KUpujcie żarówki bo niedługo się też skończą

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

jdubowski pisze:ciekawe jak to startuje...
Dokładnie tak samo jak w świetlówkach kompaktowych - kondensator ma dość małą impedancję, ale zaświecona już lampa jeszcze mniejszą.
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: WitekJ »

Nigdy takiej oprawy nie widziałem wewnątrz, ale może rurę zaświeca przepięcie rezonansowe w szeregowym obwodzie utworzonym z dławika i wspomnianego kondensatora.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Drążąc temat wycofywania przez UE żarówek jako źródła nieekologiczne bym chciał zauważyć,że wszystkie obecnie produkowane urządzenia elektronicze w sposób ciągły pobierają energię elektryczną. tzw stand by.
-komputer 10W
-TV 5W
-dvd 3-5W
-drukarka ...itp w sumie by się uzbierało na jedną żarowke 60W :)
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Hennos »

Wielka Brytania ma wprowadzić (albo już wprowadziła, nie wiem dokładnie) zakaz stosowania układów stand-by w nowo produkowanym sprzęcie audio-wideo. Trzeba będzie stosować "prawdziwy" wyłącznik sieciowy.
Wyliczenia, ile prądu jest marnowane przez pracujące układy stand-by są całkiem ciekawe...
Pzdr, Hennos
Majster_15
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Majster_15 »

Wg mnie stosowanie stand by to jakiś kompromis, ponieważ chcąc włączyć z pilota telewizor, więżę czy cokolwiek innego to będzie trzeba wstać i wkliuczyć Isostat ręką. Chyba, że nasz pilot będzie "zaopatrzony" w sztyl od miotły. Przepraszam za off topic ale jakoś tak wyszło :twisted:

Pozdrawiam, Mat.
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Wkljuczyć tak, ale wykljuczyć już nie, bowiem chyba Siemens już dawno zrobił isostaty do swoich TV z elektromagnesem, dzięki któremu wyłącznik wyskoczył po dłuższym przytrzymaniu klawisza na pilocie.
Ale te telewizory jeszcze miały stand-by typowy.
Oto link do artykułu o stand-by w UK, liczby są ciekawe:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4620350.stm
Pzdr, Hennos
_idu

Post autor: _idu »

ximian pisze:Drążąc temat wycofywania przez UE żarówek jako źródła nieekologiczne bym chciał zauważyć,że wszystkie obecnie produkowane urządzenia elektronicze w sposób ciągły pobierają energię elektryczną. tzw stand by.
-komputer 10W
-TV 5W
-dvd 3-5W
-drukarka ...itp w sumie by się uzbierało na jedną żarowke 60W :)
Wartości optytmistyczne. Podam inny przykład:
Terminal cyfrowy od d. Wizji TV produkcji Philipsa. W trybie standby pobiera tyle samo mocy co podczas nortmal;nej pracy - około 40W.
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

STUDI pisze: Terminal cyfrowy od d. Wizji TV produkcji Philipsa. W trybie standby pobiera tyle samo mocy co podczas nortmalnej pracy - około 40W.
No, ładnie...
To czym się różni standby od normalnej pracy? Wyłącza się tylko sygnał na wyjściu?
Pzdr, Hennos
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

