Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Elektrośmieci

Post autor: Piotrek J. »

No i okazało się, że nic z tego... Byłem w 6 na 8 punktów, nie trafiłem na żadne urządzenie lampowe oprócz jednego Saturna. A na zbiórkach popołudniowych to wyjątkowa nędza.
Wg sympatycznego pana kierowcy, to trzeba na jakieś wsie czy małe miejscowości jechać.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Po prostu miałeś pecha. Ja mieszkam w małej miejscowości i bywa że przez 2-3 dni zbiórki elektrośmieci nie trafi się na nic ciekawego. Latem kręciłem się na dwóch zbiórkach z czego jedna była wyjątkowo interesująca - ludzie z małego miasteczka (praktycznie wsi) wystawiali sprzęty wieczorem przed bramę a rano jechał samochód z kontenerem i zabierali. Zrobiłem dwa kursy po ulicach przed tym samochodem i nic - powystawiane głównie klamoty z lat 90, najstarszy sprzęt i jedyny jaki zabrałem to M535S - wyglądający zresztą identycznie jak mój M531S, nie dopatrzyłem się jak na razie żadnych różnic.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Obserwując Allegro mogę stwierdzić, że jeden z naszych kolegów, mieszkający w średniej miejscowości, ma dostęp do TV lampowych ametysto i libro podobnych w naprawdę sporych ilościach, sądząc po liczbie TG2,5/ TG5 i podobnych wystawianych przez niego na aukcjach......
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Znakomity humor po odwiedzeniu punktu zbiórki elektrośmieci w Konstancinie popsuła mi tylko "transmisja" (brak) walki Kłyczko/Adamek.Oooooo dziwo, przestrajając FM, dowiedziałem się z radia co ma....buzię- kto wygrał. Wracając do tematu, żałowałem że nie zabrałem przyczepki. Było tyle towaru i kto chciał to brał bez problemu. 90% to sprzzęt współczesny. Kupa komputerów, drukarek, wiertarek, TV 28" i więcej. Udało mi się przytulić do jednego kompa, TV lcd oraz na dnie dojrzałem Ametysta 1012 w idealnym stanie. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że jeszcze parę lat temu takie TV traktowałem młoteczkiem i dawałem na flaszeczkę za wywiezienie. Po przywiezieniu dokonałem wstępnych oględzin i doszedłem do wniosku że przez ostatnie (prawie) 40 lat (1972r) nie był przeze mnie naprawiany, chassis było przykręcone, TV69/1 miało dekiel i była osłona TVL,co świadczyło że telewizor nigdy nie był w moich "rencach". Po włączeniu do sieci zrobiło się cicho i ciemno, wy.... bezpieczniki, zwarty kond na wyłączniku sieciowym. W następnej kolejności profilaktycznie wstawiłem nieśmigany TV69/1, TVL30, + komplet lamp. Po ok. dwudziestoletniej przerwie od ostatniej naprawy Ametysta, z łezką w oku, przeszedłem do współczesnego xxx" plastyku z nadzieją obejrzenia w/w walki a tu gów............ Pozdrawiam miłosników boksu nieobecnego na antenieTV.
_idu

Post autor: _idu »

Zrozumcie jedną rzecz.Istotną ze względu na nasze i unijne przepisy podatkowe.
Coś co jest złomowane (i zdejmowane z ewidencji środków trwały a to rodzi konsekwencje podatkowe!!!!) musi być bezwzględnie zniszczone tak aby nie można było tego użytkować ani odzyskać sprawnych podzespołów ani w inny sposób wykorzystać. (ma być zniszczone, zakopane zalane betonem itd wtedy jest OK, a niech coś po drodze zginie i tego się dopatrzą ze skarbówki). Inaczej ten co oddał do złomowania musi z powrotem wpisać to do ewidencji środków trwały, przeliczyć od kwoty pozostałej amortyzacji zapłacić niedopłatę dochodowego i VAT (plus odsetki karne!!!) a następnie po potraktowaniu tego jako sprzedaż doliczyć dochód i odprowadzić VAT ze sprzedaży. Firma utylizująca jeśli w zgłoszeniu do ew. podmiotów gospodarczych nie ma prawa odzyskać i sprzedać niczego. Fiskus z radością dowali domiar za VAT itd... Ponadto dla gospodarki eurobrukselskiej - czyt dla producentów zbrodnią jest odzysk czegokolwiek - to zabieram im zysk z produkcji i sprzedaży. A nasze przyjazne państwo wg jedynie słusznej partii tylko czeka na dodatkowe wpływy do budżetu (tj kontrole i domiary)
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Firmy zajmujące się recyklingiem sprzętu komputerowego sprzedają sprawne części komputerowe, a niekiedy kompletne komputery PC.

Ostatnio znalazłem na drodze gruntowej działający monitor od komputera.
Ratujmy stare tranzystory!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Toż "Pasamonic" jak byk stoi.Szkoda że skatowana Unitra okrutnie.Za co?
Niestety na mojej wsi (Zgierz)są 2 punkty ale nic ciekawego nie ma.
Pozdrawiam T
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Ciekawa dyskusja o elektrośmieciach:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2092368.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Przepis jest w zasadzie martwy, nikt nikogo nie ukarał za to co w tym linku.

Dziś znalazłem radio samochodowe Blaupunkt z 1979 roku, które jest prawdopodobnie sprawne, głowicę UHF Alps strojona agregatem pojemnościowym i wzmacniacz autobusowy produkcji polskiej.
Załączniki
Głowica UHF Alps strojona kondensatorem.
Głowica UHF Alps strojona kondensatorem.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

AZ12 pisze:głowicę UHF Alps strojona agregatem pojemnościowym
Tranzystory AF239+AF139?
_idu

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze: Tranzystory AF239+AF139?
No w japońskim sprzęcie na pewno te typy tranzystorów będą :mrgreen:
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Byłem dziś w plenerze pospacerować trochę po lesie i polach, znalazłem na samym brzegu lasu świeże dzikie wysypisko.
Niby miejsce jakich wiele bo w końcu w naszym kraju (a zwłaszcza w moim regionie) raczej do rzadkości należy czysty brzeg lasu, niemniej było tam trochę rzeczy które przyciągnęły moją uwagę. Gdyby nie to, że trochę nie wypada grzebać w śmieciach (a zwłaszcza na dzikim wysypisku) nie wiem, czy bym całości nie przetrzepał.

Obrazek

Leżały np. lampy - niestety same zbite :( płyty gramofonowe, taśmy do szpulowców, kasety, pewnie pod spodem pod śmieciami może by i jaki cały sprzęt wyhaczył, bo w pobliżu leżało np. przykrycie od gramofonu Unitry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kondensator przygarnąłem, jest sprawny :D W śmieciach są też rachunki i kwity nazwiskiem i adresem, zastanawiam się czy tego gdzieś nie zgłosić.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Nawet nie masz po co, rozmawiałem z pewnym rzecznikiem Urzędu Dzielnicowego, sprawa beznadziejna, gość z tych kwitków stwierdzi, że wszystko wywalił do śmietnika (może nawet mówi prawdę, skąd wiesz) a jakiś nurek to wyciągnął a potem wywalił do lasu. Niemożliwe? a jak to udowodnić.
Awatar użytkownika
Liliana
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Liliana »

cirrostrato pisze:Nawet nie masz po co, rozmawiałem z pewnym rzecznikiem Urzędu Dzielnicowego, sprawa beznadziejna, gość z tych kwitków stwierdzi, że wszystko wywalił do śmietnika (może nawet mówi prawdę, skąd wiesz) a jakiś nurek to wyciągnął a potem wywalił do lasu. Niemożliwe? a jak to udowodnić.
Niby nijak udowodnić, ale jeśli gość będzie musiał się tłumaczyć, to następnym razem ciężko się zastanowi, zanim popełni takie sk...syństwo. A może i wieść się rozniesie. Tak czy inaczej, reagować trzeba, jeśli jest choć cień szansy, że kolesia dostaną. Wybaczcie, za dużo się naoglądałem takich śmieci podczas grzybobrania czy spaceru.

A wracając do głównego tematu - jeśli żulik na pchlim targu też pod to podchodzi, to ostatnio nabyłem ładne Bambino 2 za równowartość butelki czystej. Tak na marginesie, nie ma ktoś przypadkiem napisu?
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Sprawę możesz zgłosić do najbliższego (nad)leśnistwa. Od ojca pracującego w Lasach wiem, że uwielbiają szukać sprawców takich występków, a jak są dane delikwenta to możesz być pewnien, że zareagują odpowiednio.
O każdym takim wysypisku warto powiadomić. Mają ludzi którzy przyjadą i posprzątają.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
ODPOWIEDZ