W jaki sposób zamierza Kolega to wykonać?
AVT-2754 i lampy PL84+TG6-16
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: AVT-2754 i lampy PL84+TG6-16
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Ano ma być zasilanie 190V, więc zmniejszę rezystory R5 i R11, a R20 też mniejszy dam......robiłem wzmacniacz SE na GU-29 i stopień wstępny był liczony(rezystory) na 250V, ja mam 300-350V, więc zwiększyłem te rezystory dla wzmacniaczy SRPP, gdzie dałem ten sam stopień WK.
Tu jest "kołyska" ale pisze jak byk, że ma być 150-160V na anodach 6N2P/ECC83......chyba nie problem zmniejszyć 190V do 150V?
R16 i R117 naturalnie muszę zmniejszyć, bo to rezystory katodowe, tak samo te w siatkach drugich dam 100R i będzie dobrze, bo to nie jest wzmacniacz gitarowy, w pierwotnym AVT-2754 mam układ UL a odczepy UL są podłączone przez rezystory 1,1k, wiem, że obniżyło to moc i przerobię ten wzmacniacz, tylko mam obrzydzenie do tego urządzenia, przez dziwactwa w nim zrobione wyleciałem z Elektrody

A po co miałbym wstawiać "inne" triody w "kołysce"?
Po to, by się to nie zmieściło na PCB AVT-2754 a miałaby być jakaś lipa na drutach zrobiona?
PCC85 czy PCC88 nie ma identycznych wyprowadzeń jak 6N2P, ma być jak najmniej druciarstwa i basta!
-
- 625...1249 postów
Zdaje się, że nie rozumiesz zasadniczej sprawy: rezystory anodowe to nie są rezystory redukcyjne (niczym w łańcuchu żarzenia), którymi zbija się nadmiar napięcia żeby na anodach było sobie jakieś przepisowe 160 V. Od wartości tych rezystorów zależą warunki pracy stopnia, a więc na przykład współczynnik wzmocnienia, zniekształcenia nieliniowe itp. Nie lawiruje się dowolnie wartością tych elementów. Co innego R20, jego wartość można zmniejszyć i ewentualnie zwiększyć pojemność C4.Szrot majster pisze: pt, 15 sierpnia 2025, 19:42
Ano ma być zasilanie 190V, więc zmniejszę rezystory R5 i R11
Tak się składa, że akurat ma. To ECC83 ma inne.Szrot majster pisze: pt, 15 sierpnia 2025, 19:42 PCC85 czy PCC88 nie ma identycznych wyprowadzeń jak 6N2P,
-
- 1875...2499 postów
Witam!
To ja tego nie ogarnę, bo "kołyski" w PP często się nie spotyka, raczej wspólna katoda jest w odwracaczu fazy i jeszcze jedna trioda poprzedzająca, jak w 90% wzmacniaczy.
Ja nie jestem w stanie policzyć z powodu uzależnienia w jakie wpędził mnie lekarza, z rana nieświeży umysł, potem lepiej ale WK do SE czy SRPP liczyłem, dobierałem i te wzmacniacze osiągnęły zakładaną moc bez obcinania sinusa.
Ale Pan Stanisław Chrząszcz, autor tego cudaka zrobił wzmacniacz lampowy "oszczędnościowy"......niech Koledzy zauważą, że nie ma tu zasilacza ujemnego napięcia BIAS-u, co sprawia, że dla dobrych parametrów lampy mocy muszą być parowane, ja mam 6P14P-EW z jednej serii, tutaj marne transformatory i lampy też śmieciowe a miernika lamp nie posiadam, by dobrać te PL82.
Kiedyś T.J. mocno krytykował ten wzmacniacz i kubafant też, jednak to miało być proste w uruchomieniu o ile zastosuje się odpowiednie lampy, jak nie rozwiążę problemu z nim, to kupię trafa PP pod EL84 i zrobię pod kolumny 4 omowe, ja piszę, że skończyłem liceum, zresztą większość wiedzy stamtąd mi się nie przydała do niczego a fizyka w liceum to była i jest LIPA, WIELKA LIPA!
