Wybieranie DTMF tarczą- co i jak tu zrobić?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wybieranie DTMF tarczą- co i jak tu zrobić?

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ja posiadam centralkę KEIL TELEKOM EM105, kupiłem ją ponad 10 lat temu na targowisku, jeszcze w pudełku.
Służyła mi jako "telefon wewnętrzny", było połączenie między poddaszem, kuchnią i węglową kotłownią, wszystko jeszcze w starym domu.
Niestety potem myszy rozpleniły się do tego stopnia, że poprzegryzały przewody, my kilka miesięcy później byliśmy w nowym domu.
Centralka poleżała w wilgoci, jednak nie zrobiło to na niej wrażenia, poza plamą rdzy na małym przekaźniku.
Oto i ona
KT_1.jpg
KT_2.jpg
KT_3.jpg
Centralka ma obsługę wybierania dekadowego, jak i DTMF, jest ona zbudowana na procesorze 80C51 Atmela, który jest też już retro, też jeden z "kamieni milowych" elektroniki, sama centralka ma ponad 30 lat.
Niestety dokumentacja jest po niemiecku, ja ten język znam, tylko, że około 10 lat nie używałem go w większym zakresie niż robotnik budowlany w moich stron(Pomorze Gdańskie) i po prostu ta instrukcja jest "nie na moja głowa", nie mogę złożyć tego całego słownictwa do kupy.
Nauka na kursach językowych też jest "po łebkach", zresztą nie miałem tego języka w liceum, w Niemczech bywałem bardzo rzadko, od 2014 roku nie byłem i prawdopodobnie już nigdy nie będę.
Również straciłem kontakt z moim nauczycielem niemieckiego, starszym ode mnie 7 lat, zresztą nie wiem, czy on w ogóle żyje, nie mam już żadnych kontaktów "w realu"
Tak więc wrzucam dokumentację tej centralki, może ktoś mnie poprowadzi, telefony DTMF oczywiście posiadam i jest czym zrobić konfigurację :D
CENTRALKA EM105.pdf
(424.93 KiB) Pobrany 61 razy
Chętnie bym chciał wykorzystać dość bogate możliwości tej centralki.
Slican PMS-08 najtańsza 250zł :shock: :shock: :shock:
Takie coś nie trzyma się ładu ,ni składu, za tyle to można smartfona w Biedronce kupić(oczywiście zaraz wyrzucić do śmietnika przy Biedronce), nie o to tutaj chodzi przecież.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Pierwsze z Googla:
https://www.olx.pl/d/oferta/mikrotel-mi ... UY4oa.html
https://allegrolokalnie.pl/oferta/centr ... can-pms-08
https://allegrolokalnie.pl/oferta/centr ... tan-solo-5
Ta centralka Keil również się nada.
Deepl radzi sobie całkiem nieźle z tłumaczeniem instrukcji:
Procedura wybierania numerów terminali
Uwaga: To ustawienie jest akceptowane przez system telefoniczny tylko
po włożeniu wtyczki programowania
"PROG".
Gdy system telefoniczny jest uruchamiany po raz pierwszy lub po zmianie ustawień, należy wybrać nową metodę wybierania (IWV lub DTMF).
nowa metoda wybierania (IWV lub DTMF) musi być ustawiona.
(IWV lub DTMF).
Podnieś słuchawkę każdego telefonu po kolei.
Usłyszysz sygnał wewnętrzny.
Wybierz zero i poczekaj na sygnał.
Odłóż słuchawkę. System telefoniczny wybrał
zapisaną procedurę wybierania numeru
zapisany.
IWV to impulsowe, MFV to DTMF.
Tomek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Do mojego Keila potrzeba wtyczki PROG, czyli szrot na tą chwilę.
Został zakupiony Mikrotel
https://allegrolokalnie.pl/oferta/centr ... el-26-dtmf
Jutro przelewam BLIK-iem i w połowie tygodnia powinna być w Paczkomacie u mnie.
