Alga - pali się rezystor w bloku WN
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Alga - pali się rezystor w bloku WN
Sprawdzić oscylogramy w układzie odchylania pionowego w okolicy PCL85? Cewki omomierzem na bańce kineskopu?
Martwi mnie brak napięcia na anodzie pentody ECH84
Martwi mnie brak napięcia na anodzie pentody ECH84
Ostatnio zmieniony wt, 24 marca 2020, 16:26 przez ECC83, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Sprawdź. Można również bez oscyloskopu włączając miernik, najlepiej analogowy przez kondensator stały 100nF o napięciu co najmniej 400V.ECC83 pisze: wt, 24 marca 2020, 16:24Sprawdzić oscylogramy w układzie odchylania pionowego w okolicy PCL85?
Możliwe uszkodzenie w obwodzie anodowym np: uszkodzone rezystory, zimne luty, itp.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Ale masz świadomość że dłuższe utrzymywanie tego stanu rzeczy grozi trwałym wypaleniem linii na ekranie, tym razem ciemnej? Zmniejszyłeś przynajmiej jaskrawość, tak tylko aby linia była w miarę widoczna?ECC83 pisze: wt, 24 marca 2020, 16:05 Dzisiaj po włączeniu telewizora znikło odchylanie pionowe i na ekranie jest tylko jasna linia.
Tak na samym wstępie: selektor i separator (z lampą ECH84) nie jest niezbędny do pracy multiwibratora mocy odchylania pionowego (z lampą PCL85). Jeżeli więc odchylanie nie działa, to je właśnie należy przywrócić w pierwszej kolejności. Pomiar napięcia na lampie ECH84 może naprowadzić na uszkodzenie, ale na razie nic ponadto.Pomierzyłem napięcia na układzie separatora i wzmacniaczu odchylania i są nieco niepoprawne...
Heptody nie pentody. Tam zwykle dochodzi sygnał wizji (z wyjścia wzmacniacza z lampą PCL84), i wówczas powinno wystąpić wyraźne ujemne napięcie. Przy braku sygnału napięcie jest zbliżone do zera, tak jak obecnie. Masz sygnał na wejściu antenowym, fonia działa?ECH84:
Siatka trzecia pentody -1V
To jest pomocnicze wejście selektora, dochodzi do niego sygnał z wejścia wzmacniacza wizji, jest on jednak na tyle słaby że w normalnych warunkach za sprawą polaryzacji dodatniej przez duży rezystor napięcie zbliżone jest do zera, tylko silne ujemne impulsy zakłócące mogą zmienić ten stan rzeczy i zatkać lampę. Więc na razie jest w porządku.siatka pierwsza pentody -0,1V
Gdyby było inaczej - świadczyłoby to że jest zimny lutkatoda 0V

anoda pentody 0V brak napięcia
To istotnie jest podejrzane, aczkolwiek trzeba pamiętać że anoda zasilana jest przez wielką rezystancję (R203 - 1,5M) a zarówno anoda heptody jak i siatka triody piją z tego rezystora znaczny prąd gdy lampa nie otrzymuje sygnału i silnie przewodzi. Czy to istotnie równe zero? A jak z napięciem na drugim końcu tego rezystora, nie pękła przypadkiem ścieżka? Zmierz jego rezystancję, koniecznie bez napięcia w układzie, a najlepiej wylutuj jednym końcem w razie wątpliwości.
Siatki druga i czwarta heptody. Mniej więcej tyle ma być, bo dzielnik w ich obwodzie jest dodatkowo obciążany przez lampę.siatka druga pentody 10V
Też najpewniej prawidłowo. Wygląda zatem że selektor i separator otrzymują napięcie zasilające, a powodem niskiego napięcia na anodzie heptody jest brak sygnału odbieranego.anoda triody 100V
siatka triody -0,5V
Generalnie nieco za wysokie napięcia na ekranie i anodzie tetrody strumieniowej,a na anodzie triody wyraźnie za niskie:PCL85:
anoda triody 42V
siatka triody -1V
katoda triody 0V
anoda pentody 250V
siatka druga pentody 260V
katoda pentody 25V
siatka pierwsza pentody 0,1V
https://www.fonar.com.pl/audio/schematy/trusz/alga.htm
ale to jeszcze nie tłumaczy kompletnego braku odchylania. Nie słychać przypadkiem terkotu transformatora odchylania pionowego? Sprawdziłeś cewki odchylania pionowego, czy się końcówka drutu nie oberwała? Mają połączenie jednym końcem z masą a drugim z wtórnym uzwojeniem Tr51? Czy ten transformator też ma połączenie z masą? Jeżeli wtórny obwód jest w porządku, to co z pierwotnym? Jaki jest opór między końcówkami uzwojenia pierwotnego? Odlutuj na chwilę warystor VDR501 i zmierz omomierzem, czy zwarcia nie dostał, ale unikaj włączania zasilania bez tego warystora bo grozi to przebiciami.
