[Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
Przepraszam - są dwie wersje serwisówek. Wkleiłem nie tą co trzeba. Wersja PAL jest do pobrania tutaj:
https://archive.org/details/manual_BVU820P_SM_SONY
https://archive.org/details/manual_BVU820P_SM_SONY
-
- 625...1249 postów
Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
Ta wersja też robi konwersję w dół (do 924 kHz).
Czyli ten magnetowid fabrycznie nie obsługuje High-Band.
Nie wyklucza to że głowica jest w stanie to pociągnąć, i po wymianie elektroniki by dało radę. No ale nie wiadomo bez sprawdzania, i nie jest to tylko kwestia wymiany samego dekodera z PAL na SECAM jak pisałeś na początku.
Czyli ten magnetowid fabrycznie nie obsługuje High-Band.
Nie wyklucza to że głowica jest w stanie to pociągnąć, i po wymianie elektroniki by dało radę. No ale nie wiadomo bez sprawdzania, i nie jest to tylko kwestia wymiany samego dekodera z PAL na SECAM jak pisałeś na początku.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 625...1249 postów
Coś może źle rozumiem, ale w opisach jakie czytałem nie zgadza mi się nazywanie nośnej 924 kHz jako "podniesionej". Przecież jest obniżana z 4.3 MHz (dla PAL).
Może im chodzi o to że jest wyższa niż w Low Band, ale to przecież nie jest żadne "podnoszenie", tylko jest to "mniejsze obniżanie".
Może więc jednak ten magnetowid jest High-Band. Ale to już Ty musisz potwierdzić.
Tu:
https://oxfordduplicationcentre.com/His ... Tapes.html
nie znajduję w ogóle wersji SECAM High-Band.
Więc będzie ciężko znaleźć jak to konkretnie zostało nagrane, bo jeżeli faktycznie jako High-Band do jest to jakaś niestandardowa wersja.
Jesteś pewien że to jest SECAM High Band, a nie SECAM Low-Band?
Kaseta jest w systemie 625-liniowym?
Masz możliwość nagrać oscyloskopem cyfrowym sygnał wychodzący z głowicy "chroma"?
Może im chodzi o to że jest wyższa niż w Low Band, ale to przecież nie jest żadne "podnoszenie", tylko jest to "mniejsze obniżanie".
Może więc jednak ten magnetowid jest High-Band. Ale to już Ty musisz potwierdzić.
Tu:
https://oxfordduplicationcentre.com/His ... Tapes.html
nie znajduję w ogóle wersji SECAM High-Band.
Więc będzie ciężko znaleźć jak to konkretnie zostało nagrane, bo jeżeli faktycznie jako High-Band do jest to jakaś niestandardowa wersja.
Jesteś pewien że to jest SECAM High Band, a nie SECAM Low-Band?
Kaseta jest w systemie 625-liniowym?
Masz możliwość nagrać oscyloskopem cyfrowym sygnał wychodzący z głowicy "chroma"?
-
- 250...374 postów
Ten magnetowid jest oznaczony na panelu nawet literą "H" (high band). Zresztą cała seria BVU to magnetowidy tylko high band. Low-bandowe sprzęty nie miały tych oznaczeń.
Tutaj pewne studio wypożycza taki sprzęt odpłatnie: https://www.next-archive.com/product/bv ... d-u-matic/
Niestety nie chciało im się zrobić mi zdjęć płytek, ale zapewnili, że siedzą w nim właśnie te konkretne płytki pod secam.
Wiem, że na niektórych stronach informacje mogą mylić, ale autorzy opracowań z np. USA wzorowali się na niepełnych danych (no i u nich secam jest taką egzotyką, jak u nas NTSC). Więcej informacji można znaleźć np. na Francuskich stronach, czy w serwisówce tego magnetowidu, którą tu wrzuciłem. Tam są opisane na różnych stronach płytki do magnetowidu wersji PAL, i SECAM (różne numery seryjne). Zobacz np. stronę 17-72 w instrukcji serwisowej, i tabelkę po prawej.
