A ja kupuję dobrej jakości LEDy i nie wracam do żarówek.
Lubię jasno a jak w warsztacie mam sumarycznie dwie oprawy LED po 60 W to na dworze musi być słonecznie by wydawało się jaśniej. Lampka świeci mi z za ucha i też LED bo nie lubię jak mnie grzeje. Od jakiegoś czasu jakość się poprawia. Moje warsztatowe lampy mają zauważalny czas zaniku światła dłuższy jak żarówka. Nie ma mowy o migotaniu. Stroboskopu na tokarce też nie widać.
Warsztacik :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Warsztacik :)
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
oczywiście! ja również nie wyobrażam sobie powrotu do żółtego światła żarówek żarnikowych, kupuję wyłącznie LED, o temperaturze barwowej 4000K, a "efekt stroboskopowy" na żarówce LED ?!Ukaniu pisze: ↑pn, 2 maja 2022, 16:47 A ja kupuję dobrej jakości LEDy i nie wracam do żarówek.
Lubię jasno a jak w warsztacie mam sumarycznie dwie oprawy LED po 60 W to na dworze musi być słonecznie by wydawało się jaśniej. Lampka świeci mi z za ucha i też LED bo nie lubię jak mnie grzeje. Od jakiegoś czasu jakość się poprawia. Moje warsztatowe lampy mają zauważalny czas zaniku światła dłuższy jak żarówka. Nie ma mowy o migotaniu. Stroboskopu na tokarce też nie widać.

Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Ja również nigdy nie wrócę do tradycyjnych żarówek (stosuję je już tylko w prostym warsztatowym "sztucznym obciążeniu"...). Naszym oczom nie przeszkadza, czy światło ma widmo ciągłe, czy liniowe, wpływ może mieć jedynie poziom "składników" odpowiadających barwie niebieskiej w świetle białym (możliwy wpływ na powstawanie zaćmy, więc ja wybieram LED-ówki białe-ciepłe o temperaturze barwowej 2800...3000 K). Ważne, że nie mrugają i mają niezłą sprawność.Ukaniu pisze: ↑pn, 2 maja 2022, 16:47 A ja kupuję dobrej jakości LEDy i nie wracam do żarówek.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- kubafant
- 2500...3124 posty
Drodzy koledzy,
Wyraziłem swoją opinię. Każdy może postępować jak uważa. Preferuję światło żarówek, gdyż w moim odczuciu jest najlepsze dla oczu, świetlówki zawsze mnie męczyły, podobnie lampki LED. Druga sprawa jest taka, że jestem staroświecki i nie lubię wynalazków. Obiektywnie na pewno energooszczędne źródła światła są lepsze, choćby z samego tylko powodu większej wydajności.
Pozdrawiam,
Jakub
Wyraziłem swoją opinię. Każdy może postępować jak uważa. Preferuję światło żarówek, gdyż w moim odczuciu jest najlepsze dla oczu, świetlówki zawsze mnie męczyły, podobnie lampki LED. Druga sprawa jest taka, że jestem staroświecki i nie lubię wynalazków. Obiektywnie na pewno energooszczędne źródła światła są lepsze, choćby z samego tylko powodu większej wydajności.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Czołem.
). Jesteśmy jednak na forum technicznym, więc trzymajmy się faktów.
http://lighting.pl/Wydarzenia-branzowe/ ... tlenia-LED
Pozdrawiam
Romek
Drogi Kolego Jakubie. Światło z tradycyjnych żarówek nie jest ani trochę lepsze dla naszych oczu od światła pochodzącego z "żarówek" LED-owych. Myślę, że w trzecim zdaniu Kolegi słowem kluczowym jest słowo "zawsze", gdyż wskazuje, że może chodzić o bardzo stare i jeszcze niedoskonałe typy białych LED-ów, tymczasem technologia LED w ostatnich latach bardzo się rozwinęła i światła oddawanego przez współcześnie produkowane żarówki LED często nie sposób jest odróżnić od światła tradycyjnych żarówek... Światło tradycyjnej żarówki zawiera w sobie dużo promieniowania podczerwonego (żarówek halogenowych również promieniowania UV), które w pewnych ilościach korzystnie może oddziaływać na naszą skórę, choć już niekoniecznie na oczy. Promieniowanie podczerwone o wysokim poziomie może np. wywoływać tzw. zaćmę podczerwienną (hutniczą). Gdyby światło o widmie liniowym (oddawane przez LED-y) miałoby być dla nas szkodliwe, gdyż zbudowane jest z "prążków" o częstotliwościach leżących w zakresie światła widzialnego i tworzących światło białe, również patrzenie na kolory w przyrodzie musiałoby być dla nas niekorzystne, a tak przecież nie jest. Wokół LED-ów powstało wiele przesądów i bzdurnych teorii (np. że wąskie i ostre prążki w widmie LED jak szpile niszczą naszą siatkówkę, czego nie powoduje światło o widmie ciągłym...kubafant pisze: ↑pn, 2 maja 2022, 22:16 Drodzy koledzy,