Gdybym skończył technikum czy nawet ZSZ, to bym nie zakładał tu tematu, bo bym znał wzory i miał praktykę, ojciec skończył ale widać mu to też "wyparowało" z głowy co widać po jego pomysłach z ostatnich 30 lat, tylko on jest mechanikiem samochodowym i z branży wypadł jak miałem 5-6 lat a mam dziś prawie 43 lata.
Koledzy z Forum dłubią cały czas różne potworki, ja zrobiłem kilka, które były bublami, w tym jeden, który jest oferowany w Chinach jako tani KIT.
PCC85 mam kilka,tylko nie ma schematów wzmacniaczy PP, które chodzą na 190V i transformatorach ze śmietnika, PP jak się buduje, to napewno nie na PL82 i TG6-16.
To ja tego nie ogarnę, bo "kołyski" w PP często się nie spotyka, raczej wspólna katoda jest w odwracaczu fazy i jeszcze jedna trioda poprzedzająca, jak w 90% wzmacniaczy.
Ja nie jestem w stanie policzyć z powodu uzależnienia w jakie wpędził mnie lekarza, z rana nieświeży umysł, potem lepiej ale WK do SE czy SRPP liczyłem, dobierałem i te wzmacniacze osiągnęły zakładaną moc bez obcinania sinusa.
Ale Pan Stanisław Chrząszcz, autor tego cudaka zrobił wzmacniacz lampowy "oszczędnościowy"......niech Koledzy zauważą, że nie ma tu zasilacza ujemnego napięcia BIAS-u, co sprawia, że dla dobrych parametrów lampy mocy muszą być parowane, ja mam 6P14P-EW z jednej serii, tutaj marne transformatory i lampy też śmieciowe a miernika lamp nie posiadam, by dobrać te PL82.
Kiedyś T.J. mocno krytykował ten wzmacniacz i kubafant też, jednak to miało być proste w uruchomieniu o ile zastosuje się odpowiednie lampy, jak nie rozwiążę problemu z nim, to kupię trafa PP pod EL84 i zrobię pod kolumny 4 omowe, ja piszę, że skończyłem liceum, zresztą większość wiedzy stamtąd mi się nie przydała do niczego a fizyka w liceum to była i jest LIPA, WIELKA LIPA!
Gdybym skończył technikum czy nawet ZSZ, to bym nie zakładał tu tematu, bo bym znał wzory i miał praktykę, ojciec skończył ale widać mu to też "wyparowało" z głowy co widać po jego pomysłach z ostatnich 30 lat, tylko on jest mechanikiem samochodowym i z branży wypadł jak miałem 5-6 lat a mam dziś prawie 43 lata.
Koledzy z Forum dłubią cały czas różne potworki, ja zrobiłem kilka, które były bublami, w tym jeden, który jest oferowany w Chinach jako tani KIT.
PCC85 mam kilka,tylko nie ma schematów wzmacniaczy PP, które chodzą na 190V i transformatorach ze śmietnika, PP jak się buduje, to napewno nie na PL82 i TG6-16.
-
- 250...374 postów
Robiłem taki numer, EL86 Polskie, driver na LND150 i odwracacz fazy "concertina" też na LND150. W trybie UL, całość zasilana z ok 210-220V , w katodzie taki rezystor by osiągnąć 20-22 V (38-39mA - Ia+Is)Szrot majster pisze: wt, 12 sierpnia 2025, 00:51 Witam!
Mam dwie płytki pod wzmacniacz AVT-2754 i dwa trafa TG6-16-666, które są pod głośniki 15 omowe lampy ECL86.
I jako, że trafo PP do EL84 jest identyczne jak do ECL86, to Raa dla TG6-16-666 dla 8 omowych głośników spadnie o połowę.
PL84 ma identyczny pinout jak EL84, ale to EL86, ....
Ktoś robił taki numer, lampy śmieciowe, na ekstra brzmieniu mi nie zależy?
Moc ok 10W, dźwiękowo super.