Przedwzmacniacz Nr3. W przyszłości Concertino.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

Wojtektwoo pisze:Mam tylko pytanie czy czytacie w ogóle moje posty?? Lepiej poradzcie mi czy dobry projekt obrałem "Concertino".
.

Czytamy.

Ten dziwny dyskurs wyskoczył z powodu mojego konserwatyzmu i uporu - ale na Triodzie często zdarzają się "odskoki" od tematu. Niekoniecznie moje - gwoli prawdy.

Ale, ad rem:

- wg zamieszczonych w Twoim poście nr 2 rysunków to jest ten układ z AudioTonu.

Do niego się więc odniosę.

Prośba: jeżeli możesz to zmień Imageshack na Fotosik.pl. Zawsze w Ishk. wyskakują strony z jakimiś dziwkami albo totalizatorami (+ różne utajone gówna brudżące w koputerze a wykrywane później przez AdAware...) - po prostu strach się bać :wink: przed kliknięciem na link ze schematem.

Układzik jak na początek dobry - nie powinieneś mieć większych problemów, układy zamieszczane na niektórych stronach są sprawdzone i gwarantowane - zapewne tak będzie i w Twoim przypadku.

Możesz mieć ew. małe problemy z brumami, to się zdarza nie tylko początkującym, stare wygi też nierzadko gryzą palce...

Przemierz dokładnie wszystkie elementy przed wmontowaniem - zaprocentuje to większą ilością czasu na uruchomienie a mniejszą na szukanie ew. usterek.

Porządnie zsymetryzuj żarzenie - najlepiej byłoby potencjometrem, ale chyba Twoja PCB nie przewiduje tej opcji, więc przy wykonywaniu tego zabiegu bardzo dokładnie sparuj rezystory R11 i R12.

Może warto byłoby dołożyć po kubku ekranującym każdą lampę? Zalezy zreszta w jaką to wstawisz obudowę.

Z podstawkami (zdjęcia) umieszczonymi na tulejkach dystansowych - wstawić by je można w przestrzeń między nóżkami 3 a 4 - puste pole z pobliską masą - umasić nią kubek - i nóżkami 8 i 9.

Zoltan

Takie kubki z podstawkami bywaja często na Allegro.
Załączniki
Podstawka kubka
Podstawka kubka
Podstawka kubka
Podstawka kubka
Ostatnio zmieniony ndz, 16 grudnia 2007, 20:38 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

ZoltAn pisze:[...]często na Triodzie zdarzają się "odskoki" od tematu[...]
Właśnie to jest taka specyficzna cecha, przez którą to forum wyróżnia się wśród innych :) Czasem jednak to nawet przeszkadza, i przydałaby się możliwość pisania odpowiedzi do konkretnych wiadomości, a nie do całego tematu.
ZoltAn pisze:[...] wyskakują strony z jakimiś dziwkami albo totalizatorami (+ utajone różne gówna wykrywane później przez AdAware...)
Czyżby Windows? ;)
Mozilla Firefox ma taki ładny dodatek o nazwie Adblock Plus, który blokuje wszelkie reklamy i inne nieprzydatne elementy stron, przez co niektóre www otwierają się znacznie szybciej.
Ale inna sprawa, że Imageshack jest po prostu wolny i obrazki otwierają się długo.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czyżby Windows? ;)
Mozilla Firefox ma taki ładny dodatek o nazwie Adblock Plus, który blokuje wszelkie reklamy i inne nieprzydatne elementy stron, przez co niektóre www otwierają się znacznie szybciej.
Ale inna sprawa, że Imageshack jest po prostu wolny i obrazki otwierają się długo.
Ba jaaak [p(u)o g(u)órolsku] :wink: - q.wicy nagłej już dostaję i z Windowsem (98SE - mam dosyć wolny komp) i z tym uatrakcyjniaczami :twisted:

W pracy mam Firefoxa - ale też jest cdd w konfrontacji z tą porąbaną stroną.