Sprawdź więc to co napisałem wyżej, ale selektor zostaw na razie na później, zwłaszcza jeśli sygnału na wejściu nie bylo. On jest raczej sprawny. Nierzadkim powodem niedziałania odchylania pionowego jest brak podwyższonego napięcia zasilającego anodę triody (czerpanego z kondensatora usprawniającego C405 w odchylaniu poziomym). Ale tu jest 42V na anodzie triody a odchylanie poziome działa, więc kabelek raczej się nie oberwał. Dla spokoju zmierz napięcie na końcówce 2.05 płytki synchronizacji i odchylania) tj na warystorze VDR201. Jeśli wynosi ono 500V lub więcej, to ten fragment jest poza podejrzeniami. Jezeli wszystko o czym napisałem wyżej jest w porządku, a multiwibrator nadal nie działa, podejrzane są elementy realizujace dodatnie sprzężenie zwrotne (C208, R212, C213) oraz sprzęgające triodę z tetrodą (C209, C210). Każdy z nich mógł stracić kontakt, lub oderwać się od płytki. Ale nie trzymaj za długo telewizora pod napięciem póki odchylanie nie zadziała, bowiem przy zatrzymanym generatorze lampa PCL85 jest przeciążona mocowo, nawet jeśli prąd anodowy jest tak jak obecnie - prawidłowy.Może to znowu jakaś bzdura, a zepsuło mi nastrój.
Ostatnio zmieniony wt, 24 marca 2020, 19:59 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
A więc tak:
Cewki odchylania pionowego mają przejście pomiędzy masą jednym końcem a drugim końcem pomiędzy uzwojeniem Tr51. Jedno z uzwojeń Tr51 jest połączone kabelkiem z masą.
Rezystancja pomiędzy końcówkami uzwojenia pierwotnego Tr51, gdy odlutuję od nich VDR wynosi 423 omy.
Napięcie na nóżce 2-05 i warystorze VDR na płytce synchronizacji i odchylania jest niskie, wynosi maksymalnie 100V i nie pójdzie wyżej.
Zaznaczam, że wszystkie pomiary wykonuję przy wyłączonym WN, aby nie katować kineskopu.
Dodam jeszcze, że kiedyś gdy telewizor działał normalnie było słychać ciche brzęczenie w okolicy transformatora, teraz jest cisza nawet przy włączonym WN.
Cewki odchylania pionowego mają przejście pomiędzy masą jednym końcem a drugim końcem pomiędzy uzwojeniem Tr51. Jedno z uzwojeń Tr51 jest połączone kabelkiem z masą.
Rezystancja pomiędzy końcówkami uzwojenia pierwotnego Tr51, gdy odlutuję od nich VDR wynosi 423 omy.
Napięcie na nóżce 2-05 i warystorze VDR na płytce synchronizacji i odchylania jest niskie, wynosi maksymalnie 100V i nie pójdzie wyżej.
Zaznaczam, że wszystkie pomiary wykonuję przy wyłączonym WN, aby nie katować kineskopu.
Dodam jeszcze, że kiedyś gdy telewizor działał normalnie było słychać ciche brzęczenie w okolicy transformatora, teraz jest cisza nawet przy włączonym WN.
-
- 3125...6249 postów
Tak żeby wątpliwości nie było: same cewki też oczywiście mierzyłeś, przerwy nie ma?ECC83 pisze: wt, 24 marca 2020, 19:52 Cewki odchylania pionowego mają przejście pomiędzy masą jednym końcem a drugim końcem pomiędzy uzwojeniem Tr51. Jedno z uzwojeń Tr51 jest połączone kabelkiem z masą.
Z nim powinno być tyle samo. On zaczyna przewodzić przy kilkuset woltach.Rezystancja pomiędzy końcówkami uzwojenia pierwotnego Tr51, gdy odlutuję od nich VDR wynosi 423 omy.
