Aktywność służb "Archeo".
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Aktywność służb "Archeo".
Nie jeden ZK 240 po operacji przewijał do końca 

Tym razem dokopałem się do ruskiej techniki cyfrowej z czasów świetności Bonda
Hybryda z 1973r z której można było uzyskać miniaturowe tranzystory do szpiegowskich mikro nadajników Pracowały na 60 MHz
Ale wtedy miałem lepszy wzrok i ręce nie drżały 

Zestawy do samodzielnego montażu ,,KIT,,były dostępne w Składnicy Harcerskiej pół wieku temu,co prawda ruskie ale miały rozwijać technicznie a nie...Efekt wykopalisk
i Kto to uruchomił? 

-
- 2500...3124 posty
Ja, w połowie lat 60' i nawet odbierało to jedynkę...
Sezon powoli dobiega końca
,ale zawsze coś można wygrzebać z warstw osadów
Taki oto SONY KV-1820 w wersjii SECAM był cudem techniki,który Tow Gierek pozwolił Japończykom sprzedawać w Polsce za złotówki[cena wynosiła 33000 zł,co stanowiło np.roczną pensję pielęgniarki,a bratni Rubin 707 kosztował19500 zł.Jowisz był dopiero na deskach kreślarskich i swoją ceną 46000 zł miał pokonać rywali
].Ciekawostką było to że najbliższy serwis był chyba w Wiedniu i można sobie wyobrazić zdziwienie klienta[mój kolega miał taką przyjemność
] gdy pod dom zajechał wielki camper z napisem Sony i skośnooka załoga łamaną polszczyzną próbowała wyjaśnić cel wizyty
Zanieśli telewizor do warsztatu na kółkach i po pół godzinie oddali naprawiony[działał jeszcze do czasu wprowadzenia PAL i jak wysiadł to trafił do mojej szopy
,gdzie czeka na zmiłowanie[naprawę
]

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
W tym modelu telewizora zastosowano tzw. tyrystor wyłączalny (GTO), który był wyłączany przez podanie ujemnego impulsu bramkowego. W odbiornikach Jowisz, Neptun 501 i niektórych zachodnich np: Grundig, Nordmende stosowane były szybkie tyrystory, a układ zasilany był prądem zmiennym (jednokierunkowym) z przetwornicy impulsowej (zasilacza). Ze względu na awaryjność takiego rozwiązania i skomplikowane sterowanie elementy tego typu zostały zastąpione przez tranzystory wysokonapięciowe. Prosty w serwisie i tani jednotranzystorowy układ odchylający został zapożyczony z odbiorników monochromatycznych i Philips był jednym z pierwszych producentów, które wprowadziło to rozwiązanie w odbiornikach kolorowych, jest ono stosowane do dnia dzisiejszego.
W tym modelu telewizora zastosowano tzw. tyrystor wyłączalny (GTO), który był wyłączany przez podanie ujemnego impulsu bramkowego. W odbiornikach Jowisz, Neptun 501 i niektórych zachodnich np: Grundig, Nordmende stosowane były szybkie tyrystory, a układ zasilany był prądem zmiennym (jednokierunkowym) z przetwornicy impulsowej (zasilacza). Ze względu na awaryjność takiego rozwiązania i skomplikowane sterowanie elementy tego typu zostały zastąpione przez tranzystory wysokonapięciowe. Prosty w serwisie i tani jednotranzystorowy układ odchylający został zapożyczony z odbiorników monochromatycznych i Philips był jednym z pierwszych producentów, które wprowadziło to rozwiązanie w odbiornikach kolorowych, jest ono stosowane do dnia dzisiejszego.
Ratujmy stare tranzystory!
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A kto dziś jeszcze produkuje tv kineskopowe?do dnia dzisiejszego
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
Witam.
TV Philipsa często miały zespół zasilacza skojarzony z układem odchylania poziomego. Wykonywał on funkcje stopnia odchylania H i jednocześnie przetwornicy zasilającej cały TV. Częstotliwość na jakiej toto pracowało to oczywiście częstotliwość odchylania poziomego z pełną synchronizacją . Układ musiał jeszcze obsłużyć jednocześnie kilka standardów wówczas obowiązujących we Francji ( np. 820 linii).
Zasilacz wys. nap. dla kineskopu był niezależnym stopniem.
Takie rozwiązanie miało swoją potoczną nazwę - chyba czoper (nie pamiętam jak to się pisało).
---------------------------------------
Takie same rozwiązanie zastosowano w radzieckim TV "Электроника Ц430" , przy tym można go zasilać z sieci 220V lub z akumulatora 12V
TV Philipsa często miały zespół zasilacza skojarzony z układem odchylania poziomego. Wykonywał on funkcje stopnia odchylania H i jednocześnie przetwornicy zasilającej cały TV. Częstotliwość na jakiej toto pracowało to oczywiście częstotliwość odchylania poziomego z pełną synchronizacją . Układ musiał jeszcze obsłużyć jednocześnie kilka standardów wówczas obowiązujących we Francji ( np. 820 linii).
Zasilacz wys. nap. dla kineskopu był niezależnym stopniem.
Takie rozwiązanie miało swoją potoczną nazwę - chyba czoper (nie pamiętam jak to się pisało).
---------------------------------------
Takie same rozwiązanie zastosowano w radzieckim TV "Электроника Ц430" , przy tym można go zasilać z sieci 220V lub z akumulatora 12V
Ten Sony to czasem nie był opisany w książce Witkowskiego "Telewizory"? Pamiętam jak wertowałem ją gdy z dwóch Rubinów składałem jeden (co nawet się udało i działał jeszcze w 21 wieku), a przy okazji czytałem opisy rozwiązań zastosowanych w Sony. Wtedy to było marzenie 
-
- 2500...3124 posty
Z tego co pamiętam to tamtych latach w Hucie Zawiercie był dostępny na talony dla pracowników.
-
- 3125...6249 postów
Masz rację, był. Wydanie 1985r.
W Warszawie można było bez problemu i za złotówki a była to połowa lat 70. Tylko ta cena.. połowa krążownika szos 126P.

Człowiek nawet nie wie co zachomikował
.Chyba będzie trzeba zrobić OTL-a 
Skutki katastrofy,jakiej?
Był taki ładny papierzak