wzmacniacz na podstawie elementów radia relaks II

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

eS pisze:1. to są przełączniki z dwoma stykami - takie starczą.

czyli najprostrze przełączniki on/off

2. ze względu na przełącznik zmiany kanałów - na schemacie 'włączony' jest kanał clean a siatka drugiego stopnia kanału overdrive zwarta do masy ma przeciwdziałać zakłóceniom.

może warto podać, że są to styki przekaźnika. W dodatku może być to ten sam styk. Przekażniki przecież są dwustanowe.

3. moim zdaniem to powinien być liniowy czyli 'A'

na tym schemacie potencjometry logarytmiczne są oznaczone jako B. Potencjometry bez oznaczeń są liniowe czyli A

4. trafo TG2 ma mniejszą moc niż TG6. nie wiem natomiast jakie Ra ma TG2-31, chyba 5k. zobacz na fonarze artykuł painlusta o trafach.

tak ale dla 4 Ohm. Nie mam tego trafa w kolekcji więc 100% pewności nie mam. Posiłkowałem sie katalogiem w którym jest sporo błedów.

5. tak, przełączniki d i e są jednym przełącznikiem. bodajże DPDT...

to przełacznik dwusekcyjny

6. uff, nigdy nie robiłem, footswitchingu więc niewiele pomogę...
Awatar użytkownika
thuron
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: thuron »

czy to że nigdy wcześniej nie robiłem wzmacniacza skreśla mnie z możliwości zrobienia jakiegoś

umiem obsługiwać lutownice wiem jak połączyć jakie elementy tylko ten footswitch, a w efekcie połączenie preampa z końcówką nie jest jasne
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

thuron pisze:czy to że nigdy wcześniej nie robiłem wzmacniacza skreśla mnie z możliwości zrobienia jakiegoś

umiem obsługiwać lutownice wiem jak połączyć jakie elementy tylko ten footswitch, a w efekcie połączenie preampa z końcówką nie jest jasne
nie skreśla cie, ale znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo prawidłowego wykonania urzadzenia. Nie mam pojęcia jaki masz problem w wykonaniem układu przełaczającego. Nie wiem jak można tego nie kumac. Pomijam fakt, że ja nigdy bym napiecia do tego układu nie brał z uzwojenia żarzeniowego.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

painlust pisze: Pomijam fakt, że ja nigdy bym napiecia do tego układu nie brał z uzwojenia żarzeniowego.
Widac nie jestes zwolennikiem sportow ekstremalnych :wink:
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

macska pisze:
painlust pisze: Pomijam fakt, że ja nigdy bym napiecia do tego układu nie brał z uzwojenia żarzeniowego.
Widac nie jestes zwolennikiem sportow ekstremalnych :wink:
nawet ekskremalnych... ale nadal nie widzę związku...
Awatar użytkownika
thuron
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: thuron »

zrozumiałem już połączenia footswitcha, a to ze sie ucze czytać schematy bo nigdy wcześniej nie miałem z nimi kontaktu myśle że nie powinno zasługiwać na krytyke.

problem tkwił w tym ze nie wiedziałem że istnieje taki element jak przekaźnik jak sie go zaznacza na schemacie i w związku z tym nie miałem zielonego pojecia na jakiej zasadzie miałby działać footswich ale teraz już wszystko jest jasne

w dalszym ciągu licze na pomoc jeśli bedzie potrzebna i dziekuje za juz otrzymaną

PS. do painlust : proszę o więcej wyrozumiałości i pozdrawiam