Daj się zobaczyć
Moderator: gsmok
-
- 9375...12499 postów
Re: Daj się zobaczyć
Mam podobny problem. Przerabiał bedę chyba mostek basowy. Moja gitara ma mieć 8 strun w systemie mandolinowym czyli struny podwójne strojone tak samo w parach. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem, więc postanowiłem to wystrugać 

-
- 6250...9374 posty
Dublowanych 8 nie ma (ale są takowe basy), jest za to 9-strunowa ze zdublowanymi strunami wiolinowymi:
http://www.youtube.com/watch?v=myRmnR2i3B8
Co do 8 strunowych gitar, to są produkowane seryjnie, ale strojone normalnie w kwartach jak zwykła gitara (mają dodane basowe struny B i F#), np. Ibanez RG2228

http://www.youtube.com/watch?v=myRmnR2i3B8
Co do 8 strunowych gitar, to są produkowane seryjnie, ale strojone normalnie w kwartach jak zwykła gitara (mają dodane basowe struny B i F#), np. Ibanez RG2228

Ostatnio zmieniony pn, 6 czerwca 2011, 21:36 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 9375...12499 postów
Wyobraź sobie, że Samba z której mam gryf też była 9-ciostrunowa (podwójne struny wiolinowe) zapewne była to przeróbka. Ja chcę zrobić coś czego nie widziałem czyli mandolinę do rzucania gruzem 

-
- 6250...9374 posty
Mandolina elektryczna też istnieje, ale czy się nadaje do rzucania gruzem nie wiem:
http://www.thomann.de/pl/epiphone_mandobird_8string.htm
Ale jak wspomniałeś masz gryf od gitary, więc wyjdzie ci dłuższa menzura, czyli to będzie raczej elektryczna mandola. Tego chyba jeszcze nie było.
http://www.thomann.de/pl/epiphone_mandobird_8string.htm
Ale jak wspomniałeś masz gryf od gitary, więc wyjdzie ci dłuższa menzura, czyli to będzie raczej elektryczna mandola. Tego chyba jeszcze nie było.
-
- 9375...12499 postów
Będzie to po prostu gitara elektryczna mająca podwójne struny jak gitara 12-stostrunowa, ale tylko 4 najgrubsze szerzej rozstawione i po prostu takie same w parach. Mandoliny tak mają jednak nie będzie to miało nic wspólnego z mandoliną jako taką. Przydałby mi się mostek z takiej mandoliny 

-
- 1875...2499 postów
Ale kombinujeeesz
Ciekaw jestem efektu! Nie jestem jednak pewien, czy dobrze zrozumialem, ale podwojne beda G D A E?

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 9375...12499 postów
Cztery najgrubsze. 2 najcieńszych nie będzie. Prawdziwi "thrue" gruzorzucacze (jeśli nie graja solówek) nie używają ich (mój kumpel w ogóle ich nie stroi
).

-
- 6250...9374 posty
Prawie jak Cavalera - on w ogóle dwóch najcieńszych nie zakłada.
-
- 9375...12499 postów
Jak byłem na koncercie Sepultury w czasach promocji albumu "Arise" Cavalera grał na BC Richu z którego miał wymontowany przetwornik podgryfowy (otwór niezaślepiony) oraz całą elektrykę (otwory po potkach także niezaślepione). Na struny nie zwróciłem uwagi.
A sam pomysł Mandoliny do rzucania gruzem wyszedł dawno temu od kumpla który wcześniej grał na basie i w dodatku ręce miał jak bochny chleba, a chciał grac na gitarze
. Postanowiłem, że kiedyś to zrealizuje.
A sam pomysł Mandoliny do rzucania gruzem wyszedł dawno temu od kumpla który wcześniej grał na basie i w dodatku ręce miał jak bochny chleba, a chciał grac na gitarze

-
- 1875...2499 postów
No to by sie zgadzalopainlust pisze:Cztery najgrubsze. 2 najcieńszych nie będzie. Prawdziwi "thrue" gruzorzucacze (jeśli nie graja solówek) nie używają ich (mój kumpel w ogóle ich nie stroi).

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 9375...12499 postów
Rubblethrower niezła nazwa 

-
- 3125...6249 postów
Panowie. Przypominam, że wątek dotyczy tematu "Daj się zobaczyć".
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 9375...12499 postów
Od tamtego czasu trochę zrzuciłem... ważę teraz 80kg, ale ważyłem już nawet 77,5kg. Przy moim wzroście 172cm to nadal jestem troszkę gruby.
-
- 2500...3124 posty
Przy takim samym wzroście do takiej wagi właśnie zdążam. Od marca zgubilem juz 14, zostało jeszcze no powiedzmy tylko.....30painlust pisze:Od tamtego czasu trochę zrzuciłem... ważę teraz 80kg, ale ważyłem już nawet 77,5kg. Przy moim wzroście 172cm to nadal jestem troszkę gruby.