Zbudował ktoś z was telewizor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Moje dalsze rozmylania na temat telewizora sš takie, by był on sensowny i sensownie pracował musi posiadać:
-dwulampowš głowicę
-trzy stopniowš p.cz. wizji
-dwie lampy na p.cz. fonii różnicowej (ostatnia ogranicznik)
-jednš do detektora stosunkowego fonii
-jednš na wzmacniacz m.cz.
-jednš na detektor wizjii
-jednš na wzmacniacz wizjii
-jednš do selektora impulsów synchronizacji
-po jednej do generatorów odchylania poziomego i pionowego
-po jednej na stopnie końcowe odchylania + dioda usprawniajšco-tłumišca do odchylania poziomego
-jednš zasilacz anodowy i jednš na prostownik w.n. + kineskop
Razem: 20 lamp. Można jednak dać mniej bo detektory wizji i fonii, oraz zasilacz mogę być na diodach półprzewodnikowych.
-dwulampowš głowicę
-trzy stopniowš p.cz. wizji
-dwie lampy na p.cz. fonii różnicowej (ostatnia ogranicznik)
-jednš do detektora stosunkowego fonii
-jednš na wzmacniacz m.cz.
-jednš na detektor wizjii
-jednš na wzmacniacz wizjii
-jednš do selektora impulsów synchronizacji
-po jednej do generatorów odchylania poziomego i pionowego
-po jednej na stopnie końcowe odchylania + dioda usprawniajšco-tłumišca do odchylania poziomego
-jednš zasilacz anodowy i jednš na prostownik w.n. + kineskop
Razem: 20 lamp. Można jednak dać mniej bo detektory wizji i fonii, oraz zasilacz mogę być na diodach półprzewodnikowych.
Nie ma to sensu. 20 lamp to nawet więcej niż było w telewizorach lampowych. Byłoby to praktycznie zbudowanie telewizora -repliki z dawnych lat. Chyba, że się ścigać na najładniejszą replikę Wisły
Tylko skąd wziąć kineskop
- moim zdaniem sensu nie ma.
Jeśli robić telewizor to tylko na lampie oscyloskopowej.
Nie robić lampowej głowicy, bo to naprawdę niełatwe przedsięwzięcie. Użyć choćby głowicę ZTG. 3 stopnie (można próbować robić na dwóch z dużym nachyleniem w miejscu dobrego odbioru) p.cz i jedna lampa wzmacniacza wizji-zgadzam się. Szczerze powiedziawszy nie mam pomysłu na chaupnicze strojenie tego choćby bez falomierza
.
Nie dawać detektora stosunku, bo polegniesz na strojeniu- chyba, że masz sprzęt pomiarowy. Dlatego upieram się na detektor iloczynowy. Triodę ECH81 może dałoby się wykorzystać w przebiegły sposób.
Mimo poprzedzenia dwoma stopniami p.cz. fonii mamy zaletę w postaci silnego sygnału m.cz, któy może iść na pentodę głośnikową.
Nie trzeba diody tłumiąco-usprawniającej, jeśli dać lampę oscyloskopową.
W skrajnym przypadku odchylanie udałoby się opędzić na 2xEF80 i 1x ECC85 puls ECC85/81 jako separator i selektor imp. synchro. Amplituda piły z generatora tranzytronowego bez problemu osiąga 120V. Można odwrócić jedna triodą i uzyskać między płytkami ze 200V. Im prostszy układ synchronizacji tym trochę smutno, bo narażamy się na ryzyko niepewnej synchronizacji.
Ja w każdym razie spróbuję tak:
głowica ZTG
V1 EF183 I st .pcz.
V2 EF184 -II st. p.cz.
AAP153/DOG62 -detektor wizji
V3 ECL84- wzm wizji i separator impulsów synchronizacji (może lepsza byłaby EFL200)
V4 EF80 -I st p.cz fonii
V5 EF80-II st p.cz fonii
V6 ECH81- det iloczynowy i ewentualnie lampa w obwodzie synchroniozacji
V7 ECL86- wzm mocy m.cz
V8 EF80- generator odchylania poziomego
V9 EF80-generator odchylania poziomego
V10 ECC85- wzmacniacze odchylania
Czy można oszczędniej? Można próbować robić jakieś cuda, typu superreakcja do odbioru fonii, ale to ciężka sprawa.

