Tak jak napisałem, ok. Idc = ok. 0,3 IacWiech pisze: czw, 30 stycznia 2020, 19:07 Dziękuję Panowie za odpowiedzi, wg mnie to będzie potrzeba transformator o prądzie ok 3x większym niż prąd na wyjściu.
Wartość chwilowego prądu dostarczanego przez uzwojenie wynika z ilorazu różnicy wartości napięcia na kondensatorze i chwilowej wartości napięcia na uzwojeniu (minus spadek na diodzie, ale to banał) oraz rezystancji szeregowej (uzwojenia lub dodanej). W związku z tym, pojemność kondensatora będzie miała wpływ na pobierany prąd - ale może to być wpływ nieznaczny (gdy stała czasowa utworzona przezeń i opór obciążenia będzie dużo większa niż wartość okresu) lub znaczny (gdy będzie mniejsza). Wówczas kondensator będzie się bardziej rozładowywał między okresami i różnica napięć (a więc i amplituda prądu) będą większe. Znowu jednak ładowanie takiej (mniejszej) pojemności będzie trwało krócej, więc po scałkowaniu może się okazać, że prąd... zmalałCo ciekawe wartość prądu RMS jest taka sama dla kondensatorów 100uF jak i 220uF, gdyż zależy tylko od rezystancji uzwojenia transformatora - nie wiem czy tu nie ma błędu w symulatorze?

W przykładowym przypadku z symulacji stała czasowa układu wynosi 0,2 s, czyli dziesięciokrotnie więcej niż okres ładowania. Dla 220 uF będzie nieco ponad dwukrotnie większa, a więc ok. 0,44 s, 22-krotność okresu. Ponieważ już 10-krotność okresu to dużo, to różnica między 100 a 220 uF będzie nieznaczna.
Pozdrawiam