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Romekd pisze: ↑wt, 3 maja 2022, 12:19 Czołem.Drogi Kolego Jakubie. Światło z tradycyjnych żarówek nie jest ani trochę lepsze dla naszych oczu od światła pochodzącego z "żarówek" LED-owych. Myślę, że w trzecim zdaniu Kolegi słowem kluczowym jest słowo "zawsze", gdyż wskazuje, że może chodzić o bardzo stare i jeszcze niedoskonałe typy białych LED-ów, tymczasem technologia LED w ostatnich latach bardzo się rozwinęła i światła oddawanego przez współcześnie produkowane żarówki LED często nie sposób jest odróżnić od światła tradycyjnych żarówek... Światło tradycyjnej żarówki zawiera w sobie dużo promieniowania podczerwonego (żarówek halogenowych również promieniowania UV), które w pewnych ilościach korzystnie może oddziaływać na naszą skórę, choć już niekoniecznie na oczy. Promieniowanie podczerwone o wysokim poziomie może np. wywoływać tzw. zaćmę podczerwienną (hutniczą). Gdyby światło o widmie liniowym (oddawane przez LED-y) miałoby być dla nas szkodliwe, gdyż zbudowane jest z "prążków" o częstotliwościach leżących w zakresie światła widzialnego i tworzących światło białe, również patrzenie na kolory w przyrodzie musiałoby być dla nas niekorzystne, a tak przecież nie jest. Wokół LED-ów powstało wiele przesądów i bzdurnych teorii (np. że wąskie i ostre prążki w widmie LED jak szpile niszczą naszą siatkówkę, czego nie powoduje światło o widmie ciągłym...kubafant pisze: ↑pn, 2 maja 2022, 22:16 Drodzy koledzy,
Wyraziłem swoją opinię. Każdy może postępować jak uważa. Preferuję światło żarówek, gdyż w moim odczuciu jest najlepsze dla oczu, świetlówki zawsze mnie męczyły, podobnie lampki LED. Druga sprawa jest taka, że jestem staroświecki i nie lubię wynalazków. Obiektywnie na pewno energooszczędne źródła światła są lepsze, choćby z samego tylko powodu większej wydajności.). Jesteśmy jednak na forum technicznym, więc trzymajmy się faktów.
Pozdrawiam
Romek
Jak ja szmelc KANLUX za około 7zł/sztuka kupiłem

Na razie jadę na jarzeniówkach....latami używałem jarzeniówek ale ojciec "wie lepiej"

A co co CCFL....kupiłem w niedziele retro laptopa COMAPAQ Armada 1500c i jakoś przyjemniej mi się na to patrzy niż na współczesny LED.
Ale Windows 98SE, dysk 4GB i GPU 2MB....można w Doom pograć a nie używać.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
W Auchanie na promocji żarówki LED Philipsa (bańka mleczna) 1550 Lumenów są po 7-8 zł. Raz kupiłem sobie wielopak 6 żarówek takich i zapłaciłem 50 zł. Nie ma dramatu.Szrot majster pisze: ↑śr, 4 maja 2022, 01:56 Witam!
Jak ja szmelc KANLUX za około 7zł/sztuka kupiłem....na jesieni wszystko wylatuje, kupuję LED-y "filament" Philipsa...niestety tanie nie są
![]()
![]()
![]()
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos