Rysa na szkle ;)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

cd.

Post autor: LEKTRON »

od Romka: "a ja zaczynam się zastanawiać Panowie, czy te lampy to nie jakieś odrzuty z produkcji. Być może zostały one zbadane przez kontrolera jakości, który wykrył naprężenia w szkle i zakwalifikował produkt jako odpad" ...

najpierw przychodzi mi sie żart: jak możecie żyć z tą świadomością, ze to za chwilę wybuchnie /imploduje/ ;)

a teraz sedno: zastanawia mnie, ze wśród NOS'ów z którymi miałem do czynienia nie było czegoś takiego, to znowu dowodzi, że NOS'y są lepsze, niż współczesne prod. (kiedyś też taki wniosek z dyskusji o EL34 w aspekcie NOS czy współczesna prod.) i tym na pewno Ameryki tu nie odkryłem !
_idu

Post autor: _idu »

Pamiętam, że te oczka magiczne ZAWSZE pękały w miejscu gdzie zaczynała sie cienka metalizacja jako połączenie pomiędzy luminoforem a drutami połączonymi z z systemem lampy. Ba potrafił pęknąć po długim okresie przechowywania na skutek nawet słabego uderzenia w jakieś czułe miejsce.

Zdarzało mie się to i specjalnie tym sie nie przejmowałbym się
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Jakosc szkla

Post autor: ludo »

Tez chcialbym zapytac o jakosc szkla lamp ktorych zdjecia znajdziecie ponizej.
Lampy maja pieczatki swiadczace o tym, ze przeszly normy jakosciowe, byly zapakowane w zaplombowanych kartonikach po 20 sztuk ...czyli nie wygladaja na zadne odrzuty produkcyjne.
Mimo wszystko martwia mnie te male bombelki powietrzne(?) w szkle w poblizu umocowan nozek lampy.

Jest powod do obaw co do zywotnosci lamp z taka skaza?
Moze nie jest to nic czym sie trzeba przejmowac?
Co uwazacie o tym zjawisku?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob, 24 marca 2007, 16:57 przez ludo, łącznie zmieniany 1 raz.
_idu

Post autor: _idu »

Nie przejmować się. Ten typ tak ma.....
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

A co sądzicie o rysie przez całą wysokość lampy na tym zdjęciu?
http://www.wzmacniacze.dtfoto.net/index ... g=pl&lim=1
Mam się martwić? Lampa pracuje bez zarzutu.
Alek

Post autor: Alek »

:arrow: Ludo

Mnie wygląda to na krystalizację powierzchniową szkła, spowodowaną za długim grzaniem i utratą części lotniejszych składników szkła. Nie jest to pożądane, ale w tym przypadku nie wydaje się groźne.

:arrow: Jethrotull
O ile ta rysa jest przetopiona a nie jest po prostu pęknieciem to nie ma się co przejmować.
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: WitekJ »

Ee tam, krystalizacja. Ja na zdięciach widzę wyraźnie pęcherzyki w masie szklanej. Co do rysy, wygląda to na smugę powstałą jeszcze w czasie produkcji rury szklanej przeznaczonej do wytwarzania baniek lamp. Często takie "rysy" są widoczne np. na probówkach.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
No nie, czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Żeby szkło było aż tak "spienione" :shock: . Ciekaw jestem jak te bąbelki wpływają na wytrzymałość mechaniczną cokołu i próżnioszczelność ?
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: ludo »

Dzieki wszystkim, a szczegolnie Alkowi ktory wytlumaczyl powod powstania tego zjawiska.
Niestety trudno mi jest dokladnie zobaczyc jak gleboko te pecherzyki w szkle sa. Byc moze sa tylko pod sama powierzchnia.
Bede musial sobie sprawic szklo powiekszajace.
Teraz dopiero zrozumialem sens posiadania lupy... :D
Alek

Post autor: Alek »

Zmatowienie powierzchni i jej szorstkość sugerowałyby krystalizację szkła :?
Co do przyczyny wystąpienia pęcherzy nie jestem jednak już pewien :?