Nie tak bardzo. Poruszałem już kiedyś ten temat. Dzisiejsze denaturaty to nie denaturaty te co dawniej. Mam słoik szelaku rozpuszczonego w denaturacie ponad 40 lat temu. Mam ten sam szelak w płatkach i po latach próbowałem rozpuścić we współczesnych "denaturatach" i kicha, udało się jedynie zabarwić denaturat. Z bólem serca rozrobiłem w spirytusie spożywczym.Marek7HBV pisze: wt, 8 marca 2022, 12:56 Szelak możliwie czysty i nawet syntetyczny będzie lepszy.Wystarczy kilka gramów rozpuścić w denaturacie {1:1}
S424 obluzowany cokół, czym najlepiej przykleić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Re: S424 obluzowany cokół, czym najlepiej przykleić?
-
Olkus
- 2500...3124 posty

A jak politura w płynie "zdawała egzamin" jak chodzi o lakier do transformatorów i klej do lamp?TELEWIZOREK52 pisze: śr, 9 marca 2022, 01:52Nie tak bardzo. Poruszałem już kiedyś ten temat. Dzisiejsze denaturaty to nie denaturaty te co dawniej. Mam słoik szelaku rozpuszczonego w denaturacie ponad 40 lat temu. Mam ten sam szelak w płatkach i po latach próbowałem rozpuścić we współczesnych "denaturatach" i kicha, udało się jedynie zabarwić denaturat. Z bólem serca rozrobiłem w spirytusie spożywczym.Marek7HBV pisze: wt, 8 marca 2022, 12:56 Szelak możliwie czysty i nawet syntetyczny będzie lepszy.Wystarczy kilka gramów rozpuścić w denaturacie {1:1}Ostatnio kupowałem też gotową politurę w puszkach 0.5 L coś ok. 40 zł. Szczelnie zamknięty może leżeć i służyć do impregnacji transformatorów lub zgodnie z przeznaczeniem do renowacji skrzynek.
Generalnie ja bym rozrabiał najpewniej w spirytusie, ale nie wiem jaki szelak kupić, jest tego od cholery jak się spojrzy w internet, takie, śmakie...
Jakby ktoś dał link do jakiegoś konkretnego produktu, który ma sprawdzony to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Kiedyś fabrycznie mazano trafa szelakiem. Sprawdzone. Transformator,, czy cokół lampy to nie skrzynka i uważam że rodzaj szelaku / politury jest bez znaczenia.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Dziękuję za informacjęTELEWIZOREK52 pisze: czw, 10 marca 2022, 11:02 Kiedyś fabrycznie mazano trafa szelakiem. Sprawdzone. Transformator,, czy cokół lampy to nie skrzynka i uważam że rodzaj szelaku / politury jest bez znaczenia.
Pozdrawiam,
A.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Załatw sobie od budowlańców zaprawę klejową do kominów szamotowych, to jest zwykły kit szklany, tylko dużo droższy.
Rozrabiasz to z wodą i w dobę to jest jak skała, tylko.....TO PASKUDNIE UCZULA
...swędzi jakby człowieka pchły pogryzły- wiem, bo sprzątałem chlew jaki został po murarzach pijakach.
Może mam to jeszcze, ale chyba wywaliłem w 2019 roku do śmieci, wtedy kilka ton odpadów spaliłem i wywiozłem, zawilgoconych zapraw klejowych i skamieniałego gipsu we wiadrach było tak z 1,5 tony. Jakbym znalazł, to Ci to podaruję, bylebyś nie nasyfił w domu tym kitem.
Możesz zastosować to
https://allegro.pl/oferta/uszczelniacz- ... 0252996741
to też jest rodzaj kitu szklanego, tylko że już gotowego do użycia(pistolet do silikonu grosze kosztuje), taki kit kup na Allegro, bo w markecie budowlanym 3 x drożej, kupuję naftę do rozpałki w piecu, jakbym brał po 0,5L a nie 5L to bym zbankrutował- niestety mam kotłownię w domu i kartonami czy śmieciami rozpalać nie będę.
Załatw sobie od budowlańców zaprawę klejową do kominów szamotowych, to jest zwykły kit szklany, tylko dużo droższy.
Rozrabiasz to z wodą i w dobę to jest jak skała, tylko.....TO PASKUDNIE UCZULA
Może mam to jeszcze, ale chyba wywaliłem w 2019 roku do śmieci, wtedy kilka ton odpadów spaliłem i wywiozłem, zawilgoconych zapraw klejowych i skamieniałego gipsu we wiadrach było tak z 1,5 tony. Jakbym znalazł, to Ci to podaruję, bylebyś nie nasyfił w domu tym kitem.
Możesz zastosować to
to też jest rodzaj kitu szklanego, tylko że już gotowego do użycia(pistolet do silikonu grosze kosztuje), taki kit kup na Allegro, bo w markecie budowlanym 3 x drożej, kupuję naftę do rozpałki w piecu, jakbym brał po 0,5L a nie 5L to bym zbankrutował- niestety mam kotłownię w domu i kartonami czy śmieciami rozpalać nie będę.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!TELEWIZOREK52 pisze: śr, 9 marca 2022, 01:52Nie tak bardzo. Poruszałem już kiedyś ten temat. Dzisiejsze denaturaty to nie denaturaty te co dawniej. Mam słoik szelaku rozpuszczonego w denaturacie ponad 40 lat temu. Mam ten sam szelak w płatkach i po latach próbowałem rozpuścić we współczesnych "denaturatach" i kicha, udało się jedynie zabarwić denaturat. Z bólem serca rozrobiłem w spirytusie spożywczym.Marek7HBV pisze: wt, 8 marca 2022, 12:56 Szelak możliwie czysty i nawet syntetyczny będzie lepszy.Wystarczy kilka gramów rozpuścić w denaturacie {1:1}Ostatnio kupowałem też gotową politurę w puszkach 0.5 L coś ok. 40 zł. Szczelnie zamknięty może leżeć i służyć do impregnacji transformatorów lub zgodnie z przeznaczeniem do renowacji skrzynek.
Lepszy IPA 99%, denaturat to tylko dla "smakoszy" się nadaje, okna też tym myję- 5L IPA kosztuje mnie tyle co 5L dykty i przynajmnie nie śmierdzi jak na melinie
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Gdybyś miał byłoby superSzrot majster pisze: pn, 14 marca 2022, 02:47 Witam!
Rozrabiasz to z wodą i w dobę to jest jak skała, tylko.....TO PASKUDNIE UCZULA...swędzi jakby człowieka pchły pogryzły- wiem, bo sprzątałem chlew jaki został po murarzach pijakach.
Możesz zastosować to
Swoją drogą to czy lampy nie będą pękać po zastosowaniu tego kitu? Bo o ile taka AF7 w radiu będzie rzadko pracować i nie będzie bardzo narażona na "pracę" szkła pod wpływem temperatury, to już jakaś lampa prostownicza z cokołem octal ma gorzej...
Pozdrawiam,
A.
-
^ToM^
- 625...1249 postów