Dlatego NIE NA WI DZĘ Imageshack'a :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Zawsze używam http://www.fotosik.pl : szybszy i przejrzysty.
No i kulturalny: reklamy nie są nachalne i nie zagnojają dysku trojanami.
k4be pisze:Właśnie to jest taka specyficzna cecha, przez którą to forum wyróżnia się wśród innych :) Czasem jednak to nawet przeszkadza,
.

Ale, na szczęście, tutaj zaglądają i piszą NORMALNI ludzie a nie świrusy i ważniejsi niż "maggi w owsiance".

Zapewne na innych forach nie obyłoby się bez różnych OT i ROTFL (co to drugie słowo, do cholery, znaczy???) czy innych dez-uprzejmości :twisted:.

Tutaj zaś wszystko rozchodzi się po kościach - Panu Bogu niech będą dzięki :D Wiadomo, ze przeszkadza, ale niekiedy takie "odskoki" pozwalają lepiej zebrać myśli i rzeczowo odpowiedzieć pytającemu. Może to kwestia i wieku i wykształcenia i rzeczowości uczestników :?:

Zoltan
Ostatnio zmieniony ndz, 16 grudnia 2007, 21:12 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
_idu

Post autor: _idu »

OTLamp - OK, tylko weź pod uwage jeszcze pewne inne parametry lamp. Jesłi opracvowywano lampę do konkretnego celu jak np. ECC84, ECC85, ECC88 - czyli zakes VHF to zdecytdowanie niskim priorytetem były szumy m.cz. i przenikanie brumu z żarżenia (dla odbiorników FM szczególnie). Co innego ECC83 - gdzie podstawowym jej zastosowaniem była technika m.cz. A ECC808 - znajdę porównanie przydźwięku dla ECC808 i ECC83 - przytoczę - naprawdę ciekawe zwłąszcza w kwestii polaryzacji siatki sterującej - wywróci do góry nogami niektóre przyzwyczajenia konstruktorskie - takie poprawne....

Wócmy - Bo tak jak byśmy rozumowali to może w ramach na odwyrtkę głowicę UKF zrobimy na ECC808? Życzę powodzenia.

Nie twierdzę ze nie da się zastosować - tylko trzeba być świadomym, że pewne cechy, które dla wzmacniaczy m.cz. zwłaszcza stopnia wstępnego nie były priorytetowymi cechami podczas konstruowania lamp na zapotrzebowanie o nazwie czuła głowica TV na zakres III.
A konstruując lampę dla stopnia wejsciowego m.cz. o dużej czuosci zwracano uwagę na szumy i mikrofonowanie oraz przenikanie brumu z żarzenia. Mało obchodziły pojemności miedzyelektrodowe.... Niby EF86 ma takie super wzmocnienie (dla audio) to czemu dla telewizorów powstała EF184?

Wrócę jeszcze do ECC88 - OK, jakoś da się zaprzęgnąc do Ua 220V. Na siłę nieco - gdyż mimo wszystko konstruktorzy starali się o jak najlepszą pracę dla Ua poniżej 100V.

Jeszcze jedno szumy dla w.cz. zwłaszcza VHF to nie to samo co szumy w zakresie m.cz. w technice lamp. Hennel m.in. pięknie to opisał....

Skończmy tę dyskusję nt "wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy" (z racji daty te pierwsze górą.....) - na marginesie dodam czy ktoś z młodzieży wie z czym ten cytat kojarzyć?
Wojtektwoo
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Wojtektwoo »

Od dziś na specjalne życzenie trioda.pl będę stosował fotosik.pl :). Nigdy mi się jeszcze nikt do tego nie przyczepił, możliwe że spowodowane to było tym, że większość moich wypowiedzi znajduję się na innym forum... o tematyce związanej w większości z komputerami.

