Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: Thereminator »

Trochę mnie dziwi, że w ramach oszczędności kilkunastu złotych użyty jest w projekcie wyświetlacz LED zamiast droższego LCD, za to trzeba wydać około 40 złotych na programator, który zostanie użyty tylko raz...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Koszt wyświetlacza to w ogóle nie była kwestia, LED został wybrany w referendum z powodu urody.
_
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Thereminator pisze:[...]użyty jest w projekcie wyświetlacz LED zamiast droższego LCD, za to trzeba wydać około 40 złotych na programator, który zostanie użyty tylko raz...
LED jest duży, wyraźny (co przy wyświetlaniu częstotliwości jest dość istotne), no i kolorowy. :D A poważnie, to wszystkie częstościomierze jakie widziałem, miały wyświetlacze cyfrowe: nixie albo 7-segmentowe LED lub LCD.
Co do programatora, to przypuszczam, że nie jest to ostatni projekt na procesorach AVR, więc programator może się jeszcze przydać. Poza tym nie "trzeba" kupować programatora, można kogoś poprosić o zaprogramowanie a przy wspólnych zakupach można zaprogramować procesory dla wszystkich chętnych.
fugasi pisze:[...]to black magic a każdy tylko czeka aż ogłosicie że wreszcie gotowe i wtedy dołoży do projektu jedyny wkład na jaki go stać - polutuje go!
Wystarczy się przełamać, zajrzeć do plików na początku wątku i przekonać, że zaprogramowanie procesorów zamieszczonymi plikami nie jest trudniejsze niż wetknięcie lampy do podstawki. No może z przecokołowaniem... :D
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Thereminator pisze:Trochę mnie dziwi, że w ramach oszczędności kilkunastu złotych użyty jest w projekcie wyświetlacz LED zamiast droższego LCD, za to trzeba wydać około 40 złotych na programator, który zostanie użyty tylko raz...
STK200 a o takim Tomek pisał, w podstawowej wersji składa się z 6 przewodów i w tyku DB25 - do wygrzebania z szuflady..
http://www.aec-electronics.co.nz/wp-con ... ec_isp.pdf
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Tomasz Gumny pisze:Wystarczy się przełamać, zajrzeć do plików na początku wątku i przekonać, że zaprogramowanie procesorów zamieszczonymi plikami nie jest trudniejsze niż wetknięcie lampy do podstawki. No może z przecokołowaniem... :D
W to nie wątpię. Pisząc o czarnej magii miałem na myśli proces projektowania generatora uwzględniający takie tricki jak na przykład "Lepsze efekty mogłoby dać "rozmycie" czyli losowe skoki fazy przebiegu zegarowego". Ja i zapewne nie tylko ja czytam to z podziwem dla waszej wiedzy i umiejętności ale głosu nie zabieram - stąd pozory braku zainteresowania.
_
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:STK200 a o takim Tomek pisał, w podstawowej wersji składa się z 6 przewodów i w tyku DB25 - do wygrzebania z szuflady..
W kwestii formalnej: taka wersja wymaga tylko 5 przewodów - Vcc nie jest potrzebne. :D
traxman pisze:www.aec-electronics.co.nz
Opisy STK200 można znaleźć też nieco bliżej: http://linuxpedia.pl/wiki/Programator_AVR :D
Tomek
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

A czy problemem byłoby jakby jedna osoba zajęła się wsadem softu i tym samym kompletowaniem elementów, rozesłaniem ich ?
Forumowe zamówienia zdają egzaminy przy min 20osobach. Jeśli zrobić by listę chętnych to raz dwa wiemy ilu ich jest :wink: Ja też jestem jak najbardziej za kitem, ale jak wcześniej doczytałem- w niektórych sprawach czarna magia i bez sensu się wtrącać niepotrzebnie :wink:
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Właśnie wczoraj oglądałem na Discovery program jak to ludzie się dusili w metrze, bo nie było mądrego, który by pierwszy wstał. Ktoś musi się zadeklarować, że zbierze zamówienia i to pociągnie, bo z tego co widzę, traxman ma już dość zakupów zbiorowych. :)
Tomek
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Tomasz Gumny pisze:...bo z tego co widzę, traxman ma już dość zakupów zbiorowych. :)
Ja tam Mu się nie dziwię...

