Radionette Kwintett Hi-Fi stereo

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Radionette Kwintett Hi-Fi stereo

Post autor: Szrot majster »

Boguś pisze: czw, 10 czerwca 2021, 11:46
Szrot majster pisze: śr, 9 czerwca 2021, 23:48 A może to radio stało w jakimś syfie i wilgoci i drut uzwojenia po prostu został przeżarty?
Widziałem kilka transformatorów sieciowych, bezkarkasowych, które zaraz dymiły i wysadzały bezpieczniki, będąc na biegu jałowym.
Były to trafa w starych, lampowych radiach.
To musiało stać w jakiejś gnojówce. Ja bardzo brudne transformatory wrzucam do garnka z płynem do mycia naczyń potem pędzluje do czystości następnie pod ciśnieniem płuczę w czystej wodzie i latem na słonce na kilka dni a zima na grzejniki. I jak dotąd żadne mi się nie uszkodziło
Witam!
Tam całe chassis było pokryte tłustym kurzem, do tego stopnia, że użyłem starej szczoteczki do zębów, największy syf był w okolicach lamp ECL86.
Część nawet trzeba było nożem skrobać, niemniej w reszcie radia mało było syfu, politura na obudowie się zlasowała i odeszła przy szorowaniu, całe szczęście, że głośniki ocalały i są w pełni sprawne.
Dziś moje radio rano tylko buczało, okazało się, że rozszczelniła się stara ECH81 TESLA, którą wstawiłem dla testu, po montażu innej lampy radio gra normalnie.
Boguś:
Ciekawe czy te papierowe trafa też w wodzie myjesz :?:
Bo jak tak, to jest kiepski pomysł, zwłaszcza przy sieciowych, stara izolacja uszkodzona wodą kiedyś przebije(oby nie do rdzenia :!: ).
Z moim Radionette jest jeden, mocno wkurzający problem: Nie idzie trwale ustawić właściwego balansu, obracając gałką głośności wszystko się rozjeżdża, nie lubię tego.
Na schemacie jest potencjometr podwójny 2M, na złość z odczepami dla konturu, nie mam wprawy w regeneracji potencjometrów, chińskich nie ma z odczepem, epoka stałego konturu zakończyła się ponad 20 lat temu, Alps też takiego nie robi.
Jest jeszcze jeden problem, mianowicie na zakresie LW, przy większej głośności czysto słychać PR1, niestety przy ściszaniu wzbudza się heterodyna.
Zresztą chodzi o UKF, więc nie będę szukał usterki ale jaka przyczyna?
Na średnich i krótkich falach nie ma tego problemu, czyżby stara i zużyta ECH81, nie mam nowych takich lamp, tylko powyciągane ze starych odbiorników( sporo mam takich lamp, kilka z nich leci do śmietnika jak dają różne objawy, choćby mikrofonowanie czy rozbłyski w środku lamp)?
Radio opisane jest jako " STEREO Hi-Fi", przecież to ma końcówki jak Relax, Klawesyn czy DML-302, transformatory głośnikowe też podejrzanie małe, według jakich norm to "hi-fi" było, przecież to zwykła końcówka SE?
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Szrot majster pisze: czw, 10 czerwca 2021, 21:17 Ciekawe czy te papierowe trafa też w wodzie myjesz :?:
Bo jak tak, to jest kiepski pomysł, zwłaszcza przy sieciowych, stara izolacja uszkodzona wodą kiedyś przebije(oby nie do rdzenia :!: ).
A co w tym złego? Woda to tylko woda, wyparuje.
Radio opisane jest jako " STEREO Hi-Fi", przecież to ma końcówki jak Relax, Klawesyn czy DML-302, transformatory głośnikowe też podejrzanie małe, według jakich norm to "hi-fi" było, przecież to zwykła końcówka SE?
Marketing. To radio nie ma prawa być Hi-Fi, bo nigdy nie spełni podstawowych wymogów normy DIN 45500, tj. min. 10 W mocy monofonicznej lub 2x6 W w przypadku stereo. Tego żadna ECL-ka nie wyciągnie, ani nawet EL84 w SE.

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

kubafant pisze: czw, 10 czerwca 2021, 21:50
Szrot majster pisze: czw, 10 czerwca 2021, 21:17 Ciekawe czy te papierowe trafa też w wodzie myjesz :?:
A co w tym złego? Woda to tylko woda, wyparuje.
Marketing. To radio nie ma prawa być Hi-Fi, bo nigdy nie spełni podstawowych wymogów normy DIN 45500, tj. min. 10 W mocy monofonicznej lub 2x6 W w przypadku stereo. Tego żadna ECL-ka nie wyciągnie, ani nawet EL84 w SE.

