Wzmacniacz gitarowy 5W Fender + JCM800 czyli kolejny Red Baron DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz gitarowy 5W Fender + JCM800 czyli kolejny Red Baron DIY
Nie ma znaczenia bo to jak napisał poprzednik to jest ekran.
Dzięki za odpowiedzi. Teraz tak patrząc na zdjecia chyba zmienię położenie tego przewodu od ekranów lamp. Poza tym pomału projekt idzie do przodu.
- Zbudowałem i przetestowałem zasilacz. Napięcie anodowe filtruję kondesatorami 180uF, 100uF i 100nF.
- Zrobiłem i przetestowałem żarzenie. Każda lampa preampu ma własny przełącznik 6n2p/Ecc83, chociaż przy następnej konstrukcji się dwa razy zastanowię czy to robić bo się trochę przy tym spociłem. Zmierzyłem prąd żarzenia w miejscu bezpiecznika, czyli mając wpięty ledową lampkę i prostownik i jeśli lampy preampu są zasilane prądem zmiennym to osiągam po ustabilizowaniu się ok 1,8A, a przy zasilaniu wyprostowanym to ok 1,9A. Mały zapas więc jeszcze jest. Napięcie obniżyłem na tą chwilę rezystorem 0.33 Ohma i jest około 6,5V ostatecznie jak podłączę już wszystko to dobiorę inny jak będzie potrzeba
- Zamontowałem transformator głośnikowy i podłączyłem do niego gniazdo głośnikowe i przełącznik impedancji. Przewód od transformatora głośnikowego do anody 6p14p jest ekranowany.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Przewody są przylutowane do płytki - tam są jakieś oczka, kołki lutownicze czy po prostu kawałki drutu?
Swoją drogą nie lepiej dać było zakręcane złącza ARK albo coś innego, gdzie można szybko przewody odłączyć bez konieczności lutowania?
Pozdrawiam,
A.
Swoją drogą nie lepiej dać było zakręcane złącza ARK albo coś innego, gdzie można szybko przewody odłączyć bez konieczności lutowania?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 375...499 postów
Warto dla własnego bezpieczeństwa zaizolować (termokurczliwymi rurkami) 230V na gniazdach: sieciowym i bezpiecznikowym.
@Olkus To są zwykłe gwoździki z płaskim łbem, który to przylega od dołu do pola lutowniczego zwiększając powierzchnie lutowniczą. Z jednej strony zapomniałem zamówić konektory, a z drugiej chciałem przetestować to rozwiązanie. Całkiem wygodnie się lutuje/rozlutowuje przewody do nich.
@grabel Zaizoluje je jak będę zakładał wygrawerowane panele, bo niestety będę musiał gniazdo bezpiecznika i gniazdo sieciowe rozlutować żeby je wyciągnąć.
@grabel Zaizoluje je jak będę zakładał wygrawerowane panele, bo niestety będę musiał gniazdo bezpiecznika i gniazdo sieciowe rozlutować żeby je wyciągnąć.
Aktualizacja przed Świętami. Dodałem zasilacz anodowy, płytkę z pozostałymi elementami anodowymi i katodowymi do obu kanałów oraz z gniazdami na przekaźniki, szynę masy wraz z gniazdem input i przełącznikiem High/Low, którego swoja drogą i tak nie będę używał, ale jako fan przełączników nie mogłem się oprzeć. Dodałem też przełącznik trioda/pentoda oraz podłączyłem zasilacz anodowy do wyżej wspomnianej płytki przez wywiercone otwory w środku płytki, żeby nie prowadzić ich blisko szyny masy i nie plątać ich z sygnałowymi.
W tym miejscu chciałbym życzyć wszystkim wesołych, rodzinnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia!
W tym miejscu chciałbym życzyć wszystkim wesołych, rodzinnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia!
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
A te rezystory 2,7k i 10k w zasilaczu trochę nie za blisko kondensatorów elektrolitycznych?
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Dobry wieczór.
Jedna uwaga (nie tylko dotycząca lampowych wzmacniaczy gitarowych) - odnośnie bezpieczeństwa:

nie łączy się przewodu PE (z gniazda zasilającego IEC) jedną śrubą razem z punktem wspólnym mas obwodów wzmacniacza. Przewód PE powinien być przymocowany do chassis oddzielnie, osobnym elementem montażowym.
Jedna uwaga (nie tylko dotycząca lampowych wzmacniaczy gitarowych) - odnośnie bezpieczeństwa:
nie łączy się przewodu PE (z gniazda zasilającego IEC) jedną śrubą razem z punktem wspólnym mas obwodów wzmacniacza. Przewód PE powinien być przymocowany do chassis oddzielnie, osobnym elementem montażowym.
- haterkmp
- 625...1249 postów
Zgadza się. Dodatkowo powinien być dłuższy o kilka centymetrów żeby nawet po wyrwaniu gniazda mógł pełnić funkcję ochronną.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Nie, to dotyczy tylko sytuacji jak jest kabel na stale. Oczywiscie powinnien miec (ochronny) dedykowany punkt polaczenia z chassis, nie pelniacy zarazem funkcji konstrukcyjnej.
'All the stars in the north are dead now.'
- haterkmp
- 625...1249 postów
Ostatnio miałem podobne pytanie na egzaminie i nasz nauczyciel mówił że w każdym przypadku. Ale może to tylko dobre praktyki a norma swoją drogą 

in gain we trust
Jak mozesz to zapytaj, sam jestem ciekaw jakie uzasadnienie mialo by to w przypadku gniazda. Przypadek gdzie wyrwanie gniazda nastapilo by przed wypieciem kabla, na upartego moge sobie wyobrazic, gdyz widzialem juz taki "wyrup" gdzie typ gniazdo IEC od zewnatrz zaklajstrowal klejem
Ale ponoc norme stanowi ogol, nie margines...

'All the stars in the north are dead now.'
Nie dalej jak parę dni temu sam zastanawiałem się jak to jest z tym gniazdem IEC - mam takie ładne z filtrem, podpinane przez konektory. No i pytanie - czy powinienem lutować przewód ochronny czy nie?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Myślę, że nie zaleca się lutowania gniazda nieprzeznaczonego do montażu przewodów w ten sposób. Końcówki przeznaczone do lutowania mają większy otworek, przez który przewleka się żyłę przewodu. W tym przypadku trzeba zastosować przewód zakończony z jednej strony konektorem, a drugiej końcówką oczkową. Stosowane są głównie w fabrycznym sprzęcie AGD.
Ratujmy stare tranzystory!
Taki był właśnie mój wniosek - po co lutować coś, co nie zostało do tego przewidziane. Oczywiście co do samego przewodu ochronnego, to powinien być dłuższy od pozostałych (i koniecznie żółto-zielony).
pozdrawiam,
Paweł
Paweł