Sterownik midi

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Sterownik midi

Post autor: haterkmp »

Zawsze chciałem się nauczyć C/C++ ale jakoś nie było czasu... Nie programuje na codzień więc bascom wydawał się lepszy do zrobienia czegoś na szybko. Od pewnego czasu fascynuje mnie arduino oparte na C i powolutku gdzieś tam coś tam.
Cieszę się, że mogłem pomóc.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Chociaż prawie nie znam się na mikrokontrolerach to myślę, że lepiej by było zastosować coś nowszego np: STM32.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie znam się - to się wypowiem... Kontrolery na rdzeniu ARM opracowywane są od bodajże 1983 roku i oparte są o tę samą architekturę co AVR. Czyli nie tak bardzo nowsze...
Ale używać 32-bitowy supermikrokontroler do sprawdzania przycisków i wysyłania kilku bajtów po kablu z prędkością 31250 bodów przy taktowaniu 30MHz? Można, oczywiście że można tylko po co? Przecież produkcja 8-bitowych mikrokontrolerów z rdzeniem RISC ma się świetnie - coraz nowsze układy, coraz fajniejsze i bardziej skomplikowane układy peryferyjne on-chip, obsłgua wi-fi, usb, touchsensor itd. Nie potrzeba RaspPI do prostych rzeczy. W dalszym ciągu stosuje się timer 555, nawet w przemyśle. Fakt - nowe kontrolery, programowalne, z obsługą kart pamięci i dotykowymi ekranami, które można konfigurować i programować przez np. BT albo wi-fi z aplikacji w smartphonie pewnie używają coś mocniejszego niż AVR ale do tego projektu to by była armata na wróbla.
in gain we trust
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Ostatnia funkcjonalność sterownika przetestowana - tap tempo z synchronizowaną sygnalizacją już działa. Dwukolorowe ledy jakoś nie za bardzo wyglądają - robi się świąteczna choinka... Trzeba jeszcze oprogramować jakoś drugą funkcję przycisków (bo już żadnych wolnych nie ma). Mute, boost level, EQ i bramkę szumów. Myślę żeby przyciskając dłużej bypass, wyciszać cały układ i sygnalizować to poprzez miganie wszystkich ledów albo wyświetlacza albo coś na wyświetlaczu. Muszę obmyśleć przydatność takich funkcji. Co myślicie na ten temat?
in gain we trust
Awatar użytkownika
swisher
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: swisher »

Masz jakieś foto tego kontrolera? Ja w swoim też musiałem "poukrywać" załączanie dwóch różnych na jednym przycisku i wyszło to całkiem sensownie
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Po głębokim tentegowaniu w głowie doszedłem do wniosku, że tylko boost i mute mi są potrzebne. Parametryczny eq i tak będzie włączany i konfigurowany dla konkretnego presetu a bramka wyregulowana i załączona cały czas przy włączeniu kanału lead w piecu. Właśnie wymyślam kod do "ukrywania" przycisków i zastanawiam się jak sygnalizować tą drugą funkcję.
in gain we trust
Awatar użytkownika
swisher
125...249 postów
125...249 postów

Ja zrobiłem mute pod przyciskiem od tunera (nie jest mi potrzebny sygnał w kolumnie kiedy się stroję). Jeśli wcisnę przycisk, to rozłącza mi sygnał między preampem a końcówką, załącza się tuner i miga mi led nad tym przyciskiem. Ten sam przycisk służy do wejścia w tryb edycji switchera i anulowania tego trybu.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Coraz bardziej mi się rozrasta to wszystko... Ale co tam ;) Cały sterownik w powijakach - tu dziurę zakleić, tam śrubkę zamocować... Nie wygląda jeszcze na tyle, żeby pokazać. Ale za to płytki są ok. Mam jeszcze trzy pełne komplety i jedną płytkę samego sterownika. Niestety są na płytce dwa błędy: poważny - brak wyciągniętego resetu mikrokontrolera i drugi mniej poważny - wyjście sterujące wyświetlaczem zamiast zajmować 3 typowe miejsca w rastrze to zajmuje 7... Niedopatrzyłem jak wysyłałem projekt do Chin...
IMG_20190212_112856.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
in gain we trust
Awatar użytkownika
swisher
125...249 postów
125...249 postów

Też od nich zamawiałem płytki. Ja zrobiłem chyba większego babola z płytką switchera - na czas rozmieszczania napisów wyłączyłem strefę masy, a potem jak im wysyłałem pliki to zapomniałem ją włączyć i musiałem wszystkie piny od masy ręcznie łączyć. Mogłem też zrobić dwukierunkowe MIDI, ale już trudno. Moje wyglądają tak:

Switcher:
IMG_20190904_185013_056.jpg

Footswitch:
IMG_20190921_145210_696.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 15 października 2019, 23:29 przez swisher, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Początkowo miałem sam trawić i pierwsza wersja była z drukiem jednostronnym. Ale jak mój syn zobaczył zielonkawy płyn i sie podjarał to musiałem obrać inną ścieżkę i trochę zmniejszyłem płytkę ale koncept pozostał. Teraz bym to inaczej zrobił. Już muszę dokończyć tak jak jest bo żona się wścieka, że to w częściach leży prawie rok... A tu coraz nowsze funkcjonalności...
in gain we trust
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

A więc tak - program w bascomie zrobiony. Tap tempo z diodą sygnalizującą, bypass - krótkie naciśnięcie - bypass on/off mute off, długie naciśnięcie mute on i wszystkie ledy błyskają sygnalizując wyłączony procesor (led od taptempo nadal błyska ustawionym rytmem). Chyba już orogramowałem wszystkie pożądane funkcje. Jak ktoś jest zainteresowany to wrzuce źródła bascoma. Może jeszcze jakaś funkcja? Jakieś pomysły? Od razu mówię, że brak miejsca żeby podłączyć eeproma co by pamiętał ostatnie ustawienia. Brak miejsca na programowanie danego przycisku. Może w wersji na arduino się to uda lub stosując matrycowe połączenie przycisków. Aktulanie zostają dwa wolne piny - można dorzucić jakiś ADC na I2C żeby mierzył jakiś pedał ekspresji - g-major ma aż 4 programowalne parametry w ten sposób. Trzeba wtedy przepisać trochę kodu żeby kontroler wysyłał priorytetowo zmianę położenia pedału. W sumie... Jak skończę radio dla starszego syna to można by pokombinować...
in gain we trust
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Pytanie do użytkowników procesorów efektu innych niż g-major - czy w przypadku zmiany presetu też macie tak, że wyłącza wam załączone kanały we wzmacniaczu? O ile oczywiście procesor steruje kanałami...
in gain we trust
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Recon »

Hej,

Odświeżam temat bo ostatnio napisałem sterownik midi w C, na Atmega8. Póki co a płytce uniwersalnej jedynie, potem wyląduje na boardzie preampa, który buduję. Pomyślałem, że fajnie by było ogarnąć obsługę midi, wiele to uprości.

Poniżej krótki filmik z działania w parze z Line6 HX Effects.

https://drive.google.com/file/d/1GMhBqY ... ejRP0/view

Progam umożliwia proste dodawanie switch'y, wraz z deklaracją kanału, zakresu on/off (0-127), tego czy ma być typu on/off czy 'przestawnego' (tylko jeden na raz) itp. Oczywiście układ umożliwia również wykorzystanie klasycznych 'guzików' na front panelu, czy podpięcie footswitcha z chwilowymi przełącznikami.

Pytanie do was, czy taki sterownik powinien umożliwiać w jakiś sposób zmianę kanału midi (póki co hardcoded)? + czy dodawanie midi through faktycznie w przypadku zarządzania jedynie kanałami wzmacniacza ma sens?
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli masz inny sprzęt z midi to midi-thru jest jak najbardziej na miejscu. Możesz sobie wtedy swobodnie przełączać różne rzeczy lub kilka na raz dzięki pracy midi omni (reakcja na komendę na jakimkolwiek kanale). Często też oprogramowanie do nagrywania dźwięku umożliwia sterowanie poprzez midi tylko trzeba jeszcze jakieś midi-to-usb zrobić.
in gain we trust
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Recon »

Nagrywanie dźwięku to sobie raczej daruję :D

Raczej patrzę na to z peryspektywy 3-kanałowego gitarowego preampu rackowego - i pytanie czy jakby jednostka z takim driverem (bez thru) i na sztywno ustawionym kanałem pierwszym midi, stanowiła część większego racka, np w studio, to czy bez problemu by się dogadała z resztą?

Aktualnie switche zajmują CC 102-105, wszystko na Midi CH 1 - i nie da się tego zmienić bez wpięcia programatora.

Średnio się znam na bardziej kompleksowych systemach midi i nie wiem czy np nie dojdzie do sytuacji, że komuś się taka 'lokalizacja' nie spodoba, bo np na pierwszym kanale to on obsługuje inną część systemu i wolał by mieć preamp na np 10.
Pozdrawiam

Paweł K.