Z góry dzięki za wszystkie rady. Na razie idę pisać opis do tego przedwzmacniacza. Prawdopodobnie będzie to wyglądać tak:

1. Lampa elektronowa.
2. Układy zastosowania lampy (WK, WA i nie wiem czy stosowany wtórnik taki ja kw tranzystorze)
3. Rozbudowane układy techniki audio z zastosowaniem lamp elektronowych.
4. Przykładowy przedwzmacniacz (tu ten z pierwszego postu).
4a. Opis schemat i ogólna teoria na jego temat.
4b. Uruchomienie i pomiary (to już pewnie po świętach... bo w tym tygodniu wątpię żebym dostał trafo, a w święta dostępu do laboratorium wiadomo - nie mam).
Ostatnio zmieniony ndz, 16 grudnia 2007, 21:06 przez Wojtektwoo, łącznie zmieniany 1 raz.
_idu

Wracamy do tematu głównego

-> Wojtektwoo

Ukłąd ma jedną wadę. Sprzężenie bezposrednie. Brak w nim zabezpieczeń przed sytuacją gdy np. padnie połączenie katody pierwszej triody z masą albo siakti sterujace tejżej triody z masą. Pomyśl co będzie?

Mniej destrukcyjny problem. Układ będzie się "rozjeżdżać" podczas eksploatacji jak to wpłynie na pracę? Przemyśl.

Zacytowan strona ma jakieś ciągoty do dziwacznych i niepraktycznych konstrukcji. Układy zazwyczaj nie stratują poprawnie od razu po złożeniu - tak jest opinia od kilku osób co kupili gotowe płytki i próbowali zmontowac ukłąd wg tam cytowanych schematów. Tym układom brak polotu.

A może kaskoda na wejściu - i tiroda jako wtórnik. Z wyjścia sprzeznie stałopadowe do siatki sterującej gónej triody w kaskodzie. Między stopniami sprzężenie bezpośrednie bez kondesatorów. Zamiast kaskody może być pentoda z jej wadami.

Zaletą będzie pewna "samoregulowalność" punktu pracy.

P.S. jeszcze jedna poważna wada. A co jak podłączysz do tego wzmacniacz źródło sygnału mające jakiś stały potencjał (dodatni albo spory ujmeny) na wyjściu - a to nie jest czymś rzadkim? Chyba już przekonałeś się jak nieprzemyślane są konstrukcje z zacytowanej strony....
Ostatnio zmieniony ndz, 16 grudnia 2007, 21:28 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
_idu

Wojtektwoo pisze:Od dziś na specjalne życzenie trioda.pl będę stosował fotosik.pl :).
To nie tak. Widać jeszcze nie skapnąłeś się że darmowe serwisy to tylko wylęgarnia trojanów i spyware'u. Moja rada jak możesz to unikaj ich a także nachalnie prponowanych "miłych dodatków" np. Google Toolbar.... chyba że lubisz by Twoje poufne dane z Twojego komputera były celem prezentowania podczas przesukiwania w necie (to nie żart w przypadku Google Toolbar). Jak widzę nieostrożnie i nierozważnie podchodzisz do spraw bezpieczeństwa w internecie. Kiedyś to Ciebie bedzie drogo kosztować. Tak samo bardzo uważaj na niektóre komunikatory zwłaszcza Skype - powszechnie trtaktowany przez poważne systemy firewall'owe jako wyjątkowo niebezpieczny spyware. Im wiecej bajerów tym więcej Twojej prywatności ucieka w niepowołane ręce.... Nie ufaj też technologii IP SSL.....

Przepraszam za wyjście poza temat dyskusji.
Wojtektwoo
15...19 postów
15...19 postów

@STUDI

W sumie mogłem zaglądnąć na to forum przed wybraniem tej konstrukcji przedwamacniacza. Teraz już wiem wiele na temat jego wad. Niestety jest już zmontowany i czeka tylko na trafo i dostrojenie napięć. Więc wiem, że nie posłuży mi do niczego innego jak tylko do "zaliczenia projektu".

Pewnie jakbym teraz to budował to byłby to wzmacniacz słuchawkowy oparty na którejś z waszych propozycji. Teraz za późno.

