Witam!Boguś pisze: czw, 10 czerwca 2021, 11:46To musiało stać w jakiejś gnojówce. Ja bardzo brudne transformatory wrzucam do garnka z płynem do mycia naczyń potem pędzluje do czystości następnie pod ciśnieniem płuczę w czystej wodzie i latem na słonce na kilka dni a zima na grzejniki. I jak dotąd żadne mi się nie uszkodziłoSzrot majster pisze: śr, 9 czerwca 2021, 23:48 A może to radio stało w jakimś syfie i wilgoci i drut uzwojenia po prostu został przeżarty?
Widziałem kilka transformatorów sieciowych, bezkarkasowych, które zaraz dymiły i wysadzały bezpieczniki, będąc na biegu jałowym.
Były to trafa w starych, lampowych radiach.
Tam całe chassis było pokryte tłustym kurzem, do tego stopnia, że użyłem starej szczoteczki do zębów, największy syf był w okolicach lamp ECL86.
Część nawet trzeba było nożem skrobać, niemniej w reszcie radia mało było syfu, politura na obudowie się zlasowała i odeszła przy szorowaniu, całe szczęście, że głośniki ocalały i są w pełni sprawne.
Dziś moje radio rano tylko buczało, okazało się, że rozszczelniła się stara ECH81 TESLA, którą wstawiłem dla testu, po montażu innej lampy radio gra normalnie.
Boguś:
Ciekawe czy te papierowe trafa też w wodzie myjesz

Bo jak tak, to jest kiepski pomysł, zwłaszcza przy sieciowych, stara izolacja uszkodzona wodą kiedyś przebije(oby nie do rdzenia

Z moim Radionette jest jeden, mocno wkurzający problem: Nie idzie trwale ustawić właściwego balansu, obracając gałką głośności wszystko się rozjeżdża, nie lubię tego.
Na schemacie jest potencjometr podwójny 2M, na złość z odczepami dla konturu, nie mam wprawy w regeneracji potencjometrów, chińskich nie ma z odczepem, epoka stałego konturu zakończyła się ponad 20 lat temu, Alps też takiego nie robi.
Jest jeszcze jeden problem, mianowicie na zakresie LW, przy większej głośności czysto słychać PR1, niestety przy ściszaniu wzbudza się heterodyna.
Zresztą chodzi o UKF, więc nie będę szukał usterki ale jaka przyczyna?
Na średnich i krótkich falach nie ma tego problemu, czyżby stara i zużyta ECH81, nie mam nowych takich lamp, tylko powyciągane ze starych odbiorników( sporo mam takich lamp, kilka z nich leci do śmietnika jak dają różne objawy, choćby mikrofonowanie czy rozbłyski w środku lamp)?
Radio opisane jest jako " STEREO Hi-Fi", przecież to ma końcówki jak Relax, Klawesyn czy DML-302, transformatory głośnikowe też podejrzanie małe, według jakich norm to "hi-fi" było, przecież to zwykła końcówka SE?