Tylko skąd wziąć kineskop

Jeśli robić telewizor to tylko na lampie oscyloskopowej.
Nie robić lampowej głowicy, bo to naprawdę niełatwe przedsięwzięcie. Użyć choćby głowicę ZTG. 3 stopnie (można próbować robić na dwóch z dużym nachyleniem w miejscu dobrego odbioru) p.cz i jedna lampa wzmacniacza wizji-zgadzam się. Szczerze powiedziawszy nie mam pomysłu na chaupnicze strojenie tego choćby bez falomierza

Nie dawać detektora stosunku, bo polegniesz na strojeniu- chyba, że masz sprzęt pomiarowy. Dlatego upieram się na detektor iloczynowy. Triodę ECH81 może dałoby się wykorzystać w przebiegły sposób.
Mimo poprzedzenia dwoma stopniami p.cz. fonii mamy zaletę w postaci silnego sygnału m.cz, któy może iść na pentodę głośnikową.
Nie trzeba diody tłumiąco-usprawniającej, jeśli dać lampę oscyloskopową.
W skrajnym przypadku odchylanie udałoby się opędzić na 2xEF80 i 1x ECC85 puls ECC85/81 jako separator i selektor imp. synchro. Amplituda piły z generatora tranzytronowego bez problemu osiąga 120V. Można odwrócić jedna triodą i uzyskać między płytkami ze 200V. Im prostszy układ synchronizacji tym trochę smutno, bo narażamy się na ryzyko niepewnej synchronizacji.
Ja w każdym razie spróbuję tak:
głowica ZTG
V1 EF183 I st .pcz.
V2 EF184 -II st. p.cz.
AAP153/DOG62 -detektor wizji
V3 ECL84- wzm wizji i separator impulsów synchronizacji (może lepsza byłaby EFL200)
V4 EF80 -I st p.cz fonii
V5 EF80-II st p.cz fonii
V6 ECH81- det iloczynowy i ewentualnie lampa w obwodzie synchroniozacji
V7 ECL86- wzm mocy m.cz
V8 EF80- generator odchylania poziomego
V9 EF80-generator odchylania poziomego
V10 ECC85- wzmacniacze odchylania
Czy można oszczędniej? Można próbować robić jakieś cuda, typu superreakcja do odbioru fonii, ale to ciężka sprawa.
Odgrzebałem właśnie kawałek mojej starej zabawki: Jest to przystawka, która zamienia oscyloskop w monitor TV. Wymagane jest tylko, by oscyloskop pracował w trybie x-y. Na przystawkę można podawać sygnał np. z kamery czy z magnetowidu
. Mogę spróbować podłączyć to cudo by zademonstrować działanie 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
-
- 5...9 postów
Witam!
Chciałbym Kolegom zwrócić uwagę na naprawdę stary schemat telewizora lampowego (m. innymi na lampach EF14, ECH11, EZ11 (jako detektor wizji!).
Schemat można znaleźć w III tomie "Empfanger Schaltungen" na stronie 49 wydanie 1958. Życzę wszystkim miłych doznań przy studiowaniu w/w schematu oraz miłych Świąt Wielkanocnych. Konstanty
Chciałbym Kolegom zwrócić uwagę na naprawdę stary schemat telewizora lampowego (m. innymi na lampach EF14, ECH11, EZ11 (jako detektor wizji!).
Schemat można znaleźć w III tomie "Empfanger Schaltungen" na stronie 49 wydanie 1958. Życzę wszystkim miłych doznań przy studiowaniu w/w schematu oraz miłych Świąt Wielkanocnych. Konstanty
Odpowiadam Marcinowi. Czemu z uporem trzymasz się rozwiązań, gdzie siedzą indukcyjności? No, chyba, że uwielbiasz nawijać cewki
.
Mówiłem- robić na tranzytronie. To jedna pentoda i same elementy RC. Żadnych cewek.
Nie wskazujesz też o jaki monitor chodzi. Czy ma to być monitor, któy można podłączyć do wideo?

