Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
Trochę mnie dziwi, że w ramach oszczędności kilkunastu złotych użyty jest w projekcie wyświetlacz LED zamiast droższego LCD, za to trzeba wydać około 40 złotych na programator, który zostanie użyty tylko raz...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Koszt wyświetlacza to w ogóle nie była kwestia, LED został wybrany w referendum z powodu urody.
_
-
- 1875...2499 postów
LED jest duży, wyraźny (co przy wyświetlaniu częstotliwości jest dość istotne), no i kolorowy.Thereminator pisze:[...]użyty jest w projekcie wyświetlacz LED zamiast droższego LCD, za to trzeba wydać około 40 złotych na programator, który zostanie użyty tylko raz...

Co do programatora, to przypuszczam, że nie jest to ostatni projekt na procesorach AVR, więc programator może się jeszcze przydać. Poza tym nie "trzeba" kupować programatora, można kogoś poprosić o zaprogramowanie a przy wspólnych zakupach można zaprogramować procesory dla wszystkich chętnych.
Wystarczy się przełamać, zajrzeć do plików na początku wątku i przekonać, że zaprogramowanie procesorów zamieszczonymi plikami nie jest trudniejsze niż wetknięcie lampy do podstawki. No może z przecokołowaniem...fugasi pisze:[...]to black magic a każdy tylko czeka aż ogłosicie że wreszcie gotowe i wtedy dołoży do projektu jedyny wkład na jaki go stać - polutuje go!

Tomek
STK200 a o takim Tomek pisał, w podstawowej wersji składa się z 6 przewodów i w tyku DB25 - do wygrzebania z szuflady..Thereminator pisze:Trochę mnie dziwi, że w ramach oszczędności kilkunastu złotych użyty jest w projekcie wyświetlacz LED zamiast droższego LCD, za to trzeba wydać około 40 złotych na programator, który zostanie użyty tylko raz...
http://www.aec-electronics.co.nz/wp-con ... ec_isp.pdf
-
- 3125...6249 postów
W to nie wątpię. Pisząc o czarnej magii miałem na myśli proces projektowania generatora uwzględniający takie tricki jak na przykład "Lepsze efekty mogłoby dać "rozmycie" czyli losowe skoki fazy przebiegu zegarowego". Ja i zapewne nie tylko ja czytam to z podziwem dla waszej wiedzy i umiejętności ale głosu nie zabieram - stąd pozory braku zainteresowania.Tomasz Gumny pisze:Wystarczy się przełamać, zajrzeć do plików na początku wątku i przekonać, że zaprogramowanie procesorów zamieszczonymi plikami nie jest trudniejsze niż wetknięcie lampy do podstawki. No może z przecokołowaniem...
_
-
- 1875...2499 postów
W kwestii formalnej: taka wersja wymaga tylko 5 przewodów - Vcc nie jest potrzebne.traxman pisze:STK200 a o takim Tomek pisał, w podstawowej wersji składa się z 6 przewodów i w tyku DB25 - do wygrzebania z szuflady..

Opisy STK200 można znaleźć też nieco bliżej: http://linuxpedia.pl/wiki/Programator_AVRtraxman pisze:www.aec-electronics.co.nz

Tomek
-
- 625...1249 postów
A czy problemem byłoby jakby jedna osoba zajęła się wsadem softu i tym samym kompletowaniem elementów, rozesłaniem ich ?
Forumowe zamówienia zdają egzaminy przy min 20osobach. Jeśli zrobić by listę chętnych to raz dwa wiemy ilu ich jest
Ja też jestem jak najbardziej za kitem, ale jak wcześniej doczytałem- w niektórych sprawach czarna magia i bez sensu się wtrącać niepotrzebnie 
Forumowe zamówienia zdają egzaminy przy min 20osobach. Jeśli zrobić by listę chętnych to raz dwa wiemy ilu ich jest

-
- 1875...2499 postów
Właśnie wczoraj oglądałem na Discovery program jak to ludzie się dusili w metrze, bo nie było mądrego, który by pierwszy wstał. Ktoś musi się zadeklarować, że zbierze zamówienia i to pociągnie, bo z tego co widzę, traxman ma już dość zakupów zbiorowych. 

