Harmoniczne parzyste i nieparzyste

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A widzisz, tu należałoby zapytać dlaczego "triodowcy" masowo nie budują wzmacniaczy na E55L. Ale to już wyjaśniłeś dalej.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

fugasi pisze:A widzisz, tu należałoby zapytać dlaczego "triodowcy" masowo nie budują wzmacniaczy na E55L. Ale to już wyjaśniłeś dalej.
Są lampy bardziej popularne np. 6H13C, 6C33C, EL84, EL34 itd., do których można kupić gotowe transformatory. E55L do powszechnych nie należy. Czy mówiąc "triodowcy" masz na myśli uczestników forum czy maniaków stosowania triod, do których jak widać Ty należysz? I na triodach i na pentodach można zrobić wzmacniacz HiFi. Obie mają swoje wady i zalety.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Większość zawsze robi rzeczy standardowe, eksperymentują nieliczni.
Jak chcesz, to możesz spróbowac: kup lampki, magnoval-owe podstawki jakieś trafa do ECL86 lub EL84. 3W w SE powinieneś uzyskać.
Tu coś dla oka (niestety podstawka nie jest złocona):
http://www.akh.se/tubes/htm/e55l.htm
http://www.tubedepot.com/sk-9pinx.html
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

OTLamp pisze:Czy mówiąc "triodowcy" masz na myśli uczestników forum czy maniaków stosowania triod, do których jak widać Ty należysz?
Myślałem o forumowiczach. Maniakiem triod nie jestem, bo nie mam powodu. Jedyny wzmacniacz lampowy jakiego słuchałem w życiu (bo moja epoka to już układy scalone i płyty CD) to rodzinna relikwia po dziadku zbudowana na KC1, KL4, mono. Nie jest to konstrukcja Hi-Fi, służyła do nagłośnienia detektora i starego gramofonu Tesla ale może da się z niej zrobić Hi-Fi ? Jak widać -pentoda. Ja nawet nie miałem okazji posłuchać dźwieku kultowego telewizora sowieckiego "Rubin" ! :shock:
Chętnie sobie zmodyfikuję tego KL4 lub zbuduję inny wysokiej wiernosci pentodowiec na nowszych lampach. Ale ciekaw jestem również jak gra trioda, po prostu ciekaw. Także jestem ciekaw jak gra całkiem nie hi-fi wzmacniacz, taki jak ów obłędny japoński z transformatorami wszędzie (tylko kto je wszystkie ponawija :lol: ) i lampami 300B jako sterującymi.
OTLamp pisze:I na triodach i na pentodach można zrobić wzmacniacz HiFi.
I ja tak sądzę.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zibi pisze:Większość zawsze robi rzeczy standardowe, eksperymentują nieliczni.
Jak chcesz, to możesz spróbowac: kup lampki, magnoval-owe podstawki jakieś trafa do ECL86 lub EL84. 3W w SE powinieneś uzyskać.
To może trochę później... Ja jeszcze pierwszego wzmacniacza na lampach nie zbudowałem a gdzie tu eksperymenty... trochę póżniej prosze pana :D :D :D