Myślę, że jeżeli chodzi o silikony to sprawdzić się powinien silikon RTV.
https://allegro.pl/oferta/silikon-czerw ... 9372496502
https://allegro.pl/oferta/silikon-bezba ... 1902246049
https://allegro.pl/oferta/silikon-czerw ... 9573461111
Na allegro szukać: silikon RTV.
To specjalny silikon bezkwasowy do elektroniki. Musi być na nim napis RTV.
Nie są to jakoś bardzo drogie rzeczy.
https://allegro.pl/oferta/silikon-czerw ... 9372496502
https://allegro.pl/oferta/silikon-bezba ... 1902246049
https://allegro.pl/oferta/silikon-czerw ... 9573461111
Na allegro szukać: silikon RTV.
To specjalny silikon bezkwasowy do elektroniki. Musi być na nim napis RTV.
Nie są to jakoś bardzo drogie rzeczy.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Nie oceniam tylko cytuję zastosowanie z linku 1. Silikon RTV. Zastosowanie... Przemysł samochodowy, silniki, kolektory wydechowe, skrzynie biegów. No to może i żarówki samochodowe a jak żarówki to i lampy.

-
Lisor
- 1250...1874 posty

... a ja tym kleję, udanie. Klej przeznaczony do samodzielnego klejenia sznura szklanego z szybą drzwiczek kominkowych. Właśnie skleiłem cycek w lampie 6B8. Cokoły też trzyma
.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Szkło (bańka lampy) rozumiem nie pęka po jakimś czasie? Ani ten klej się nie wykrusza?Lisor pisze: wt, 15 marca 2022, 12:05 ... a ja tym kleję, udanie. Klej przeznaczony do samodzielnego klejenia sznura szklanego z szybą drzwiczek kominkowych. Właśnie skleiłem cycek w lampie 6B8. Cokoły też trzyma.
Pozdrawiam,
A.
-
Lisor
- 1250...1874 posty

... kleiłem pentody małej mocy, więc z grzaniem nie było problemu. A duże lampy? Trza spróbować. Oryginalnie klej jest do szkła... ze szkłem. Sznur jest.... szklany
.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Kupiłem taki klej jak na zdjęciu, zastosowanie do klejenia sznurów izolacyjnych w urządzeniach grzewczych takich jak żeliwne i stalowe wkłady, piece kominkowe...
Chyba powinien się sprawdzić do klejenia lamp?
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Mogę się brać za klejenie tym lamp bez obawy o pęknięcie szkła? Dodam jeszcze, że klej jest "na bazie szkła wodnego, zmodyfikowany materiałem nieorganicznym".Olkus pisze: sob, 2 kwietnia 2022, 16:56 Kupiłem taki klej jak na zdjęciu, zastosowanie do klejenia sznurów izolacyjnych w urządzeniach grzewczych takich jak żeliwne i stalowe wkłady, piece kominkowe...
_20220402_165334.JPG
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Skleiłem wczoraj cokół w AZ11. Klej utworzył twardą spoinę. Mam nadzieję, że lampa nie popęka.
Wadą kleju jest szybkie wysychanie po jego nałożeniu i przez to jest mało czasu na jego dokładne rozprowadzenie, trzeba to robić szybko bo inaczej klej twardnieje i się wykrusza.
Zobaczymy czy aby lampa nie ulegnie uszkodzeniu po czasie...
Pozdrawiam,
A.
Wadą kleju jest szybkie wysychanie po jego nałożeniu i przez to jest mało czasu na jego dokładne rozprowadzenie, trzeba to robić szybko bo inaczej klej twardnieje i się wykrusza.
Zobaczymy czy aby lampa nie ulegnie uszkodzeniu po czasie...
Pozdrawiam,
A.