W tych warunkach generator ma prawo nie zadziałać. Jako że podkówka R211 ma coś koło megaoma (o ile przez nieuwagę nie ustawiłeś jej na zwarcie) to bez względu na to co się dzieje z lampą powinno tam być te pińcet woltów. Skoro jest tylko 100 - więc albo uszkodzony jest warystorNapięcie na nóżce 2-05 i warystorze VDR na płytce synchronizacji i odchylania jest niskie, wynosi maksymalnie 100V i nie pójdzie wyżej.
VDR 201 (obniżyło się mu napięcie przy jakim zaczyna przewodzić) albo też uszkodził się (ale tym razem zwiększając swoją rezystancję) R404. Odchylanie poziome przecież działa normalnie skoro jest linia, więc napięcie usprawnione powinno być. Polecam zmierzyć rezystancję R404, ale pamiętając o uprzednim rozładowaniu C405. Tam podczas normalnej pracy występuje około kilowolta, można przez nieostrożność uszkodzić miernik. Gdyby R404 okazał się sprawny, a od strony układu odchylania poziomego obecne było na nim kilowoltowe napięcie, a mimo to na VDR201 nadal było tylko 100V i to także przy ustawieniu podkówki R211 w położeniu środkowym - możesz spróbować wylutować VDR201 aby sprawdzić czy wówczas napięcie na 2-05 wzrośnie a odchylanie pionowe wystartuje. Oczywiście, niedasie wówczas ustawić właściwej wysokości obrazu, toteż upewniwszy się że winę ponosi uszkodzony warystor należy postarać się o oryginalny lub zastępczy (można łączyć je szeregowo celem uzyskania potrzebnego napięcia gdyby nie udało się kupić warystora na 560V).
Słusznie, ale w pewnej chwili będzie wskazane założyć przyssawkę WN na kineskop aby przekonać się czy odchylanie już działa. Należy najpierw zmniejszyć jaskrawość na minimum i powoli ją zwiększać, nie dopuszczając do pojawienia się jaskrawej linii. Linia dobrze widoczna, ale nie oślepiająco jaskrawa luminoforu nie uszkodzi.Zaznaczam, że wszystkie pomiary wykonuję przy wyłączonym WN, aby nie katować kineskopu.
Masz na myśli oczywiście transformator odchylania pionowego? Skoro go nie słychać, najpewniej generator nie pracuje.Dodam jeszcze, że kiedyś gdy telewizor działał normalnie było słychać ciche brzęczenie w okolicy transformatora,
Ale wyłączasz WN przez zdjęcie przyssawki z kineskopu a nie przez odłączenie napięć zasilających PL36? Przy niepracującym odchylaniu poziomym pionowe również nie zadziała, z braku podwyższonego napięcia zasilającego triodę PCL85.teraz jest cisza nawet przy włączonym WN.
-
- 3125...6249 postów
Przełączniki te spotykałem jedynie w Ametystach 102 z pieczątką "Export" ( odrzut ) i różnicową fonii 5.5Mhz. Sporo było również w Bomisie na Dolnej. Co do braku odchylania.. pomiarów kupa ale najprostsza przyczyna czyli PCL85 ?? Podstawiona ?Tomek Janiszewski pisze: wt, 24 marca 2020, 15:02 Całym zaś sukcesem byłoby trafić na japoński przełącznik MIHARU.
-
- 3125...6249 postów
Swój wyszabrowałem pod zsypem. Nie wiem na jakich kanałach oryginalnie pracował, gdyby odstęp wynosił istotnie 7 a nie 8MHz (na co wskazywałoby 13 pozycji) to dostrojenie na każdym z nich do standardu polskiego nie powinnio stanowić dla użytkownika żadnego problemu, skoro jest niezależne. Najwyżej jedna pozycja okazałaby się zdublowana.TELEWIZOREK52 pisze: śr, 25 marca 2020, 00:15 Przełączniki te spotykałem jedynie w Ametystach 102 z pieczątką "Export" ( odrzut ) i różnicową fonii 5.5Mhz.
Napięcie na katodzie sekcji tetrodowej jest prawidłowe, tymczasem na VDR201 zaledwie 100V. To trzeba najpierw wyprostować.Co do braku odchylania.. pomiarów kupa ale najprostsza przyczyna czyli PCL85 ?? Podstawiona ?
