Jeszcze nie wiem... Na razie do zabawy wystarcza mi f miarka i oscyloskop, ale tak w ramach samokształcenia chciałbym się czymś takim pobawić...macska pisze:A tak konkretnie do czego?
Pozdrawiam
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Jeszcze nie wiem... Na razie do zabawy wystarcza mi f miarka i oscyloskop, ale tak w ramach samokształcenia chciałbym się czymś takim pobawić...macska pisze:A tak konkretnie do czego?
Całkiem możliwe, że po Chorwackubrys pisze:Opisany po Chorwacku
Jaką lekturę polecasz?macska pisze:
Jezeli nie poczytasz na ten temat, nie dowiesz sie jak to dziala, i to co jest na ekranie jak zinterpretowac, to beda to wyrzucone pieniadze tylko na nastepna niepotrzebna zabawke.
Jezeli masz miernik czestotliwosci i oscyloskop, to masz ulatwiona zadanie, nic nie stoi na przeszkodzie zebys zbudowal GDO, wszystko jedno czy lampowy,
czy tranzystorowy, czy mieszany, i zaprezentuj tu na forum.
Wtedy bedziemy wiedzieli, ze dziala u Ciebie samoksztalcenie i warto pomoc Ci przy budowie analizatora czy innego przyrzadu
No właśnie... Jeśli podaję jakiś sygnał na zespół filtrów połaczonych ze sobą na wejściu, to każdy filtr wyselekcjonowuje odpowienią harmoniczną w tym sygnale i... Co dalej? Jak to się dzieje, że od lewej strony na ekranie wyświetla się f podstawowa, dalej 1 i kolejna harmoniczna... Trudno mi sobie wyobrazić jak to działa...Idea analizatora widma nie byłaby możliwa do zrealizowania bez użycia filtrów, czyli układów selektywnych pozwalających wydzielić daną częstotliwość składową z badanego sygnału. Wczesne konstrukcje analizatorów widma oparte były o tzw. bank filtrów. Był to zespół stałych filtrów o ustalonych częstotliwościach rezonansu własnego, do których sygnał wejściowy był doprowadzany równolegle i jednocześnie. Poziomy sygnałów wyjściowych filtrów odzwierciedlały udział poszczególnych składowych częstotliwościowych w badanym sygnale.
Może spróbuj w wpisać w google Harmoniczne, powinno Ci dać lepsze wyniki niż CHarmonicznekomornik12 pisze:odpowienią charmoniczną
To nie jest literatura, to sa zbudowane przez amatorow lub zawodowcow dzialajace urzadzenia.komornik12 pisze:A w j. polskim nie ma podobnej literatury? Po angielsku czy po polskiemu ciężko się to czyta...
Kto lub co daje Ci Kolego przyzwolenie aby kpić z innych? Na forum roi się od błędów ortograficznych ale to jest domeną moderatorów. Jak masz coś konkretnego do tematu to pochwal się ale bez zbędnych komentarzy.KaKa pisze:Może spróbuj w wpisać w google Harmoniczne, powinno Ci dać lepsze wyniki niż CHarmoniczne.
Dobry jesteś z matmy?
Źle myślałeś, bo analiza Fouriera kryje przede mną mniej tajemnic niż analizator widma...KaKa pisze:Cienias jestem, a dlaczego pytasz?komornik12 pisze:Dobry jesteś z matmy?
Myslalem, ze to bedzie bardziej zrozumiale niz Transformacja Fouriera
W takim razie chyle czolo, jestes lepszy ode mniekomornik12 pisze:[
Źle myślałeś, bo analiza Fouriera kryje przede mną mniej tajemnic niż analizator widma...
NIe, to nie jest sprawa tylko moderatorów. jakość języka jest sprawą wszystkich z niego korzystających, i zwracanie uwagi na błędy jest niezbędne, aby osoba która je popełnia nauczyła sie poprawnie pisać. A jak ma 'wszystko gdzieś', to żeby odczuła, że nie jest to akceptowalna postawa.mukoki pisze:Kto lub co daje Ci Kolego przyzwolenie aby kpić z innych? Na forum roi się od błędów ortograficznych ale to jest domeną moderatorów. Jak masz coś konkretnego do tematu to pochwal się ale bez zbędnych komentarzy.KaKa pisze:Może spróbuj w wpisać w google Harmoniczne, powinno Ci dać lepsze wyniki niż CHarmoniczne.
Dobry jesteś z matmy?