ECC83

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Witam
Czy ktoś łączył takie triody ECC równolegle. Np. ECC80 wygląda na solidną podwójną triodę. Można by połączyć odpowiednio dwa systemy i zrobić mini SE lub raczej mini PP na dwu lampkach. Mam jeszcze inne pytanie. Jeżeli nie podłączy się w ogóle siatki S2 nigdzie to jaka będzie charakterystyka np. EL34. Bo w katalogach to takiej ewentualności nie przewidziano. Może ktoś tak eksperymentował lub coś o tym wie.
Pozdrowienia.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Jeżeli nie podłączy się w ogóle siatki S2 nigdzie to jaka będzie charakterystyka np. EL34. Bo w katalogach to takiej ewentualności nie przewidziano.
Nie przewidziano, bo lampa bez napięcia na siatce drugiej nie będzie wogóle pracować. Ja np. podczas załączania wzmacniacza najpierw załączam anodowe plus bias, a dopiero po upływie chwili siatki drugie , to samo chcąc uzyskac funkcję stby odłaczam zasilanie siatek drugich, przy pozostawionym anodowym
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Boguś pisze:
Jeżeli nie podłączy się w ogóle siatki S2 nigdzie to jaka będzie charakterystyka np. EL34. Bo w katalogach to takiej ewentualności nie przewidziano.
Nie przewidziano, bo lampa bez napięcia na siatce drugiej nie będzie wogóle pracować. Ja np. podczas załączania wzmacniacza najpierw załączam anodowe plus bias, a dopiero po upływie chwili siatki drugie , to samo chcąc uzyskac funkcję stby odłaczam zasilanie siatek drugich, przy pozostawionym anodowym
Witam
W typowych zastosowaniach to zgoda ale właśnie chodzi mi o nietypowe.
Może jednak jako trioda będzie działać, tylko przy dużo większym napięciu. Z ciekawości kiedyś coś spróbuję pomierzyć w takim układzie pracy lampy.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

....bedzie działać jako trioda, ale pod warunkiem ze tę siatkę połączy sie z anodą. Bez napiecia na S2 lampa jest zablokowana. Zadne wyzsze napiecie nie pomoże. U mnie anodowe wynosi ponad 700V i po odpięciu S2 nie płynie zaden prąd
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Retroman pisze: W typowych zastosowaniach to zgoda ale właśnie chodzi mi o nietypowe.
Może jednak jako trioda będzie działać, tylko przy dużo większym napięciu. Z ciekawości kiedyś coś spróbuję pomierzyć w takim układzie pracy lampy.
Pozdrowienia
Będzie działać, ale najlepiej połączyć wszystkie siatki razem. Powstanie w ten sposób wysokonapięciowa trioda napięciowa. EL34 w takim połączeniu ma ponoć większe nachylenie niż w tradycyjnym połączeniu triodowym. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zdjąć charakterystyki anodowe m.in. EL81, EL83 i EL34 w takim połączeniu.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Retroman pisze: W typowych zastosowaniach to zgoda ale właśnie chodzi mi o nietypowe.
W załącznikach charakterystyki EL509 dla sterowania w s2 przy Us1=0 i dla sterowania w s1+s2.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.