radiomuseum.org/r/tesla_rece ... xn042.html
Dałem 25złale opłacało się bo to jakiś odbiornik wojskowy (?) na fale długie
Zapytałem czy ma takich rzeczy więcej to pokazał mi całą taczkę milicyjnych Radmorków... Ceny nie pytałem ale mam je na uwadze.
Zdjęcia tej Tesli niebawem.
Dałem 25złale opłacało się bo to jakiś odbiornik wojskowy (?) na fale długie

Zapytałem czy ma takich rzeczy więcej to pokazał mi całą taczkę milicyjnych Radmorków... Ceny nie pytałem ale mam je na uwadze.
Zdjęcia tej Tesli niebawem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- AZ12
- 3125...6249 postów
Dwa dni temu znalazłem na złomie dwie takie podłużne, szare kostki. Myślałem, że to podwójne stateczniki do świetlówek, jednak to były układy zapłonowe do lamp wysokoprężnych TUZ produkcji Polamp. Niestety, nie działają one, ale da radę je naprawić. Oprócz tego leżał wzmacniacz do anteny zbiorczej produkcji Unitra. Dzisiaj udało się naprawić jeden z tych TUZ-U400, odpala lampę Osram HQI-E 100W/NDL.
Wczorajsze znalezisko.
Wczorajsze znalezisko.
Dziś przytargałem do domu Ametysta 102, na szczęście nie zdążył się nim zaopiekować kolekcjoner traf i miedzi
.

-
- 2500...3124 posty
A ja przywlókłszwszy m. innymi organki Yamahy PSR79..... po wymianie koncówki mocy sa w pełni sprawne.... czego to ludziska nie wyrzucają.......
Nawet się nie zastawiaj. Jak chcemy żyć w normalnym, praworządnym społeczeństwie, to należy olewać głosy malkontentów i zgłaszać takie zachowania. Nadleśnictwo, policja, prokuratura (zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa). Jeżeli nie chce Ci się pisać samemu - daj na priv, zrobię wszelkie papiery i tylko je doręczysz. Może być pocztą, może osobiście.Furman Zenobiusz pisze: W śmieciach są też rachunki i kwity nazwiskiem i adresem, zastanawiam się czy tego gdzieś nie zgłosić.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 6250...9374 posty
...i jeszcze Pan Bóg, prezes K, przewodniczący T......Kacper , poprawiłeś mi humor od rana. Wczoraj rozmawiałem z sąsiadką, pracuje w wydziale komunikacji, gość się zgłosił przerejestrować na siebie autko, biedak nie miał czasu od 2004roku (termin ustawowy dwa tygodnie, sankcji nie ma), nic mu nie można zrobić, prawo mamy piękne ale realizacja jest jaka jest, jedynie walenie mocno po kieszeni coś zmieni tylko trzeba bezwzględnie do tej kieszeni sięgać...Ale zawsze warto próbować zmieniać rzeczywistość, ja już tego nie doczekam. Pozdrawiam.KaKa pisze: Jak chcemy żyć w normalnym, praworządnym społeczeństwie, to należy olewać głosy malkontentów i zgłaszać takie zachowania. Nadleśnictwo, policja, prokuratura...
-
- 3125...6249 postów
Czterdzieści lat temu w Berlinie pstryknąłem peta na ulicę.Po sekundzie złapała mnie za rękę jakaś niemra i kazała podnieść. Czerwony ze wstydu ale musiałem.
PS. Heniu,gratuluję awansu na porucznika.( ***)
PS. Heniu,gratuluję awansu na porucznika.( ***)
-
- 3125...6249 postów
Do Kolegi Deiwida-krajana:
jak na razie w "kraju gryzonia":-)
tylko o wystawce ogłaszanej mi wiadomo:-(
W zeszłym roku były dwie:na wiosnę i na jesień.
W tym roku "usprawnili": jest tylko raz do roku.
Ktoś sobie zaoszczędził i się wykazał w
sprawozdawczości.
A resztę załatwiają "na gorąco" spod śmietników
złomiarze;-(Oni są naprawdę "sprawni"!
"Small biznes" górą:-)
I monopol wiadomy się ma dobrze przez to:-)
Jakoś nie widzę,aby te akcje "wymiany"
w marketach za nowy sprzęt były
bardzo widoczne tutaj.
Pozdrawiam Kolegę i Wszystkich.
jak na razie w "kraju gryzonia":-)
tylko o wystawce ogłaszanej mi wiadomo:-(
W zeszłym roku były dwie:na wiosnę i na jesień.
W tym roku "usprawnili": jest tylko raz do roku.
Ktoś sobie zaoszczędził i się wykazał w
sprawozdawczości.
A resztę załatwiają "na gorąco" spod śmietników
złomiarze;-(Oni są naprawdę "sprawni"!
"Small biznes" górą:-)
I monopol wiadomy się ma dobrze przez to:-)
Jakoś nie widzę,aby te akcje "wymiany"
w marketach za nowy sprzęt były
bardzo widoczne tutaj.
Pozdrawiam Kolegę i Wszystkich.
- AZ12
- 3125...6249 postów
W sobotę na śmietniku stał ten telewizor, ale nie było w nim ani głośników, ani chassis.