Pozdrawiam,
Jakub
Witam!
A czy PP na EL84 , ten który jest na finiszu, to Hi-Fi?
Niby SE na EL84 to nie hi-fi ale wolę go słuchać niż takiego szmelcu jak jakieś monolityczne scalaki czy chińskie moduły w klasie D( to jest na układach Texas Instruments, a i tak gra paskudnie), do SE mam kolumienki Dali Concept 1( kolumny duńskie, stworzone jako efektowe w kinie domowym, ale to zmyłka- są to bardzo dobre monitory o sporej mocy i dość mocnym basie), kolumienki cały czas trzymają cenę( na aukcjach 400-800zł, ja kupiłem w idealnym stanie na OLX za 360zł razem z przesyłką{facet w Norwegii był wychowawcą przedszkolnym i dorabiał na sprzęcie z likwidacji mieszkań}.
Moje radio ma głośniki SEAS "Made in Scandinavia", taki jest wytłoczony napis, głośniki oczywiście kobaltowe, nie taki szajs jak nasze Tonsile z tamtego okresu).
Mam "rozchwiany" potencjometr głośności, kontaktowałem się telefonicznie z kolegą bratyslaw, niestety jedynie naprawa pozostaje.
Podzwonię po trójmiejskich firmach zajmujących się Vintage Audio, może ktoś by go naprawił- sam mogę tylko zepsuć do końca.
Kondensatory sprzęgające okazały się na mierniku pojemności OK, niestety na napięciu próby 300V okazały się mieć upływność i one prawdopodobnie wszystko popsuły, są już wymienione na MKSE na 630V, wywaliłem też elektrolity w katodach, bo jeden się rozlał, drugi prawie pusty na mierniku(miał mieć 100uF, miał 15uF, założone nowe 100uF).
Tam były takie zwijane papierzaki, zalewane taką żywicą, pęka ona przy wyprowadzeniach i do środka dostaje się wilgoć( to była niemiecka produkcja, sporo tego w Philipsach i zawsze trupy)
Tak zniszczony przez czas odbiornik trafił mi się pierwszy raz, jeden dzień pochłonęła rozbiórka i czyszczenie, drugiego dnia chyba z 7 godzin naprawiałem, jeszcze w poniedziałek wymieniałem papierzaki.
Odbiornik ma UKF 88-108MHz- jeszcze takiego lampowca nie miałem, głowica przestrajana kondensatorem( coś w stylu tej od Amatora tylko lampowa)
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Szrot majster pisze: czw, 10 czerwca 2021, 23:13 A czy PP na EL84 , ten który jest na finiszu, to Hi-Fi?
Wszystko wskazuje na to, że tak :)

Kondensatory sprzęgające okazały się na mierniku pojemności OK, niestety na napięciu próby 300V okazały się mieć upływność i one prawdopodobnie wszystko popsuły
A nie mówiłem?

Co jest właściwie nie tak z potencjometrem, czy chodzi wyłącznie o rozbieżność regulacji kanałów czy np. przerywa?
Można spróbować poprawić trochę ścieżki grafitem, ale to ryzykowne.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Potencjometr nie przerywa ale obie sekcje nie są zsynchronizowane, napryskałem do środka Kontakt PR przy czyszczeniu całego radia.
Nie ma ktoś takiego 2x2M z odczepem dla konturu, oczywiście logarytmicznego?
Głośniki radia grają z różną głośnością, jest ona losowa, zależy co się temu potencjometrowi "przywidzi".
elektryk j_k
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektryk j_k »

Samo napsikanie do środka potencjometru niewiele daje, trzeba go rozebrać, wyczyścić z kurzu i nalotu na srebrzonych elementach ślizgaczy, zakonserwować kontaktem, wytrzeć nadmiar kontaktu i złożyć na nowo. 8)
Pozdrawiam,
elektryk jk
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

elektryk j_k pisze: sob, 12 czerwca 2021, 21:11 Samo napsikanie do środka potencjometru niewiele daje, trzeba go rozebrać, wyczyścić z kurzu i nalotu na srebrzonych elementach ślizgaczy, zakonserwować kontaktem, wytrzeć nadmiar kontaktu i złożyć na nowo. 8)
Witam!
No to d...a zbita :evil:
Ja się za to nie zabiorę- skąd potem wezmę drugi potencjometr?
Poszukam na internecie, może z jakichś odbiorników stereo SABA lub podobnych podpasuję, ewentualnie poszukam osoby, która mi go zregeneruje.
Nie robiłem, nie znam się- nie grzebię :!:
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Pixel pisze: pn, 7 czerwca 2021, 19:51 Coś "jest" w tych ich potrójnych kondensatorach. W moim radiu zaczął się gotować i wyciek elektrolitu przekreślił jego los. Zastępczo dałem współczesne ale efekt wizualny jest marny... dziwnie jednak wygląda to w zestawieniu z radiem starszym o np 20 lat które gra praktycznie bez ingerencji. Mam juz trzy skandynawskie radia i zaczynam je lubić.
Fakt te kondensatory potrójne bywają pechowe. Poniżej zdjęcie kondensatora 4x100uF z telewizora kineskopowego. Sam wyleciał z płytki, nóżki zeżarte, ale pojemności są ok, ESR trochę duży (w jednej połówce jest aż 8,2ohm), zastanawiam się czy da się jakoś go naprawić czy to już tylko na śmietnik?