-
- 3125...6249 postów
Kolega ECC83 nauczył się z poprzedniej sesji jak wyłączyć WN i to stosuje-zapewne zdejmuje kapturek z PY88 i stąd to zamieszanie,ale się uczyTomek Janiszewski pisze: śr, 25 marca 2020, 07:33 tymczasem na VDR201 zaledwie 100V. To trzeba najpierw wyprostować.

-
- 625...1249 postów
Muszę przyznać się do mojej porażającej durnoty, rzeczywiście aby wyłączyć WN zdejmowałem kapturek z lampy i się dziwiłem, że tylko 100V nie patrząc na schemat skąd to napięcie się tam bierze, aż mi wstyd
Teraz WN jest włączone jaskrawość i jasność zmniejszona do minimum. Lecz na końcówce 2-05 na warystorze jest 360V i nie pójdzie wyżej do 500.
PCL85 już dawno podmieniałem, ale to nic nie daje. Nadal nie ma terkotu transformatora odchylania.
R404 sprawdzony i posiada 330kom.

Teraz WN jest włączone jaskrawość i jasność zmniejszona do minimum. Lecz na końcówce 2-05 na warystorze jest 360V i nie pójdzie wyżej do 500.
PCL85 już dawno podmieniałem, ale to nic nie daje. Nadal nie ma terkotu transformatora odchylania.
R404 sprawdzony i posiada 330kom.
-
- 3125...6249 postów
To żeby nie było niedopowiedzeń ,pr-ki w odchylaniu V ustawić w położeniu środkowym,rozłączyć zworkę 2-03/2-04,sprawdzić R12/C208/C209/C210/C212{ogólnie należałoby je profilaktycznie wymienić}.W takim zabytku wszystko ma prawo się zepsuć od samego patrzenia i dlatego zlikwidowanie jednego problemu generuje następne-ale to jest zabawa,a nie praca:lol:
-
- 625...1249 postów
Więc tak:
VDR201 jest połączony u mnie jednym końcem z nóżką 2-05 na której jest to 360V, a drugim końcem z masą. Po jego odlutowaniu odchylanie nie powraca, natomiast na nóżce 2-05 napięcie rośnie wówczas do 800V.
Na płytce synchronizacji i odchylania elementy wymienione wyżej są już wymienione, ale
Nadal nie ma terkotu Tr51 i upragnionego odchylania...
VDR201 jest połączony u mnie jednym końcem z nóżką 2-05 na której jest to 360V, a drugim końcem z masą. Po jego odlutowaniu odchylanie nie powraca, natomiast na nóżce 2-05 napięcie rośnie wówczas do 800V.
Na płytce synchronizacji i odchylania elementy wymienione wyżej są już wymienione, ale
Nadal nie ma terkotu Tr51 i upragnionego odchylania...
-
- 3125...6249 postów
Jeszcze jedna stara metoda. Przy włączonym odbiorniku i wszystkich napieciach wyjmij szybko i włoż PCL85 rownocześnie obserwując czy w tym momencie na ułamek sekundy pozioma linia Ci się rozszerzy.
-
- 625...1249 postów
Zrobiłem tak nie było to proste żeby trafić pinami lampy w otwory w podstawce w ciągu ułamku sekundy, ale udało się. Linia wtedy skacze po ekranie w górę i w dół, ale nie rozszerza się na cały ekran.
To nie jest taki całkowicie kompletny brak odchylania bowiem przez regulowanie PRkami udaje się ją poszerzyć do około 5cm.
Tak jakby układ nie pracował jak trzeba czego dowodem jest brak występującego wcześniej dosyć głośnego terkotu Tr51.
To nie jest taki całkowicie kompletny brak odchylania bowiem przez regulowanie PRkami udaje się ją poszerzyć do około 5cm.
Tak jakby układ nie pracował jak trzeba czego dowodem jest brak występującego wcześniej dosyć głośnego terkotu Tr51.
-
- 3125...6249 postów
C211 sprawdzić/podmienić 47n-jeżeli ma przerwę lub zmniejszoną pojemność-to częstotliwość generacji może się przesunąć poza zakres,,terkotania,,
I w takim momencie przydaje się oscyloskop
R210 nie może być skręcony na zero! 

-
- 625...1249 postów
Podmieniłem ten kondensator na nowy... nic to nie dało brak odchylania, nie terkota... 
Oscyloskop posiadam więc mogę coś posprawdzać.

Oscyloskop posiadam więc mogę coś posprawdzać.