Z secamem w wypadku high bandu jest taki bałagan, bo podobno początkowo w ogóle nie zamierzano wyprodukować magnetowidów w tym standardzie. No ale jednak. Z "pal" robiło się "secam" wymieniając dwie płyty - np. dla BVU 800P MD13 i CD15. Thomson natomiast wyprodukował serię magnetowidów brandowanych Thomson, np. U-matic TTV 3915S. Oprócz tego dowodem na obecność secamu w high bandzie są opisy osób, które z tego systemu korzystały (i np. mi wyjaśniły, że u-matic high band secam będzie odczytywany na low-bandzie poprzez kompletne zaczerwienienie obrazu), no i obecność kontrolek "secam" na dedykowanych korektorach podstawy czasu (TBC) BVT-800PS przeznaczonych do serii właśnie BVU-800.
W low-bandowych magnetowidach był po prostu psztyczek-elektryczek z NTSC,PAL i SECAM do wyboru. Niestety, w przypadku nowego standardu High Band Sony tak bardzo namieszało (zapewne celem zapewnienia sobie większych zysków i zmuszania studia które potrzebuje np. 3 systemów dla różnych krajów do kupienia 3 różnych magnetowidów, albo ciągłego demontowania pokrywy i przekładania płytek), że niektórzy swego czasu twierdzili, że u-matic high band secam nie istnieje. Ale nawet serwisówka BVU-800P i wspomnienie w niej o płytach MD13 I CD15 do wersji secam, jak i pracownicy TVP, potwierdzili mi, że taki istniał - niestety, u nas, powodując te wszystkie problemy, które mam z moimi kasetami
Co do oscyloskopu - mam tylko OS-301 analogowy - mogę nim coś sensownego podejrzeć?
Tutaj pewne studio wypożycza taki sprzęt odpłatnie: https://www.next-archive.com/product/bv ... d-u-matic/
Niestety nie chciało im się zrobić mi zdjęć płytek, ale zapewnili, że siedzą w nim właśnie te konkretne płytki pod secam.
Tak. Low-band nie był w ogóle używany w profesjonalnej telewizji, dopiero high band podniósł jakość nagrań na u-maticu na tyle, że wszedł do użytku nawet w emisji, na zachodzie, i u nas w niektórych ośrodkach regionalnych TVP. Jest zresztą nagranie z TVP lat `80, gdzie pokazane są właśnie maszyny z serii BVU 800... Tylko w wersji secam. Po wprowadzeniu standardu "H", TVP zakupiło sporo tych urządzeń w specyfikacji secam.Jesteś pewien że to jest SECAM High Band, a nie SECAM Low-Band?
Wiem, że na niektórych stronach informacje mogą mylić, ale autorzy opracowań z np. USA wzorowali się na niepełnych danych (no i u nich secam jest taką egzotyką, jak u nas NTSC). Więcej informacji można znaleźć np. na Francuskich stronach, czy w serwisówce tego magnetowidu, którą tu wrzuciłem. Tam są opisane na różnych stronach płytki do magnetowidu wersji PAL, i SECAM (różne numery seryjne). Zobacz np. stronę 17-72 w instrukcji serwisowej, i tabelkę po prawej.
Z secamem w wypadku high bandu jest taki bałagan, bo podobno początkowo w ogóle nie zamierzano wyprodukować magnetowidów w tym standardzie. No ale jednak. Z "pal" robiło się "secam" wymieniając dwie płyty - np. dla BVU 800P MD13 i CD15. Thomson natomiast wyprodukował serię magnetowidów brandowanych Thomson, np. U-matic TTV 3915S. Oprócz tego dowodem na obecność secamu w high bandzie są opisy osób, które z tego systemu korzystały (i np. mi wyjaśniły, że u-matic high band secam będzie odczytywany na low-bandzie poprzez kompletne zaczerwienienie obrazu), no i obecność kontrolek "secam" na dedykowanych korektorach podstawy czasu (TBC) BVT-800PS przeznaczonych do serii właśnie BVU-800.