Potencjometr 2x2M może być trudny do kupienia, poszukam u siebie, zdjęcie by ułatwiło trochę.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Przy okazji co jakby użyć mniejszej wartości potencjometru, np. 2x220k? Chyba też będzie działać?

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Olkus pisze: ndz, 13 czerwca 2021, 14:31 Przy okazji co jakby użyć mniejszej wartości potencjometru, np. 2x220k? Chyba też będzie działać?

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Nie wiem, sam oceń
Kvintett Hi-Fi Stereo.pdf
Układ regulacji barwy dźwięku mało czytelny, ja nie lubię wstawiać w takie układy elementów o wartościach innych niż fabrycznie zastosowano, wstawiam współczesne elementy.
Ten stary potencjometr ma odczep dla konturu, nie chciałbym okaleczać tego radia, ma ono dobre głośniki SEAS, co innego potencjometry decydujące o jakości dźwięku a co innego nowy elektrolit w zasilaczu, który może być +/- 5% .
Dość, że trafa głośnikowe miały przerwane uzwojenia pierwotne, zresztą zamienniki dużo lepsze dałem.
Niech inni przeanalizują schemat i ocenią co tu się da zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Potencjometr musi mieć znaczną rezystancję, minimum to 1 M, a najlepiej tak jak było oryginalnie - 2,2 M.
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Zanim zacząłem tego grata rozbierać i czyścić, zdjąłem dolny dekiel i była tam jakaś przeróbka.
Były to odcięte, dwużyłowe przewody, dolutowane do s1 triody ECL86 i anody pentody tejże lampy, w obydwu kanałach była ta przeróbka, przewody były przylutowane byle jak, jakby to nastolatek bez wiedzy i wprawy lutował, było to wszystko odcięte.
Nie wiem jaki był tego cel ale to też jedna z przyczyn takich zniszczeń w układzie.

Jeszcze mam problem z USZ i regulacją barwy dźwięku.
Zwarłem siatki triod ECL86( przed kondensatorami oczywiście), by kanały grały równo, mimo zużytego potencjometru, niestety końcówki mocy się wzbudzają, słychać pisk.
Wymieniłem obydwa transformatory głośnikowe, musiałem rozpiąć cały układ USZ a schemat, że " a idź Pan w cholerę" :evil: , bardzo nieczytelny.
Nie wszystko rozumiem, norweski podobny do niemieckiego, który znam bardzo dobrze ale jednak są różnice.
Na pierwotnym uzwojeniu TG był układ z rezystora i kondensatora połączonych szeregowo, wywaliłem to bo kondensatory te miały ogromną upływność.
W lampowych odbiornikach widziałem w tej roli kondensator, mam wysokonapięciowe 1nF, czy mam dolutować?
Jak to USZ ogarnąć?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Odbiornik zrobiono oszczędnie i pożałowano jednej lampy do regulatora barwy-przez co regulacja jest w USZ i trzeba założyć kondensator na pierwotne.Na dodatek problemy z potencjometrem powodują problemy z USZ.Siatek też nie należy łączyć bezpośrednio z powodów powyżej. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marek7HBV pisze: wt, 29 czerwca 2021, 13:59 Odbiornik zrobiono oszczędnie i pożałowano jednej lampy do regulatora barwy-przez co regulacja jest w USZ i trzeba założyć kondensator na pierwotne.Na dodatek problemy z potencjometrem powodują problemy z USZ.Siatek też nie należy łączyć bezpośrednio z powodów powyżej. :D
Witam!
To mam przylutować te moje 1nF?
Czy może większe, jak radio gra to w tle słychać taki bardzo wysoki pisk, czy to jest powód braku kondensatora na uzwojeniu pierwotnym?
Tak jakby układ wzbudzał się na częstotliwościach ponadakustycznych, nie chcę lamp ECL86 dobijać.
Wiele odbiorników lampowych mam ale te skandynawskie lubią "dać popalić", tu ktoś ewidentnie grzebał.
Na schemacie, który wrzuciłem nie ma potencjometru balansu, w moim radiu on jest.
Trzeba się przerzucić na te radia skandynawskie bo niemieckich( nawet DDR) już nie ma, u mnie za to od cholery takich jak moje.
A czy te problemy są związane z tym, że na zakresie fal długich Jedynka gra normalnie ale tylko przy większej głośności, jak jest cicho słychać pisk?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Balans jest na schemacie-100k podłączony rezystorami 47k z potencjometrami głośności.Kondensator 1n można podłączyć na próbę{z oryginalnymi transformatorami pracowały dwójniki 2n i 10k.Konstrukcja układu regulacji nie zapewnia pełnego wyciszenia przy potencjometrze głośności ustawionym na zero i może być słyszalne samo wzbudzenie. :D