Szrot majster pisze:
(...)
A czy nie chciałbyś przerobić tego Philipsa na lampy "paluszkowe" radzieckie?
Widziałem na YT filmik z Szarotką przerobioną w ten sposób, normalnie grała.
To "śmieciówki", pełno tego na Allegro z demobilu wojskowego, żarzenie takie samo jak lampy serii D.
Kilka razy chciałem kupić Szarotkę ale odstrasza mnie niska trwałość lamp i ich słaba dostępność. https://www.youtube.com/watch?v=_LjLu8IOzM4
Problemem będzie wydajność transformatora sieciowego (lampy są żarzone szeregowo przez rezystor z napięcia anodowego a w trybie bateryjnym równolegle parami .
Witam!
Mam Grundig 2033W, też 3D Klang.
Odbiornik w ładnym stanie wizualnym ale niesprawny, z brakami w lampach. Stoi on 16 lat, kiedyś przywiozłem go z Hamburga.
Już wtedy był problem z papierzakami, przez te 16 lat stał się dawcą lamp, ale mam wszystkie a 6P14P-EW to nie majątek, byle jaką EL84 JJ można wstawić, nie ma oczka magicznego EM85, poza tym kompletny.
Ja chcę go uruchomić, MKSE na 630V nie są drogie, nie wiem jak tą skalę ogarnąć, nie do końca rozumiem te niemieckie rozwiązania.
W odbiorniku nie mieszkały myszy i te 16 lat stał w suchym ale gorącym pokoju, to dobija kondensatory.
Odbiorniki 2030W i 2033W bardzo podobne, jaka jest różnica?
Do mojego mam schemat.Grundig_2033W.pdf
Mogę Ci podesłać EF89 RFT wygląda na mało używaną , ECH81 Valvo , EABC80 RFT - lampy sprawdzę w radiu . W zamian interesuje mnie DK92 i DL94 do Philipsa LX444AB .
Witam!
Akurat lamp nowalowych to mam pełno, zresztą zawsze można jakiegoś, zjedzonego przez myszy trupa poświęcić.
Nie mam żadnych lamp bateryjnych, "9" jako pierwsza cyfra to cokół heptal, z lamp heptalowych mam tylko EAA91, wyprute ze starych TV.
A czy nie chciałbyś przerobić tego Philipsa na lampy "paluszkowe" radzieckie?
Widziałem na YT filmik z Szarotką przerobioną w ten sposób, normalnie grała.
To "śmieciówki", pełno tego na Allegro z demobilu wojskowego, żarzenie takie samo jak lampy serii D.
Kilka razy chciałem kupić Szarotkę ale odstrasza mnie niska trwałość lamp i ich słaba dostępność. https://www.youtube.com/watch?v=_LjLu8IOzM4
Zasilacz anodowy typ 2 i 3 oba w pełni sprawne. Oraz miernik cyfrowy Meratronik V560 też działający. Było tego więcej ale nim się namyśliłem wszystko się "rozeszło" Dobrze, że mam choć te zasilacze bo brakowało mi takiego urządzenia m moim warsztaciku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
^ToM^ pisze: pn, 23 sierpnia 2021, 09:52
Drogo tam mają?
Swego czasu Ximian (mój starszy syn) sprzedał w licytacji V560 za kilkadziesiąt PLN, kupujący zareklamował, bo stwierdził, że na ostatnim miejscu miernik przekłamuje.......teraz jest w kolekcji syna (zbiera raczej wskazówkowe) z fabryczną dokumentacją serwisową. Pozdrawiam.
^ToM^ pisze: pn, 23 sierpnia 2021, 09:52
Drogo tam mają?
Giełda lubińska jest "specyficzna" od okazji do naprawdę dziwnych cen. Za ten miernik dałem 30zł a zasilacze były po 40zł w pakiecie za wszystko zapłaciłem 100zł. Były jeszcze inne skarby - laser szkolny, mierniki LAVO itd.
Jest trudniej ale się da. Trzeba się nałazić, z czystej ciekawości wziąłem kiedyś w kieszeń GPS 9,290km... to rekord a zazwyczaj ok 7km i to szukając jeszcze skarbów. Niestety tym tematem zająłem się nieco za późno, a to co tam kiedyś widywałem to teraz uważane jest za "rarytasy". Duży wpływ na ceny ma też Internet, sprzedający z nudów siedzi, patrzy ile co kosztuje i winduje ceny ale ja jestem cierpliwy. Mam już nieźle wyposażony stół warsztatowy ale marzy mi się jeszcze próbnik lamp elektronowych za jakieś "normalne" pieniądze.
Szrot majster pisze: czw, 5 sierpnia 2021, 22:31
Cena 500zł za stary TV z PRL-u
I o co ci chodzi, w sobotę znów wywalam dwa Neptuny625 i dwa Beryle101(oczywiście trochę zubożone wewnątrz), tydzień temu Neptun lampowy razy dwa i dwa Granity...nie ma chętnych i tego nie zmienisz. Dwa HermesyT600 (na oko ideały ale nie odpalałem) jeszcze czekają na zlitowanie.....zbierałem ze szrotów, teraz te ,,młode'' TV zbierają kurz, prawdziwe zabytki leżą nietknięte, inne problemy (na szczęście nie zdrowotne) pojawiają się na bierząco a mój czas dobiega końca. Pozdrawiam.
Środki z telewizorów (płytki, chassis) chętnie bym wziął jak by miały się zmarnować, o ile są w miarę kompletne w środku ale to też zależy od ceny...