Tak sobie czytam i oczom nie wierzę...3000zł za 300B....jaka ona jest wyjątkowa, stara, nadawcza lampa z lat 30-tych.
Tak samo zakupy na E-Bay.....jak ktoś ma kartę płatniczą to OK, można szaleć, ja robię zwykłe przelewy i zmuszony jestem albo nie kupować(nawet tanio) sprzętu na egzotycznych lampach albo wstawiać partackie ersatze w stylu EL84 czy podobnej(często radzieckiej) lampy.
Nie porwałem się na budowę czegoś o mocy >10-15W na kanał, u mnie w domu jest duża niechęć do mocniejszego audio, mam kilkanaście starych amplitunerów, których nie mogę używać a na śmietnik szkoda.
Nie będę robił też czegoś, co albo będzie "paprotką" albo , po utracie emisji przez lampy, trafi na złomowisko, bo lamp nie będzie szło kupić.
Jestem miłośnikiem lamp ale niech to wszystko ma "ręce i nogi"....nie jak na Forum Audiostereo, gdzie ktoś robi zasilacz wzmacniacza na gazotronach lub sam wzmacniacz jako SE na lampie 845.
Ten wzmacniacz nie zagra lepiej od takiego PP na EL84, stanie się problemem i kiedyś trafi na złom lub do "szmaciarza" na giełdzie, który sprzeda go za 100zł, bo i takie rzeczy się zdarzają.
fakt jest taki, że mam dwa lampowce ale mam też chrapkę na hybrydę w stylu ECC83+ stare tranzystory KD502/KD503 lub stary scalak z lat 70-80 tych.
Mam sporo tranzystorowych wzmacniaczy, zawalają mi miejsce ale żeby to wyrzucić....

Ja się tak zastanawiam, ilu Kolegów z Forum buduje DO SŁUCHANIA , ilu DO STANIA i wreszcie czy ktoś SPRZEDAŁ za sensowne pieniądze swoją konstrukcję.
Ja nie należę do jakiś fanów Hi-Fi i Hi- END, "wyleczyłem" się z tego z 7 lat temu, w 2020 roku sprzedałem posiadane kolumny Jamo S506....niestety już nie kupię nic większego.
Jakby ktoś z Kolegów miał ojca z bardzo poważnym niedosłuchem, to by zrozumiał, że NIE MA SENSU SŁUCHAĆ W DOMU GŁOŚNO!!!!
Ja musiałem schować do szafy swoje winyle i kasety, gramofony się kurzą a ja słucham na Spotify na jakimś 5-watowym SE albo Zetki na Amatorze 2b Stereo i ZG15Cm, płakać mi się chce na widok winyla czy kasety, które kurzą się w szafach.
Takie to tylko przemyślenia....jakbym miał "drugą połówkę", może i z Ukrainy, tego nie wykluczam(kuzynki syn ma żonę z Serbii), to może byśmy się złożyli i porobili wygłuszenia akustyczne ale to tylko sfera marzeń...w końcu przyjdzie wszystko wyrzucić i na smartfonie słuchać