Aczykolwiek mam bardzo duże nadzieje co do tego forum i pomocy z waszej strony jeśli chodzi o pracę dyplomową i ten wzmacniacz. Prawda jest taka, że zaczynam dopiero obchodzić się z techniką lampową, brak mi jakiegokolwiek doświadczenia, ale po nastepnym roku... dwóch budowy tego wzmacniacza, może będę mógł również wnieść coś do waszego forum.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

STUDI pisze:OTLamp - OK, tylko weź pod uwage jeszcze pewne inne parametry lamp. Jesłi opracvowywano lampę do konkretnego celu jak np. ECC84, ECC85, ECC88 - czyli zakes VHF to zdecytdowanie niskim priorytetem były szumy m.cz. i przenikanie brumu z żarżenia (dla odbiorników FM szczególnie).
Ale czy poziom szumów i brumu z żarzenia to nie są parametry lampy? Owszem, nie muszą być podane szczegółowe informacje na ten temat w kartach katalogowych, ale przecież kto powiedział, że każdy przedwzmacniacz m.cz. ma mieć czułość rzędu kilku mV? Gdy będę chciał takowy zbudować, to wybiorę odpowiednią lampę na podstawie zawartych w kartach katalogowych parametrów, więc oczywiste jest, że pewnie nie wybiorę systemu heptodowego ECH84? Mi chodzi o wybieranie konkretnej lampy do konkretnego zastosowania na podstawie parametrów tej lampy, a nie etykietki, że jest do m.cz., oscylatorów czy układów impulsowych.
STUDI pisze: Co innego ECC83 - gdzie podstawowym jej zastosowaniem była technika m.cz. A ECC808 - znajdę porównanie przydźwięku dla ECC808 i ECC83 - przytoczę - naprawdę ciekawe zwłąszcza w kwestii polaryzacji siatki sterującej - wywróci do góry nogami niektóre przyzwyczajenia konstruktorskie - takie poprawne....
Znam, miałem nówki Telefunkena w pudełkach, poszły na allegro i nie żałuję.

STUDI pisze:
Wrócę jeszcze do ECC88 - OK, jakoś da się zaprzęgnąc do Ua 220V. Na siłę nieco - gdyż mimo wszystko konstruktorzy starali się o jak najlepszą pracę dla Ua poniżej 100V.
Ale to juz na własne ryzyko, karty podają Uamax=130V. Nie wiem czym się od niej konstrukcyjnie różni E88CC, że ma Uamax=220V. Na logikę powinno być odwrotnie, to E88CC powinna mieć Ua max=130V i nieprzekraczanie tego parametru miałoby gwarantować te 10000h pracy.
STUDI pisze: Skończmy tę dyskusję nt "wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy"
Ale to nie jest dyskusja na temat, co jest lepsze, ECC83 czy ECC88.
Wojtektwoo
15...19 postów
15...19 postów

STUDI pisze:
Wojtektwoo pisze:Od dziś na specjalne życzenie trioda.pl będę stosował fotosik.pl :).
To nie tak...
Przepraszam za wyjście poza temat dyskusji.
:) Jak już pisałem to nie jest mi obce. W tym siedzę od dobrych paru lat. Jeśli chodzi o to co pisałeś o skypie... to mogę powiedzieć, że sam się tym bawiłem... tylko na gotowcy typu gg ghost.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wojtektwoo pisze: Prawda jest taka, że zaczynam dopiero obchodzić się z techniką lampową, brak mi jakiegokolwiek doświadczenia, ale po nastepnym roku... dwóch budowy tego wzmacniacza, może będę mógł również wnieść coś do waszego forum.
Nu tu pu l'wo(w)sku: "...baw si skoroś du nas tutaj wlaz - na bal du ciotki Bandziuchowy" :D :D :D

Ergo: WITAMY Cię, Szanowny Studencie, w wsysającym (i wysysajacym z wiedzy :wink:) bagnisku TRIODĄ zwanym... i "...baw si skoroś do nas tutaj wlaz..." ...byle Ci cierpliwości i wytrwałości starczyło... :wink:

A jak Cię (nie raz :!: ) skrytykują to wspomnij sobie na panaSztaudyngerowe (a może panaLecowe :?:);

