Kolego Romku dziękuję za zabranie głosu w tej dyskusji i podzielenie się wynikami z pomiarów jakie przeprowadziłeś.Romekd pisze: ↑wt, 4 października 2022, 09:50 Czołem.
Koledzy, sprawdzanie obecności "fazy" na rdzeniu transformatora (lub na metalowej obudowie jakiegokolwiek urządzenia podłączonego do zwykłego gniazdka /bez bolca uziemiającego/, lub włączonego przewodem dwużyłowym /bez trzeciej żyły "ochronnej"/) przy pomocy próbnika neonowego jest pozbawione sensu. Neonówki użyte w takich próbnikach potrafią mieć napięcie zapłonu leżące w przedziale 50...80 V, a prąd potrzebny do widocznego już świecenia lampki tlącej może być mniejszy od 1 μA. Oznacza to, że jeśli podłączymy "neonowy tester obecności fazy" przez pojemność o wartości zaledwie 10 pF do dziurki "fazowej" w gniazdku, to neonówka tego testera będzie już wyraźnie świecić
Czyli jeśli mamy dobry stan izolacji pomiędzy rdzeniem i uzwojeniami stwierdzony pomiarami, to takie wskazanie neonówki daje fałszywą informację o uszkodzeniu transformatora. Z drugiej strony, jeśli rdzeń innego transformatora tego samego typu wykonany przez tego samego producenta nie " świeci " to znaczy, że pojemność pomiędzy uzwojeniem pierwotnym a rdzeniem musi się znacząco różnić od tego którego rdzeń " świeci " i napięcie z tego wynikające jakie powstanie na rdzeniu, jako jednej z okładek powstałego tak kondensatora będzie za małe aby spowodować zapłon neonówki we wskaźniku.
Jeśli wpadną mi w ręce dwa identyczne transformatory, bo tych o których pisałem już nie posiadam, z których rdzeń jednego zaświeci postaram się wykonać pomiary pojemności uzwojenia względem rdzenia i sprawdzić ile wynosi ta pojemność i czy aż tak znacząco się różnią. Jeśli wyniki potwierdzą znaczącą różnicę będę miał odpowiedz na pytanie które postawiłem i będzie to tłumaczyć wskazania neonówki przy pomiarach.STUDI_bis pisze: ↑wt, 4 października 2022, 13:50 1 mikroamper to przy 230V będzie 230 megaomów. Taką reaktancję ma przy 50Hz kondensator o pojemności około 14pF.
To tak pojemność pzaśoytnicza moze zaświecić. Tylko czy aż tak znacnzie sie one od siebie róznią zależnie od końcówki uzwojenia.
Ale to dość czuła musi być neonówka bowiem zazwyczaj jako kontrolki to pracują z rezystorami co nawyżej setek kiloomów.
Pozdrawiam.