Konkurs ogłaszam

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

I kolejna fotografia przedstawiająca zestaw pomiarowy ;)
Załączniki
6.jpg
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Jak widzę konkurs zmarł śmiercią naturalną...
Ale zanim z pokorą poproszę administratora o zasilenie kosza tym wątkiem.
Nieśmiała próba reanimacji...
Dla ewentualnych chętnych do dalszej zabawy - bardzo proste pytanie...
Prosze opisać na jakiej zasadzie działa ten instrument i do czego można go zastosować ?
Załączniki
k1.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Dwie prostopadłe cewki, słuchawka, mały układzik w obudowie z potencjometrem... Wygląda na "wykrywkę", tylko że starą i cherlawą.

A poprzednia zagadka na razie posiada chyba zbyt mało danych wejściowych ;)
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: Piotr :)
Jest jeszcze kondensator i wskaźniczek :)
Co do poprzedniego pytania, to odpowiedź podałem Ci w wątku o mikrofonowaniu...
To geofon ze wzmacniaczem o logarytmicznej charakterystyce wzmocnienia pracującym z wykorzystaniem podwójnej przemiany częstotliwości :) ( kształtowanie selektywności ) + ARW z przełączanymi stałymi czasowymi - do wyboru - co kto lubi ;) . Taki kompresor dynamiki...
Aaaaaaa... nie załapałem dowcipu ;)
Test wzmacniacza geofonu... Danych wejściowych dostarcza... Skąpa pamięć operacyjna laptopa i "hałaśliwy" SWAP ;)
PS: Odpowiedź oczywiście zaakceptowana jako prawidłowa :)
Załączniki
k2.jpg
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Odniosę się jeszcze do tego "cherlawa" w wypowiedzi Piotra :) Nie z powodów ambicjonalnych ;)
Co by to był za konkurs, gdyby rozwiązania były aż tak proste...
Jeśli przyjmiemy, że celem konstruktora owej machiny ;) było jakościowe zilustrowanie zjawiska... To oczywiście odpowiedź Piotra jest wyczerpująca...
Przyjmując, ze układ ma służyć do wyszukiwania "skarbów" pod powierzchnią Ziemi, śmiało możemy powiedzieć, że możliwości owego instrumentu pod tym względem są znikome ;)
Tzn "stary" ze względu na zasadę działania i "cherlawy" pod względem rozdzielczości...
Prosze jednak zwrócic uwagę na dosyć pracochłonny statyw, łączący obie części urządzenia... Mogę zapewnić, że zdobycie materiału i wykonanie tego statywu wymagało sporo zachodu jak i "precyzyjnych" robót tokarsko-frezerskich ;)
Oczywiście możemy przyjąć, że było to założenie "na wyrost" powstałe w czasie projektowania prototypu... ;) Dlatego publikuję zdjęcie pokazujące kolejne fazy rozwoju prototypu :D
Jak widzicie urządzenie było optymalizowane pod kątem pewnych zastosowań i całkiem nieprzypadkowo wybrano taką a nie inną zasadę działania ( wykorzystanie akurat takiego zjawiska fizycznego ) ...
Oto kolejne pytanie dla chętnych do dalszego udziału w konkursie...
Do czego zatem służy ten instrument ? Pod kątem jakiego zastosowania był projektowany ?

A w związku z dzisiejszą datą, jeszcze kolejny etap konkursu :)
Pytanie jednak całkiem na poważnie.
Proszę opisać najskuteczniejszą i najprostszą technikę "polowań" w wyniku których można zdobyć trofea, jak na zdjęciu ? ;)
Załączniki
pierwsze testy urządzenia - cewki są w środku ;)
pierwsze testy urządzenia - cewki są w środku ;)
Testy docelowej konstrukcji cewek ;)
Testy docelowej konstrukcji cewek ;)
Trofeum ;) "Punktowe doziemienie kabla ziemnego"
Trofeum ;) "Punktowe doziemienie kabla ziemnego"
Ostatnio zmieniony ndz, 1 kwietnia 2007, 17:09 przez MarekSCO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

To ja odpowiem choć pewnie mało szczegółowo :( . Najlepsza metoda to osłuchanie się w różnymi materiałami i chodzenie wykrywaczem metali, reagowanie na dźwięk poszukiwanego metalu. Reagować można łopatą jak również gołymi rękami :lol:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: KaKa :)
Zwariowałeś ;) Gdybym miał błądzić z wykrywaczem metalu, żeby znaleźć miejsce punktowego doziemienia kabla ziemnego ( bo tak własciwie można by zatytułować zdjęcie ) to by mi chyba rozum odjęło :D
Spójrz na długość "trofeum" Mniej więcej z taką rozdzielczością ( "geometryczną" ) można w prosty sposób znaleść miejsca uszkodzenia kabla zakopanego nawet 3m pod ziemią :) A pewnie i głębiej :D
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

:arrow: MarekSCO
Wybacz, że tak niefortunnie wyraziłem się o Twoim sprzęcie. Tak się składa, że firma dla której pracuję jest oficjalnym dystrybutorem Garretta, więc jestem przyzwyczajony do trochę innych widoków ;)
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Przy całym szacunku dla Garetta... Próbowałeś kiedyś odnależć śrubkę na złomowisku ? ;)
A co do pracy... Jak widzisz, ja pracuję tylko w mało sprzyjających warunkach środowiskowych niestety ;)
ODPOWIEDZ