Tomek
-
- 375...499 postów
Ja tam Mu się nie dziwię...Tomasz Gumny pisze:...bo z tego co widzę, traxman ma już dość zakupów zbiorowych.
Śledziłem wątek, ale irytujący zwyczaj poprawiania postów powoduje, że zawartość cały czas się zmienia, a czytać wszystkiego od początku co jakiś czas nie mam siły...
Nie chcę wyjść na - nomen omen - malkontenta, ale co ten generator w końcu może, bo jakoś nie mogę się doczytać? Dokumentacja zawiera schematy i płytki, a o parametrach milczy.
Zakres do 28kHz czyli ze sprawdzania pasma nici, wobulacja też chyba gdzieś po drodze się zgubiła, znaczniki itd. - co zostało z tych pierwotnych założeń?

Naprawdę doceniam wkład pracy Adama i Tomka, tylko cały czas mam wrażenie, że ten generator jest sztuką dla sztuki, bo jego praktyczna przydatność będzie bardzo wątpliwa

Pozdrawiam.
Staszek
Ostatnio zmieniony wt, 16 marca 2010, 08:09 przez MalKontent, łącznie zmieniany 1 raz.
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Parametry są na pierwszej stronie w drugim poście w zasadzie nic nie uległo zmianie.
-
- 1875...2499 postów
Sorry, chwile nie zagladalem... Ja juz kiedys pisalem, ze zamowienia moge zebrac, tylko fizycznie nie bede tego w stanie porozsylac...
Chetnie bym jednak w jakiejs formie pomogl. Glosu tez za wiele nie zabieralem, bo, tak jak fugasi napisal -- czarna magia 
Rozumiem, ze zatem mamy:
1/ fugasi -- PCB + elementy
2/ dolphin123 -- PCB + elementy
3/ ja -- PCB + elementy
4/ Tomek -- out -- jak bedzie robione PCB to tak
5/ Traxman? -- out
6/ MalKontent -- PCB + elementy
Przy okazji podjalem sie wysilku i 'przelecialem' (excuse my French
) watek od poczatku. Ponizsze osoby proszone sa o potwierdzenie, czy sie deklaruja (wow, poczulem sie jak megafonistka na dworcu PKP
):
7/ efekt02
8/ MStaniszczak -- 1-2 PCB
9/ painlust -- PCB dwustronne -- out
10/ Thereminator -- PCB + elementy
11/ Arturo -- PCB + elementy
12/ Wojtek -- out
13/ freostrowiec -- PCB + elementy
14/ lukasz_t -- PCB
15/ megabit -- elementy
16/ zakrzesiu
17/ Matizz -- out
18/ sppp -- PCB + elementy
19/ nxn68 -- PCB + elementy
20/ velsper -- PCB
Jesli ktos sie deklaruje, to niech wpisze posta ponizej. Ustalmy, ze czekamy do piatku/przyszlego poniedzialku?

Rozumiem, ze zatem mamy:
1/ fugasi -- PCB + elementy
2/ dolphin123 -- PCB + elementy
3/ ja -- PCB + elementy
4/ Tomek -- out -- jak bedzie robione PCB to tak
5/ Traxman? -- out
6/ MalKontent -- PCB + elementy
Przy okazji podjalem sie wysilku i 'przelecialem' (excuse my French

7/ efekt02
8/ MStaniszczak -- 1-2 PCB
9/ painlust -- PCB dwustronne -- out
10/ Thereminator -- PCB + elementy
11/ Arturo -- PCB + elementy
12/ Wojtek -- out
13/ freostrowiec -- PCB + elementy
14/ lukasz_t -- PCB
15/ megabit -- elementy
16/ zakrzesiu
17/ Matizz -- out
18/ sppp -- PCB + elementy
19/ nxn68 -- PCB + elementy
20/ velsper -- PCB
Jesli ktos sie deklaruje, to niech wpisze posta ponizej. Ustalmy, ze czekamy do piatku/przyszlego poniedzialku?
Ostatnio zmieniony śr, 17 marca 2010, 00:18 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 10 razy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Ja nie, mam trzy fabryczne generatory więc czwarty niepotrzebny - projektowałem tylko płytki jak podwykonawca i pomierzyłem prototyp.
-
- 625...1249 postów
Ja odpadam, mam generatorTooL46_2 pisze:.....

Wojtek
-
- 9375...12499 postów
Byłbym chetny na PCB jakby było dwustronne. Jednostronne jestem w stanie wykonać sobie sam z gotowego projektu do termotransferu. Na razie pomijam fakt, że generator funkcji posiadam i ciśnienia nie mam.
Specjalnie robiłem płytkę jako jednostronną, zlecanie jej jako dwustronnej z powodu kilku zwór to rozrzutność....