ximian pisze:Drążąc temat wycofywania przez UE żarówek jako źródła nieekologiczne bym chciał zauważyć,że wszystkie obecnie produkowane urządzenia elektronicze w sposób ciągły pobierają energię elektryczną. tzw stand by.
-komputer 10W
-TV 5W
-dvd 3-5W
-drukarka ...itp w sumie by się uzbierało na jedną żarowke 60W
Potrzeba redukcji mocy pobieranej przez urządzenia na tzw czuwaniu wymusza na producentach sprzętu gospodarstwa domowego wprowadzanie coraz to nowszych rozwiązań. Już teraz w większości odbiorników TV stosowane są najczęściej dwie niezależne przetwornice (duża i mała), z których tylko jedna (o bardzo małej mocy) pracuje gdy odbiornik czuwa. W nowoczesnych odbiornikach z jedną przetwornicą często spotyka się dość nietypowe podzespoły, np inteligentne układy sterujące, zawierające w małej obudowie DIP8 dodatkowy specjalizowany mikrokontroler, który w trybie stand-by redukuje moc pobieraną przez odbiornik do ok. 1W. Ponadto wiele krajów rozważa możliwość wprowadzenia całkowitego zakazu wyposażania nowo produkowanych urządzeń w funkcję uśpienia.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Pomimo redukcji zużycia, o której piszesz Romku, nadal jest to marnotrawienie energii. Biorąc za przykład Warszawę - liczbę mieszkań, a w każdym kilka (powiedzmy 3) urządzeń pobierających 1W w stanie StBy, to sumarycznie lekką ręką marnotrawione jest kilka MW.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Ja wyrobiłem sobie taki odruch, że jak nie korzystam ze sprzętu RTV to wyciągam wtyczkę z sieci, bądź wyłączam "pstryczkiem" w listwie. Denerwuje mnie myśl, że muszę płacić za niepotrzebnie zużytą energię, jeżeli mnie nie ma w domu. Zresztą raz spaliło mi video, jak mnie nie było w domu i to był dodatkowy bodziec. Póki co, przy wsadzaniu wtyczki z danego urządzenia nic się mi jeszcze nie przytrafiło (wiadomo jak to ze stanami nieustalonymi).
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Głupie jest to, że np taki odtwarzacz DVD nie ma isostatu, tylko trzeba wyciągać wtyczkę z gniazdka, albo użyć listwy z wyłącznikiem. Magnetowid to ma przynajmniej zegar, ale po co ciągle trzymać włączone DVD do prądu???
Pewnie wyłącznik jest zbyt drogi dla producentow :lol:
A poza tym nowsze magnetowidy "łapią" czas z telegazety po włączeniu, więc nie trzeba ich ciągle trzymać pod napięciem.
Pzdr, Hennos
_idu

Hennos pisze:
STUDI pisze: Terminal cyfrowy od d. Wizji TV produkcji Philipsa. W trybie standby pobiera tyle samo mocy co podczas nortmalnej pracy - około 40W.
No, ładnie...
To czym się różni standby od normalnej pracy? Wyłącza się tylko sygnał na wyjściu?
Tak wyłącza się sygnał na wyjściu a oprogramowanie przełącza sie w tryb przeszukiwania wpisanego transpondera podstawowego na załadowanie oprogramowania. (to samo robi po włączeniu zasilania - nie mówimy o standby - timeout wynosi jakieś 90 sekund).

W standby w zasadzie to procek ma więcej roboty (tylko generator obrazu jest uśpiony) - podczas normalnej pracy procesor jedynie koryguje okresowo pętlę PLL dekodera MPEG, oraz aktualizuje dane EPG a także routuje ECM'y i EMM, do czytnika karty.
_idu

Thereminator pisze:Pomimo redukcji zużycia, o której piszesz Romku, nadal jest to marnotrawienie energii. Biorąc za przykład Warszawę - liczbę mieszkań, a w każdym kilka (powiedzmy 3) urządzeń pobierających 1W w stanie StBy, to sumarycznie lekką ręką marnotrawione jest kilka MW.
Podam inny przykład.
Zamrażarki sklepowe. Rok 1995. Wstawiałem (pracowałem wtedy w firmie produkującej lody) do sklepów nowoczesne zamrażarki włoskie na nowoczesny ekologiczny czynnik chłodniczy (R134 wtedy dozwolony). Pojemność 350 litrów, schładzanie do -30'C. W jednym ze sklepów właściciel mnie zapytał czemu te nowe zamrażarki pobierają aż 3kW mocy (zresztą już to zauważył na liczniku) gdy stara o tej samej pojemności i tej samej temperaturze pobiera max 800W? Odpowiedziałem ze ta nowa jest na czynniku ekologicznym a nie na zakazanym R12.....

Na tym głownie polega tzw pier***** o ekologii w marketingu.
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Ciekawe są też ostatnie ustalenia naukowców, wg których szata roślinna na Ziemi wydziela (szacunkowo) od 10 do 40% calej emisji metanu na swiecie.
Może się więc okazać, iż walka z przemysłową emisją gazów cieplarnianych może się na niewiele zdać, efekt cieplarniany i tak będzie powoli następował jako zjawisko naturalne i cykliczne.
I zakaz produkcji klasycznych żarówek ma sens jak wbijanie lamp w podstawki za pomocą młotka :lol:
Sorry za OT, ale zamieszczam link do artykułu o emisji metanu przez rośliny (po angielsku):
http://www.abc.net.au/news/newsitems/20 ... 545977.htm
Pzdr, Hennos