To to samo...Radio_Amator pisze: ↑pt, 1 lipca 2022, 15:01 Romek, ten niebieski Nichicon jest niebieski - tyle o nim wiemPo zmierzeniu ESR=0,09 ohm.
Znalazłem taki specjalny do audio![]()
Nichicon UFG1C222MHM o pojemności 2200uF/16V. Na moim chińskim mierniczku zmierzyłem ESR=0,04 ohm (przyzwoicie).
Załączam też notę katalogową - mój zaznaczyłem czerwoną ramką. Jednak nie znalazłem tu parametru Ripple current, a "Rated Ripple (mArms)(85℃/120Hz)" - ale to raczej to samo.
Wlutuje i zobaczę jednak dopiero po niedzieli - brak czasu.
Udanego weekendu
https://passive-components.eu/ripple-cu ... apacitors/
Pewnie niektóre osoby zastanawiają się czemu wspomniałem o kondensatorach produkowanych do urządzeń audio, a zrobiłem to w tym celu, by uzmysłowić niektórym czytającym ten wątek, że takie kondensatory nie zawsze nadają się do obwodów zasilaczy stosowanych we wzmacniaczach audio, gdyż kondensatory te mogą mieć marne parametry - wysoki ESR i niski dopuszczalny prąd (RMS) tętnień (co nie musi mieć istotnego znaczenia w obwodach gdzie występują sygnały audio). Niemal na każdym typie kondensatora, a mam tu na myśli kondensatory firm renomowanych, a nie jakichś marnych, przeważnie chińskich podróbkach, podana jest, poza pojemnością i dopuszczalnym napięciem jeszcze seria produkcyjna oraz dopuszczalna temperatura pracy elementu. Oznaczenie typu (serii) to przeważnie dwie lub trzy litery. Myślę, że na Twoim kondensatorze Nichicon również jest podane oznaczenie serii, ale znajduje się poza widocznym "kadrem", który pokazałeś w załączniku. Mam taką prośbę byś przyjrzał się dokładniej temu elementowi i napisał co znajduje się w oznaczeniu. W TME mamy np. niebieską serię "KA", przeznaczoną właśnie do sprzętu audio.
https://www.tme.eu/pl/details/uka1e102m ... /nichicon/
W PDF-ie możemy jednak przeczytać, że kondensatory te mają dopuszczalną maksymalną wartość prądu równą 680 mA (te o napięciu dopuszczalnym 10 V mają już tylko 500 mA /RMS/), a dwie lampy 6SN7 w Twoim wzmacniaczu pobierają 1,2 A (po nagrzaniu się katod), czyli znacznie więcej niż dopuszczalna wartość dla tej serii kondensatorów. Gdybyś użył kondensator Nichicon innej serii, to może miałyby one mniejszą ESR i mniejsze straty, przekładające się na niższą temperaturę pracy i większą żywotność. Ja od pewnego czasu w zasilaczach staram się używać kondensatorów firmy Panasonic, serii FR, które przy pojemności 1000 uF i napięciu 25 V mają ESR na poziomie 20 mΩ i dopuszczalny prąd 2,47 A.
Kondensator, który pokazałeś w ostatnim poście też może być nieodpowiedni, mimo pozornie niskiego ESR, większej pojemności i teoretycznie nieznacznie większego prądu dopuszczalnego (1,27 A; został on podany dla 120 Hz, a u nas w sieci mamy 50 Hz, po wyprostowaniu 100 Hz...). Przede wszystkim wskazania pokazanego na zdjęciu miernika (chyba należałoby powiedzieć wskaźnika) są mało wiarygodne, gdyż nie wiadomo przy jakiej częstotliwości wykonywany jest pomiar ESR (przydałoby się to zmierzyć dla 100 Hz).
ESR dla kondensatorów przeznaczonych do pracy impulsowej może spadać wraz ze wzrostem częstotliwości i być najniższe przy kilkudziesięciu kilohercach, choć przy częstotliwościach rzędu 100 Hz (klasyczne zasilacze) może być już dużo wyższe. To samo dotyczy dopuszczalnego prądu, który przy częstotliwościach rzędu 100 Hz może w jednych typach kondensatorów być nawet kilkukrotnie niższy niż dopuszczalny prąd przy częstotliwości kilkudziesięciu czy kilkuset kHz.
Pozdrawiam
Romek