Śledziłem wątek, ale irytujący zwyczaj poprawiania postów powoduje, że zawartość cały czas się zmienia, a czytać wszystkiego od początku co jakiś czas nie mam siły...

Nie chcę wyjść na - nomen omen - malkontenta, ale co ten generator w końcu może, bo jakoś nie mogę się doczytać? Dokumentacja zawiera schematy i płytki, a o parametrach milczy.
Zakres do 28kHz czyli ze sprawdzania pasma nici, wobulacja też chyba gdzieś po drodze się zgubiła, znaczniki itd. - co zostało z tych pierwotnych założeń? :?
Naprawdę doceniam wkład pracy Adama i Tomka, tylko cały czas mam wrażenie, że ten generator jest sztuką dla sztuki, bo jego praktyczna przydatność będzie bardzo wątpliwa :cry:

Pozdrawiam.
Staszek
Ostatnio zmieniony wt, 16 marca 2010, 08:09 przez MalKontent, łącznie zmieniany 1 raz.
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
traxman

Parametry są na pierwszej stronie w drugim poście w zasadzie nic nie uległo zmianie.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Sorry, chwile nie zagladalem... Ja juz kiedys pisalem, ze zamowienia moge zebrac, tylko fizycznie nie bede tego w stanie porozsylac... :? Chetnie bym jednak w jakiejs formie pomogl. Glosu tez za wiele nie zabieralem, bo, tak jak fugasi napisal -- czarna magia :D

Rozumiem, ze zatem mamy:
1/ fugasi -- PCB + elementy
2/ dolphin123 -- PCB + elementy
3/ ja -- PCB + elementy

4/ Tomek -- out -- jak bedzie robione PCB to tak
5/ Traxman? -- out
6/ MalKontent -- PCB + elementy

Przy okazji podjalem sie wysilku i 'przelecialem' (excuse my French 8-)) watek od poczatku. Ponizsze osoby proszone sa o potwierdzenie, czy sie deklaruja (wow, poczulem sie jak megafonistka na dworcu PKP :P):

7/ efekt02
8/ MStaniszczak -- 1-2 PCB
9/ painlust -- PCB dwustronne -- out
10/ Thereminator -- PCB + elementy
11/ Arturo -- PCB + elementy
12/ Wojtek -- out
13/ freostrowiec -- PCB + elementy
14/ lukasz_t -- PCB
15/ megabit -- elementy
16/ zakrzesiu
17/ Matizz -- out
18/ sppp -- PCB + elementy
19/ nxn68 -- PCB + elementy
20/ velsper -- PCB

Jesli ktos sie deklaruje, to niech wpisze posta ponizej. Ustalmy, ze czekamy do piatku/przyszlego poniedzialku?
Ostatnio zmieniony śr, 17 marca 2010, 00:18 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 10 razy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
traxman

Ja nie, mam trzy fabryczne generatory więc czwarty niepotrzebny - projektowałem tylko płytki jak podwykonawca i pomierzyłem prototyp.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

TooL46_2 pisze:.....
Jesli ktos sie deklaruje, to niech wpisze posta ponizej. Ustalmy, ze czekamy do piatku/przyszlego poniedzialku?
Ja odpadam, mam generator :)
Wojtek
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Byłbym chetny na PCB jakby było dwustronne. Jednostronne jestem w stanie wykonać sobie sam z gotowego projektu do termotransferu. Na razie pomijam fakt, że generator funkcji posiadam i ciśnienia nie mam.
traxman

Specjalnie robiłem płytkę jako jednostronną, zlecanie jej jako dwustronnej z powodu kilku zwór to rozrzutność....