pzdr.
Najwieksza lampa elektronowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
argus
- 25...49 postów

Re: Najwieksza lampa elektronowa
Dla audiofilów (może nie naszych, polskich) to raczej nie nowość. Na stronach DIY amerykańskich i japońskich jest trochę fotek wzmacniaczy lampowych z prostownikami rtęciowymi w zasilaczach. Są też wątki na ten temat na www.diyaudio.com
pzdr.
pzdr.
Stare jest piękne (ale tylko w technice
)
-
megabit
- 1250...1874 posty

Nie widzę nic złego w stosowaniu prostowników rtęciowych, pięknie wyglądają podczas pracy. Sam mam w szufladzie dwie "83" czekające na ciekawe towarzystwo 
-
GeTe
- 250...374 postów

Witam,
Z tego co czytałem to rtęciowe prostowniki niezbyt do audio się nadają bo strasznie sieją zakłóceniami. Poza tym wymagają filtrów LCL i to dość duże L w stosunku do małego C. A sam myślałem by dać takie do kompletu z G807 bo ładnie by wyglądało
.
Z tego co czytałem to rtęciowe prostowniki niezbyt do audio się nadają bo strasznie sieją zakłóceniami. Poza tym wymagają filtrów LCL i to dość duże L w stosunku do małego C. A sam myślałem by dać takie do kompletu z G807 bo ładnie by wyglądało
-
argus
- 25...49 postów

Nie jest tak źle. W tym poście na DIYAUDIO:
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... ost2365258
jeden z amerykańskich kolegów opisuje swoją konstrukcję wykorzystujący właśnie prostowniki rtęciowe. Sympatyczny wzmacniaczyk.
pzdr.
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... ost2365258
jeden z amerykańskich kolegów opisuje swoją konstrukcję wykorzystujący właśnie prostowniki rtęciowe. Sympatyczny wzmacniaczyk.
pzdr.
Stare jest piękne (ale tylko w technice
)
-
Jarosław
- 625...1249 postów

heh.
Być może nie w temacie. Ale fajnie działa funkcja powiększania zdjęć (jak się na nie kliknie)...
To chyba pierwsze forum, na którym z czymś takim się spotkałem
Być może nie w temacie. Ale fajnie działa funkcja powiększania zdjęć (jak się na nie kliknie)...
To chyba pierwsze forum, na którym z czymś takim się spotkałem
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...