Ma oczywiście wszystkie zalety i cechy, których potrzebuję.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Szrot majster pisze: pn, 19 czerwca 2023, 01:53Do mojego Keila potrzeba wtyczki PROG, czyli szrot na tą chwilę.
Na zdjęciach Twojego KEILa poza zaciskami śrubowymi jedyne złącze jest na środku i wygląda jak alternatywne podłączenie linii miejskiej. Prawdopodobnie wystarczy zewrzeć jakieś 2 igły, żeby ustawić centralkę w tryb programowania.
Tomek
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Tomasz Gumny pisze: sob, 17 czerwca 2023, 22:19 Jeszcze 6 lat.
To chyba w służbach robisz, bo chyba dość młody jesteś :wink:
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

W odniesieniu do komentarza mojego przedpiszcy najlepsza będzie odpowiedź w postaci krótkiego filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=Yhs86REhig0
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Stałem się posiadaczem tego Mikrotela 2/6, jest sprawny, tylko, że ja za głupi chyba jestem, by to skonfigurować pod połączenia wychodzące na linię miejską, są 2 linie miejskie.
Centralka to najbardziej "wypasiona" wersja, ma DTMF/dekadowe wybieranie, ma dwa moduły zapowiedzi głosowych i gniazdo RS-232(ale tu sobie dam spokój- wymagana jest separacja galwaniczna od PC, program wymaga systemu DOS/Windows 96-98SE-Me, ja zaś nie chcę czegoś uwalić), centralkę można konfigurować telefonem z tarczą, ten z Bundeswehry działa jak najbardziej, mam ich 7 sztuk, również takim z DTMF też można. Jest wyświetlacz LCD 16x2, jednak bez podświetlenia, centralka ma układ RTC z wbudowaną baterią jak w starych płytach głównych AT, jednak u mnie jest on w 100% sprawny i trzyma ustawienia.
Niestety nie potrafię zrozumieć tej instrukcji, po prostu ter centralki były kiedyś powszechne w szkołach, niestety moje zainteresowanie techniką sprawiało, że były wszędzie odgórne zakazy dopuszczania mnie do sprzętu a nawet rozmowy z technikami....aż się zemściłem w liceum, hakując centralę i dzwoniąc na 0-700, jak się człowiekowi pluję w twarz, to się zbiera owoce swojej głupoty).
Mam dokumentację.
CA6prog_v2.pdf
(606.3 KiB) Pobrany 44 razy
Mam więc pytanie do kogoś, kto te wynalazki w latach 90-tych instalował i serwisował, może ktoś na Triodzie jest, może pracował w TP S.A., czy w szkole jako informatyk.
Centralka nie była zablokowana, wchodzi fabryczny kod 15-->111111, czyli obędzie się bez kasowania EPROM-ów i tym podobnych rzeczy.
Ma być tak skonfigurowana, by pracowały linie wewnętrzne dekadowo, zaś linia miejska, tutaj przyłączona do bramki GSM , wybierała numer tonowo.
Musi być łączność na wszystkich 6 liniach wewnętrznych, z każdej musi być dostęp do bramki GSM, oczywiście po wybraniu numery "wyjścia na miasto" czyli bramkę, bardzo byłbym wdzięczny za okazaną mi pomoc.
Centralka nie jest po palaczu, była tylko strasznie zakurzona wewnątrz, jednak pędzel i kompresor "zrobiły robotę" i jest jak nowa, nie ma spuchniętych elektrolitów i wygrzanego laminatu pod stabilizatorami i innymi elementami mocy, czyli była raczej szanowana.
Oczywiście linie miejskie i wewnętrzne są wszystkie sprawne.
Pomoże mi ktoś?
Bo ja nie mam cierpliwości, wyrzuciliśmy pracownika, został straszliwy bajzel i cały czas to wszystko sprzątam, tak więc na centralkę brakuje czasu a w nocy i na kofeinie, to nie robota, nie chciałbym zrobić zwarcia na przełącznicy i zniszczyć, co by nie było, zabytkowej już, centralki.
ODPOWIEDZ