Prawdziwy KRYTYK CNOTY się NIE BOI :!: :idea: :D

Zoltan
Ostatnio zmieniony ndz, 16 grudnia 2007, 21:25 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 3 razy.
_idu

Wojtektwoo
Pewne badania kilku firm podały że grubo ponad 70% procent dróg wycieku poufnych danych z firm to komunikatory internetowe.... Tak na poważnie. Skype przez swoje ciągłe zmienianie sygnatury pakietu (terminologia softów próbujących ropzoznać szyfrowane niechciane usługi - obecnie SSL jest trakowane jako najgorsza z dziur bezpieczęństwa w firmach) jest traktowna jako szczególnie niebezpieczny - częściej to zmienia się niż typowe spyware'y.

OTLamp - ECC808 pozbyłeś się.... Super. Ja być może będę potrzebował zapasu ich na czarną godzinę ale ich cena ponad 140EUR za sztukę za nową lampę..... Toż to rzadka i trudna do kupienia jako NOS ECLL800 jest tańsza.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

STUDI pisze: OTLamp - ECC808 pozbyłeś się.... Super. Ja być może będę potrzebował zapasu ich na czarną godzinę ale ich cena ponad 140EUR za sztukę za nową lampę..... Toż to rzadka i trudna do kupienia jako NOS ECLL800 jest tańsza.
No było to już jakiś czas temu. Na allegro sprzedałem, poszły chyba po 80zł/szt. Miałem 2 sztuki. Na pocieszenie dodam, że nie poszły do "elektrolampy". Mnie tam one niepotrzebne były, jak będę chciał zrobić czuły stopień m.cz., to sobie CF50 zastosuję. O wiele ładniejsza :P
Ostatnio zmieniony ndz, 16 grudnia 2007, 21:33 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtektwoo
15...19 postów
15...19 postów

Badania... to słowo zawsze kojarzy mi się z naciąganiem statystyk w celu udowodnienia własnej racji...

OT Badania mówią, że najwięcej wypadków powodują młodzi ludzie. Czyli to oni są najczęstszymi sprawcami wypadków drogowych.
Statystyki procentowe odnoszące się do wieku kierowców i procentu kierowców w kategori wiekowej pokazują już coś innego... pokazują, że młodych kierowców jest najwięcej... procentowo powodują nieznacznie więcej wypadków niż grupy starszych kierowców.

A do tego twojego ostrzegania... to jak już pisałem. Wiem na czym polegają wszystkie te ataki, ponieważ paru osobą kiedyś posprzatałem pulpity... ale to było dawno i nie prawda.

Jakieś propozycje/przeróbki do tego spisu mile widziane... linki z materiałami również.
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... c&start=34
_idu

Wojtektwoo pisze:Statystyki procentowe odnoszące się do wieku kierowców i procentu kierowców w kategori wiekowej pokazują już coś innego... pokazują, że młodych kierowców jest najwięcej... procentowo powodują nieznacznie więcej wypadków niż grupy starszych kierowców.
To tylko połowa prawdy. Młodzi ludzie mająmnie wyobrąźni konsekencji swoich czynów a ponadto bardziej narwany ich temeprament ...

Wierz mi że ile razy widzę w mieście jadącego pod prąd nie swoim pasem przez 200-300 metrów bo się śpieszy i nie będzie się frajerował albo przeganiającego pieszych z chodnika bo niecierpliwy jest w staniu w ogonku przed skrzyżowaniem to jakoś za kierownica nie widziałem nikogo po 40-tce... Tak samo gdy w mieście któs próbuje ruchliwą ulicą w centrum jechać ponad 150km/h -dość częsty przypadek - lub wyprzedazający na trzeciego bądź czwartego - to za kierownicą jest zawsze jakiś młodo wygłądajacy kierowca....

Owszem selekcja naturalna jest OK tylko gdyby tylko ci wariaci ginęli albo zostawali kalekami....

Wracając do statystyk wycieku danych - tylko czemu każda szanująca się firma produkująca firewall'e dołożoyła kawałki kodu do wykrywanie komunkatorów i czesto wystawia patche z sygnaturami?
ODPOWIEDZ