Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: TooL46_2 »

painlust pisze:A jakie ogólnie są pełne koszty? No tak w przybliżeniu?
Wg tego, co pisal MalKontent, to do niedzieli powinnismy wiedziec juz calkiem realnie, ile wszystko powinno kosztowac. Dwa, ze kazdy bedzie sobie musial sprawic jakas obudowe i gniazda zewnetrzne (BNC, o czyms zapomnialem?).
traxman pisze:Jak zakończycie aktualizować listy do zgłoście posty do usunięcia.
Tak jest! :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Planuję zielone wyświetlacze i czerwone diody trybu pracy.

Zastanawiam się też nad płyto-naklejką czołową z zielonym filtrem oraz maską do wyświetlaczy i maską do diod, które zamiast "kropek" wyświetlałyby odpowiednie napisy. Trudno mi jeszcze podać koszty, ale czy byłoby zainteresowanie takim czymś?

Poniżej idea tego o co mi chodzi, tzn. czarna maska, przezroczyste okienko na wyświetlacze i przezroczyste literki i symbole podświetlane diodą.
Obrazek

Powstaje kwestia obudowy - jeśli płyta/folia czołowa, to zapewne pod coś. Chyba, że odpowiednio duża i każdy se przykroi jak będzie potrzebował?... Można dopasować jakąś płaską obudowę plastikową i zasilacz (trafo) zrobić na zewnątrz... Tak rzucam sobie myśli różne :)

EDIT: Zmieniłem obrazek, vox populi domaga się piktogramów zamiast napisów. Jak macie propozycję piktogramu zamiast "SWEEP" - proszę o sugestie.
Załączniki
DDSgen_maska.gif
DDSgen_maska.gif (3.51 KiB) Przejrzano 1376 razy
Ostatnio zmieniony sob, 20 marca 2010, 22:02 przez MalKontent, łącznie zmieniany 5 razy.
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

MalKontent pisze:Zastanawiam się też nad płyto-naklejką czołową z zielonym filtrem oraz maską do wyświetlaczy
W termostatach zrobiłem płytę czołową z bezbarwnej plexi i na to nakleiłem wydrukowana płytę czołową z opisem i wyciętymi miejscami nad wyświetlaczem.
MalKontent pisze:i maską do diod, które zamiast "kropek" wyświetlałyby odpowiednie napisy.
Chyba bardziej czytelne byłyby symbole graficzne.
MalKontent pisze:Powstaje kwestia obudowy - jeśli płyta/folia czołowa
Najprościej całą transparentną, np.
Z-77 /Maszczyka/: http://www.viewpoint.com/installer/inde ... zegoly=413
lub tylko plexę na czoło: Z-2A /Kradex/ http://www.kradex.com.pl/z1.htm
MalKontent pisze:Tak rzucam sobie myśli różne :)
Ja też. :D
Tomek
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

Ja się piszę na płytkę i zaprogramowane procki.

Odnośnie kompletu elementów zdecyduję jak chociaż z grubsza będzie znana cena

PS
Jeśli potrzebna jakaś zaliczka to dajcie znać ile i komu przesłać.

Pozdrawiam - Marek
traxman

Post autor: traxman »

Rezystory w okolicach DAC 1206 1% reszta może być 5% nie pisałem o tym w zestawieniu, bo używam tylko 1% :oops:
Tomek - sprawdź czy nie masz jeszcze jakiś uwag do spisu elementów.
Jeżeli chcecie szybkę, to wszystkie świecidełka muszą być w jednym kolorze inaczej przy zielonej szybce, czerwone diody będą świecić na czarno. Co do obudowy, to można ją pominąć, do płytki w rogach przyleić stopki gumowe i tak używać jak zestawów uruchomieniowych i płytek prototypowych np. STK500.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

traxman pisze:Jeżeli chcecie szybkę, to wszystkie świecidełka muszą być w jednym kolorze inaczej przy zielonej szybce, czerwone diody będą świecić na czarno.
Zielony filtr byłby tylko nad wyświetlaczem, nie napisałem tego wyraźnie, ale to chyba oczywiste. Z wierzchu byłaby folia, tzn. spód kliszy (filmu), z którego zrobiona by była cała maska, przedstawiona na szkicu powyżej. A na to naklejona folia czy coś o formacie całej obudowy z naniesionymi opisami manipuladeł i z dziurą na ową maskę.
Czyli podobnie jak folia do miernika lamp, tylko w dziurze na wyświetlacz byłby ów film-maska z przyległościami.

Jak będę miał trochę czasu i zasobów, to w przyszłym tygodniu postaram się pokazać prototyp.

:arrow: traxman: Wiem, że jesteś zalatany, ale pomóż pliz... Czym zastąpić tego OPA2604, który jest najdroższym podzespołem w tej całej machinie piekielnej?... Mierzyłeś zachowanie jakichś innych op-ampów?

Pzdr.
S.
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pomysl z szybka na przod mi sie podoba -- mam nadzieje jednak, ze nie bedzie nas to koszotwac krocie ;) Obudowy, ktore zaproponowal Tomek chyba beda wystarczajace, by wcisnac nawet trafo do srodka. Jesli mam byc szczery, to wolalbym miec wszystko w jednym pudelku, skoro zdecydowalismy sie, ze zasilania zewnetrznego nie bedzie :)
Tomasz Gumny pisze:
MalKontent pisze:i maską do diod, które zamiast "kropek" wyświetlałyby odpowiednie napisy.
Chyba bardziej czytelne byłyby symbole graficzne.
Jestem za symbolami. Bardziej na wyobraznie chyba dzialaja :D
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Przeliczyłem z grubsza listę elementów dla zamówienia w MARITEX I TME. Wciąż jednak problemem jest ATTINY 2313 brak ich zarówno w MARITEX'ie jak i w TME.
Załączniki
BOM.xls
(22.5 KiB) Pobrany 76 razy
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzieki za to :) Pytanie -- pojawila sie sugestia wykorzystania jakiegos tanszego enkodera -- jakies wiesci w tej sprawie? 8)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
traxman

Post autor: traxman »

VAT doliczcie...
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

rufio pisze:Przeliczyłem z grubsza listę elementów dla zamówienia w MARITEX I TME. Wciąż jednak problemem jest ATTINY 2313 brak ich zarówno w MARITEX'ie jak i w TME.
podawałem juz wcześniej tego linka, podam jeszcze raz http://www.seguro.pl/sklep/?wyszukaj=ta ... attiny2313 nie wiem czy i inne elementy tez by tam nie znalazly się. Mikrokontrolery w każdym bądź razie są.
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

rufio pisze:Przeliczyłem z grubsza listę elementów
Kilka pozycji mi się nie zgadza:
_______Jest____TME
1N4148____4.41,-__0.33,-
Podstawki__10.26,-__1.07,-
To już daje 13.27,- różnicy
TooL46_2 pisze:pojawila sie sugestia wykorzystania jakiegos tanszego enkodera
Jeśli udałoby się tanio zakupić enkoder ALPS dokładnie taki jaki dostałem od Wojtka i nie będzie przeszkadzać 3-krotnie więcej kręcenia, to można go zastosować. W takim wypadku przycisk zmiany kształtu będzie w gałce i wystarczy pierwsza wersja druku.
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Wojtek pisze:podawałem juz wcześniej tego linka, podam jeszcze raz http://www.seguro.pl
Teraz są tam tylko ATTINY2313, ale i tak drożej niż w TME. Bezpośrednio w JM też nie ma OPA ani DAC.
Tomek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tomasz Gumny pisze:Jeśli udałoby się tanio zakupić enkoder ALPS dokładnie taki jaki dostałem od Wojtka i nie będzie przeszkadzać 3-krotnie więcej kręcenia, to można go zastosować. W takim wypadku przycisk zmiany kształtu będzie w gałce i wystarczy pierwsza wersja druku.
Krecenie mam we krwi 8) :lol:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Podstawki są precyzyjne dlatego droższe, jak złe to mogą być zwykłe. A diody to pomyłka powinno być 0.0201 PLN.
ODPOWIEDZ