Mówiłem- robić na tranzytronie. To jedna pentoda i same elementy RC. Żadnych cewek.
Nie wskazujesz też o jaki monitor chodzi. Czy ma to być monitor, któy można podłączyć do wideo?
-
- 5...9 postów
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
Ten telewizorek z tej niemieckiej książki to faktycznie ciekawa sprawa. Najfajniejsza jest ta EZ11 jako detektor wizjii. To tak jakby słoniem ciągnąć mrówkę, ale takie były czasy na początku rozwoju telewizji. Odbiornik ten raczej dziś już by nie ruszył bo to odbiornik liniowy (na to wygląda). Lampy jakie tam siedzą najlepsze do tego układu też nie są.
Wyżej pisałem o telewizorze, który dobrze by działał w każdym miejscu kraju.
A co do schematu Marcina to nie polecam, bo tam siedzi generator samodławny. Nie jest on zbyt dobry. Pracował przez lata w TV, ale w swoim odbiorniku go nie stosuj. Ma on w sumie kiepską liniowość i mały zakres przestrajania, mało amplitudę. Ponadto piszczy podczas pracy. A ten transformator sprzęgający to w zasadzie nie taki kłopot tyle, że izolacja między jednym, a drugim uzwojeniem musi znieść jakieś 200-300V (to już dziś nie taki kłopot).
Proponuję koledze by skupił się nad synchronizacją. To jednak podstawa. Szczególnie synchronizacja pionowa. Możesz spróbować synchronizować z sieci, ale nie wiem jak to dziś by działało i czy wogóle by działało.
Wyżej pisałem o telewizorze, który dobrze by działał w każdym miejscu kraju.
A co do schematu Marcina to nie polecam, bo tam siedzi generator samodławny. Nie jest on zbyt dobry. Pracował przez lata w TV, ale w swoim odbiorniku go nie stosuj. Ma on w sumie kiepską liniowość i mały zakres przestrajania, mało amplitudę. Ponadto piszczy podczas pracy. A ten transformator sprzęgający to w zasadzie nie taki kłopot tyle, że izolacja między jednym, a drugim uzwojeniem musi znieść jakieś 200-300V (to już dziś nie taki kłopot).
Proponuję koledze by skupił się nad synchronizacją. To jednak podstawa. Szczególnie synchronizacja pionowa. Możesz spróbować synchronizować z sieci, ale nie wiem jak to dziś by działało i czy wogóle by działało.
-
- 625...1249 postów
Parę generatorów przebiegu liniowego masz też tutaj. Tyratornem jest ten ostatni.
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... r+ech21%2A
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... r+ech21%2A
-
- 6250...9374 posty
Ciekay układ! Z tego co widze to już nie będzie potrzebna żadna trioda na sterowanie płytkami lampy obrazowej? Miło.
Coś mi sie wydaje, że za ten mój wynalazek wezmę się dopiero około czerwca bo mam kuuupe pracy w szkole: musze sie uczyć pracy dyplomowej, ale jakieś początki zacznę robić
Co do ojego schematu... Taki generator samodlawny o ile sie nie myle pacuje w odbiorniku Beryl? Jeśli tak to rzeczywiście dam sobię spokój bo z uskatwieniem synchro w tej maszynie miałem duży problem.
Coś mi sie wydaje, że za ten mój wynalazek wezmę się dopiero około czerwca bo mam kuuupe pracy w szkole: musze sie uczyć pracy dyplomowej, ale jakieś początki zacznę robić

Co do ojego schematu... Taki generator samodlawny o ile sie nie myle pacuje w odbiorniku Beryl? Jeśli tak to rzeczywiście dam sobię spokój bo z uskatwieniem synchro w tej maszynie miałem duży problem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Tak w lampowych TV on często pracował (choć nie wiem czy w Berylu). Synchronizacja tego generatora to też trochę kłopot, bo wymagaon znacznych impulsów synchronizacji. Jednak trudniej wypada z synchronizacji. Dlatego na pionie może i warto go zastosować ? A co do kłopotów z nastawš synchronizacji to nie tylko od generatora to zależy. Liniowa trioda tak czy tak jest konieczna w stopniu końcowym odchylania. No chyba, że masz jakš super czułš bańkę. Można też kombinować z pentodš, ale to już za bardzo kłopotliwe.
Widzę, że kolega jeszcze nie ma układu na:
-selektor impulsów synchro (to musi być porzšdny układ jak to ma działać)
-obwód wygaszania tzw. linii powrotów (to już nic takiego, bo impulsy gaszšce sš wydzielone w układzie Alka)
Jak wygram pewnš aukcję na Allegro to też zacznę się bawić technikš wizyjnš razem z tobš ! Tym bardziej, że jestemy w podobnym wieku.
Na poczštek zrobię co w stylu monitora, a potem dołšczę do niego ZTG, moduł p.cz. wizji z Neptuna i fonię od niego. Wštpię by to się udało, ale może, może....
P.S. To sš jeszcze prace dyplomowe ?
Widzę, że kolega jeszcze nie ma układu na:
-selektor impulsów synchro (to musi być porzšdny układ jak to ma działać)
-obwód wygaszania tzw. linii powrotów (to już nic takiego, bo impulsy gaszšce sš wydzielone w układzie Alka)
Jak wygram pewnš aukcję na Allegro to też zacznę się bawić technikš wizyjnš razem z tobš ! Tym bardziej, że jestemy w podobnym wieku.
Na poczštek zrobię co w stylu monitora, a potem dołšczę do niego ZTG, moduł p.cz. wizji z Neptuna i fonię od niego. Wštpię by to się udało, ale może, może....
P.S. To sš jeszcze prace dyplomowe ?