W low-bandowych magnetowidach był po prostu psztyczek-elektryczek z NTSC,PAL i SECAM do wyboru. Niestety, w przypadku nowego standardu High Band Sony tak bardzo namieszało (zapewne celem zapewnienia sobie większych zysków i zmuszania studia które potrzebuje np. 3 systemów dla różnych krajów do kupienia 3 różnych magnetowidów, albo ciągłego demontowania pokrywy i przekładania płytek), że niektórzy swego czasu twierdzili, że u-matic high band secam nie istnieje. Ale nawet serwisówka BVU-800P i wspomnienie w niej o płytach MD13 I CD15 do wersji secam, jak i pracownicy TVP, potwierdzili mi, że taki istniał - niestety, u nas, powodując te wszystkie problemy, które mam z moimi kasetami

Co do oscyloskopu - mam tylko OS-301 analogowy - mogę nim coś sensownego podejrzeć?
-
- 250...374 postów
A częstotliwość 924 KHz jest podniesiona względem low bandu, cytat z instrukcji mojego VO-9600P:
Fully compatible with high band U-matics in luminance signal deviation (1.6 MHz) and chroma sub-carrier frequency (924 KHz).
Opisują ją jako podniesioną, bo low-band korzystał z częstotliwości 685 kHz.
Fully compatible with high band U-matics in luminance signal deviation (1.6 MHz) and chroma sub-carrier frequency (924 KHz).
Opisują ją jako podniesioną, bo low-band korzystał z częstotliwości 685 kHz.
-
- 625...1249 postów
No to może prościej namierzyć takie do kupienia. Wszystkie chyba nie poszły na przemiał.daniel22 pisze: pn, 26 maja 2025, 23:24 Tylko w wersji secam. Po wprowadzeniu standardu "H", TVP zakupiło sporo tych urządzeń w specyfikacji secam.
No to daj linki do takich stron.
Sam wcześniej mówiłeś że opisów płytek SECAM nie ma.daniel22 pisze: pn, 26 maja 2025, 23:24czy w serwisówce tego magnetowidu, którą tu wrzuciłem. Zobacz np. stronę 17-72 w instrukcji serwisowej, i tabelkę po prawej.
Strona jaką wskazałeś jest pusta.
Dawaj konkretniejsze info, np. z printscrenami.
Takim też cośtam by zobaczył, ale osobiście. Zdalnie to nie wiem czy coś "za nas" sprawdzisz. Szczególnie że sygnał Chroma będzie ukryty w całości sygnału (widzę że jest wspólna głowica do Y+C). No ale możesz próbować zobaczyć czy jest jakaś nośna w okolicach 1.2, 2,2 albo 4,4 MHz.daniel22 pisze: pn, 26 maja 2025, 23:24 Co do oscyloskopu - mam tylko OS-301 analogowy - mogę nim coś sensownego podejrzeć?
-
- 250...374 postów
Ech. To nie jest takie proste. Prościej odtworzyć płytkę od zera. Państwowa instytucja i przepisy o komisyjnym zniszczeniu... Poza tym, TVP zezłomowało swój sprzęt parę lat temu, i sami szukają czegokolwiek, co działa i odtworzy ich kasety.No to może prościej namierzyć takie do kupienia. Wszystkie chyba nie poszły na przemiał.
Bo to nie są opisy. Są tabelki na zasadzie "pal-secam to ma, ntsc nie ma. Numery płytek pal: 923448027834, numery płytek secam 923448027900 (przykład).Sam wcześniej mówiłeś że opisów płytek SECAM nie ma.
Strona jaką wskazałeś jest pusta.
Dawaj konkretniejsze info, np. z printscrenami.
Widzę, że nie wierzysz, że istniały wersje high band secam. Okej. No to wkleję większość informacji, jakie mogą rozwiać wątpliwości:

Jeśli nie było wersji secam, to skąd oscylogramy do secamu, w serwisówce którą wkleiłem?

-
- 625...1249 postów
Mógłbyś pisać jaśniej? Zastosowano takie przepisy, czy nie.daniel22 pisze: wt, 27 maja 2025, 14:46 Ech. To nie jest takie proste. Prościej odtworzyć płytkę od zera. Państwowa instytucja i przepisy o komisyjnym zniszczeniu...
Może i są takie przepisy, ale to nie znaczy że obowiązują wszystkie państwowe instytucje, i że w każdym przypadku (na pewno nie, przecież jest tyle sprzedaży z takich instytucji).
Pytam z ciekawości, bo sam kiedyś miałem zabytkowy sprzęt właśnie z państwowej instytucji.
