TRAFO SE DO 6C33C p.I-ogonowskiego z ALLEGRO

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fotomek69
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: fotomek69 »

Witam. Dzieki za odpowiedz. Caly czas sie zastanawiam, czy zaczac cos robic z ta lampa. Teraz zrobilem taki prosty wzmakol na kt100 i ecc83 i do niego wlasnie podlaczylem trafo z halogena 50w 12v, ktore wczesniej rozebralem i blachy poskladalem na ei tak ze moglem zrobic szczeline i musze powiedziec ze efekt jast naprawde zajebisty. Podlaczylem generator i nie zauwazylem prawie zadnego spadku na oscyloskopie dla czestotliwosci pomiedzy 20Hz a 20kHz; zreszta tych ostatnich i tak nie slyszalem a na oscyloskopie amplituda prawie sie nie zmienila. Dlatego wlasnie kombinuje z tymi prawie darmowymi trafami zamiast wydawac kupe kasy na trafa glosnikowe. Nie twierdze, ze te prawdziwe glosnikowe nie sa lepsze ale czy zawsze naprawde slychac roznice? No i na koniec jeszcze ostatnie pytanie czy ta ruska 6c jest lepsza od kt100 czy warto zaczynac czy wyciagne z tej lampy cos wiecej niz z tej kt

elementarne zasady pisowni!
OTLamp

Post autor: OTLamp »

fotomek69
10...14 postów
10...14 postów

Dzieki za kometarz, ale czy to wszystko, co mogles napisac? A moze skoczysz na takie forum http://users.nethit.pl/forum/forum/fz/ ?

elementrane zasady pisowni!
Alek

Post autor: Alek »

:arrow: Fotomek69 OTlamp w łagodnej formie wskazał Ci na konieczność stosowania się do pewnych elementarnych zasad pisowni na tym forum.
Jak wskazuje opis, miejsce Twojego pobytu to Niemcy. Jednocześnie składnia wskazuje, że prawdopodobnie pochodzisz z Polski. Stąd wniosek, że należy Ci wymagania tego forum wyłuszczyć.
Przede wszystkim chodzi o wydzielanie zdań -w każdym języku istnieją znaki interpunkcyjne i należy ich używać.

Jak widzę, Romekd poprawił Ci również znaki diakrytyczne. Nie będzie to jednak dłużej wzgledem Twojej osoby czynione- piszący z innych krajów mają na znaki diakrytyczne odpust zupełny :)
fotomek69
10...14 postów
10...14 postów

Panowie jestescie lepsi niz profesor Miodek.
A moze jestem na forum poprawnej polszczyzny?
I tak was lubie !!! I zycze wszystkiego naj w Nowym Roku

Tomek

P.S. sorrki za byki
fotomek69
10...14 postów
10...14 postów

A tak na marginesie czy ktos odpowie mi na pytanie czy z 6c mozna zrobic cos wiecej niz z kt 100
Bardzo mnie to interesuje czy warto zaczynac z ta lampa
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

fotomek69 pisze:A tak na marginesie czy ktos odpowie mi na pytanie czy z 6c mozna zrobic cos wiecej niz z kt 100
Bardzo mnie to interesuje czy warto zaczynac z ta lampa
Zależy co masz na myśli mówiąc 'coś więcej'. 6S33S (bo rozumiem, że o to ci chodzi?) to silna trioda, o małej rezystancji wyjściowej, co pozwala na łatwiejsze uzyskanie niskich tonów (zmniejsza się wymagana indukcyjność uzwojenia co w ogólności poprawia parametry transformatora), choć dość niestabilna i kapryśna, raczej tylko do klasy A.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Bardzo dobre lampy nie wiem z kąd biorą się te uprzedzenia .
Nie przesadzac tyko z napięciem anodowym Dobrze pracuje zarówno w klasie A jak i AB a pływanie prądu z regóły mija po 2 -3 tygodniach eksploatacji .
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Andrzej Molicki pisze:Witam
Bardzo dobre lampy nie wiem z kąd biorą się te uprzedzenia .
Nie przesadzac tyko z napięciem anodowym Dobrze pracuje zarówno w klasie A jak i AB a pływanie prądu z regóły mija po 2 -3 tygodniach eksploatacji .
No mija, ale co z tego - wzmacniacz będzie wymagał korekcji. A w klasie AB czy B zrównoważenie jest bardzo ważne - inaczej pojawi się składowa stała silnie podmagnesowująca rdzeń.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Witam
Znam to zjawisko bo na tych lampa sporo zrobiłem.
Jestem w trakcie konstrukcji układu automatycznego balansowania prądów w układzie PP jak dojdzie to już do skutku to wsadzę na forum do przetestowania . Chcę zastosować układ mostkowego pomiaru prądów i nadążny układ SYLSYNOWY na3 magnesach stałych1 ruchomy do balansowania prądów w poszczególnych lampach więc konstrukcja a la automatyka przemysłowa lata40- 50 proste i niezawodne no i zero półprzewodników.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Andrzej Molicki pisze:Witam
Znam to zjawisko bo na tych lampa sporo zrobiłem.
Jestem w trakcie konstrukcji układu automatycznego balansowania prądów w układzie PP jak dojdzie to już do skutku to wsadzę na forum do przetestowania . Chcę zastosować układ mostkowego pomiaru prądów i nadążny układ SYLSYNOWY na3 magnesach stałych1 ruchomy do balansowania prądów w poszczególnych lampach więc konstrukcja a la automatyka przemysłowa lata40- 50 proste i niezawodne no i zero półprzewodników.
To już zboczenie będzie, ale fajne :) Kto dziś widział selsyna? (tak to się chyba słowo odmienia?) Choć wzmacniacz z silnikami to już nie to :)
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: Kto dziś widział selsyna? (tak to się chyba słowo odmienia?)
Ja bym bez tego "a" na końcu odmienił:P Forma "selsyna" będzie w dopełniaczu (np. uzwojenia na stojanie selsyna). A selsyny są też miniaturowe, wielkości silniczków do zabawek.

Pozdrawiam
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Może zboczenie ale nie wprowadzające zniekształceń
no i układ w zasadzie mechaniczno elektryczny i samo kalibrujący się więc nawet lamp dobierać nie będzie potrzeby
:lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Andrzej Molicki pisze:Może zboczenie ale nie wprowadzające zniekształceń
no i układ w zasadzie mechaniczno elektryczny i samo kalibrujący się więc nawet lamp dobierać nie będzie potrzeby
:lol:
Jak w klasie A to tak, w klasie AB czy B już niestety trzeba.
fotomek69
10...14 postów
10...14 postów

Panowie !!! mozecie troche jasniej bo nie nadazam
co wy chcecie robic z tymi silnikami ???