Wcześniej przez chwilę nie wierzyłem, bo mnie zmyliła ta strona z opisem systemu U-Matic. Ale już wierzę.
Cały problem stąd że było sporo sprzecznych informacji. Najpierw dałeś błędną serwisówkę. Ale nawet w niej znalazłem wzmiankę o wersji SECAM, tylko nie pisało czy High czy Low Band. Z kolei w dobrej serwisówce (do PALa) nie ma podobnej wzmianki o SECAMie. Oscylograf przeoczyłem bo jest obrazkowy (CTRL-F nie wyszukuje tekstu). Zresztą sam pisałeś że nic o SECAMie w dokumentacji nie ma.
Nie dziw się że w dwóch dokumentach po 400 stron, przeoczyłem fragment niewyszukiwany jako tekst bo jest on na obrazku. Ty lepiej znasz te serwisówki, więc po prostu jak napisałeś że nie ma dokumentacji o SECAMie to uwierzyłem. I stąd po tylu nieścisłościach była moja ostatnia prośba, żeby dawał wszystkie informacje jakie masz, a nie liczył na to że sami ponownie będziemy znajdywać to co Ty już wiesz.
Teraz przynajmniej wiemy jaki jest poziom zapisu, więc można przewidzieć ile będzie wynosił sygnał po odczycie. Szkoda tylko że nie masz jak zrobić zrzutu danych. Nie masz skąd pożyczyć oscyloskopu? I druga sprawa. Masz możliwość wysłać magnetowid z kasetą do przeróbki? Wystarczy że po przeróbce to rozkoduje sygnał do normalnego SECAMu? (wtedy nie trzeba będzie linii opóźniającej). Czy może lepiej jak rozkoduje kolory i na przykład zakoduje do PALa?
-
- 250...374 postów
W tych serwisówkach nie jestem aż tak super biegły, bo dopiero je pobrałem z tydzień przed zrozumieniem problemu. Może źle się wyraziłem, że w nich nie ma "nic" o secamie - nie ma najważniejszego: rysunku brakujących płytek i spisu elementów na nich zastosowanych.
Spytam znajomego, czy ma oscyloskop cyfrowy i czy może go przywieźć - wtedy bez problemu bym mógł pobrać sygnał. Jutro się z nim w tej sprawie skontaktuję.
A co do dostarczenia magnetowidu, myślę, że nie byłoby problemu (oprócz tego, że waży 37kg). Skąd jesteś?
Co do odzysku czegokolwiek z TVP, to jest bardzo długa historia, i szczerze - nie chcę tutaj tego poruszać. To długa opowieść, powiem tylko, że robimy wszystko, żeby dowiedzieć się, czy gdzieś zostały jakieś resztki części do tych magnetowidów. Włącznie z wizytami osobistymi w ośrodkach.
Spytam znajomego, czy ma oscyloskop cyfrowy i czy może go przywieźć - wtedy bez problemu bym mógł pobrać sygnał. Jutro się z nim w tej sprawie skontaktuję.
A co do dostarczenia magnetowidu, myślę, że nie byłoby problemu (oprócz tego, że waży 37kg). Skąd jesteś?
Co do odzysku czegokolwiek z TVP, to jest bardzo długa historia, i szczerze - nie chcę tutaj tego poruszać. To długa opowieść, powiem tylko, że robimy wszystko, żeby dowiedzieć się, czy gdzieś zostały jakieś resztki części do tych magnetowidów. Włącznie z wizytami osobistymi w ośrodkach.
-
- 250...374 postów
Nie mogę edytować posta, więc jeszcze raz:

Sam prawidłowo odczytany secam na wyjściu w high band by wystarczył - moje konwertery obsługują secam, jeśli kaseta jest "zdrowa", nie jest jakoś mocno pomięta/z niskim poziomem zapisu wizji, radzą sobie bardzo dobrze. Przy taśmach zniszczonych czasem potrafi automatycznie wybić na chwilę PAL. Ale taśmy z "TV" mam wszystkie w idealnym stanie, rzadko kiedy były zarzynane/wrzucane do mokrych pomieszczeń. Przynajmniej z tych źródeł, z których pochodząWystarczy że po przeróbce to rozkoduje sygnał do normalnego SECAMu?