Hommage a Williamson

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Hommage a Williamson

Post autor: Piotr »

TooL46_2 pisze:W czym to rysujesz?
Różnie. W sypialni, w kuchni przy radiu, czasem w kawiarni. W pracowni raczej nie, tam jest miejsce na lutowanie, pomiary i takie tam hardłery. Najpierw szkicuję ołówkiem na kartce papieru (vintage, co nie?), czasem nawet tuszem (!), później w CADzie i progamie do rysowania płytek, jeśli trzeba.
Właśnie siedzę nad kolejnym modelem i zastanawiam się jakie zastosować lampy mocy. Do wyboru mam EL84 (6P14P), 6V6 (6P6S) i 6P1P...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Zartownis :P Obudowy tez rysujesz w programie do rysowania plytek? ;)
Piotr pisze:Właśnie siedzę nad kolejnym modelem i zastanawiam się jakie zastosować lampy mocy. Do wyboru mam EL84 (6P14P), 6V6 (6P6S) i 6P1P...
Kolejny Williamson? Chyba sprobowalbym EL84 w triodowym polaczeniu -- moc powinna byc w okolicy 7-8W z parki pewnie (nie liczylem -- gut feeling ;)).

Tak to sobie 'pomalowalem' ;) Raa ~7k
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

TooL46_2 pisze:Kolejny Williamson?
E nie, Williamson nie zajmował się takimi zabawkami. Połączenie triodowe też nie bardzo wchodzi w grę, gdyż potrzebuję przynajmniej 15W mocy wyjściowej.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

TooL46_2 pisze:Zartownis :P Obudowy tez rysujesz w programie do rysowania plytek? ;)
Piotr pisze:Właśnie siedzę nad kolejnym modelem i zastanawiam się jakie zastosować lampy mocy. Do wyboru mam EL84 (6P14P), 6V6 (6P6S) i 6P1P...
Kolejny Williamson? Chyba sprobowalbym EL84 w triodowym polaczeniu -- moc powinna byc w okolicy 7-8W z parki pewnie (nie liczylem -- gut feeling ;)).

Tak to sobie 'pomalowalem' ;) Raa ~7k
Ale nie wiem po co liczyć na jakiś gutny feeling, jak ta" nadzwyczajna i niespotykana w tej części kosmosu fanaberia z EL84 w PP w triodzie", jest opisana w nocie katalogowej tej lampy ...
I rzekł PDF: mocy maksymalnej więcej nie uświadczysz niż 5,2 W :-)

Odbywa się to przy napięciu anodowym 300 V, czyli maksimum co do tej lampy można przyłożyć.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pokazalo to tylko, jak wielkim leniem jestem ;) Dzieki za sprostowanie!

Przy okazji -- gdzie napisalem ze to bedzie
nadzwyczajna i niespotykana w tej części kosmosu fanaberia z EL84 w PP w triodzie
?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lamposz »

Ja bym poszedł w 6v6 . Przy 320V Ua pewnie będzie jakieś 18W.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

TooL46_2 pisze:Pokazalo to tylko, jak wielkim leniem jestem ;) Dzieki za sprostowanie!

Przy okazji -- gdzie napisalem ze to bedzie
nadzwyczajna i niespotykana w tej części kosmosu fanaberia z EL84 w PP w triodzie
?
To był żart z mojej strony, trochę uszczypliwy :) odniosłem wrażenie, że uznałeś swój pomysł za tak niesamowity z EL84 w triodzie w Wiliamsonie, że nawet nie szukałeś tego w katalogu :-)

Co do 6V6 to rzeczywiście w triodzie powinna dać wyraźnie więcej mocy wyjściowej.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

lamposz pisze:Ja bym poszedł w 6v6 . Przy 320V Ua pewnie będzie jakieś 18W.
Krzysztof_M pisze:Co do 6V6 to rzeczywiście w triodzie powinna dać wyraźnie więcej mocy wyjściowej.
No ale nie jako trioda :lol: ;) http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /6V6GT.pdf Zemsta :D
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

TooL46_2 pisze:
lamposz pisze:Ja bym poszedł w 6v6 . Przy 320V Ua pewnie będzie jakieś 18W.
Krzysztof_M pisze:Co do 6V6 to rzeczywiście w triodzie powinna dać wyraźnie więcej mocy wyjściowej.
No ale nie jako trioda :lol: ;) http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /6V6GT.pdf Zemsta :D
Brawo, masz mnie :oops:
Trzy PDFy sprawdziłem zanim napisałem swoje 3 grosze o 6V6 i o dziwo nie znalazłem tabelki na tryb triodowy w PP.
Najwyraźniej w czwartym PDFie bym to znalazł :-)
Tomex-T1
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Tomex-T1 »

Witam!
Wracając do schematu Williamsona:

:arrow: Pobór prądu z zasilacza zaznaczony na schemacie wynosi 195-220mA. Uzwojenia wtórne transformatora zasilającego są przewidziane na 170mA, ponieważ są ich dwa pracujące naprzemiennie, więc sumaryczna obciążalność jest dwukrotnie większa.

Można prosić o jakieś dokładniejsze wyjaśnienie tego zjawiska (może link?) - uzwojenia pracują naprzemiennie - zatem jak to się dzieje, że w danej chwili tylko jedno z nich oddaje dwa razy większy prąd?

Jak bezpiecznie określić parametry obciążenia dla trafa z dzielonym uzwojeniem przewidzianym pod prostownik lampowy pełnookresowy, tak żeby się później nie zdziwić? Co należy podać nawijaczowi?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Tomex-T1 pisze:uzwojenia pracują naprzemiennie - zatem jak to się dzieje, że w danej chwili tylko jedno z nich oddaje dwa razy większy prąd?
Obciążalność uzwojenia dotyczy wartości średniej prądu. Jeżeli uzwojenia pracują naprzemiennie, to średni prąd za okres w każdym z nich wyniesie połowę prądu płynącego do prostownika. Należy tylko pamiętać, że prąd przed prostownikiem obciążonym pojemnością jest sqrt2 razy większy od prądu obciążenia zasilacza.
Tomex-T1 pisze:Jak bezpiecznie określić parametry obciążenia dla trafa z dzielonym uzwojeniem przewidzianym pod prostownik lampowy pełnookresowy, tak żeby się później nie zdziwić?
W przyrodzie nic nie ginie, więc skoro mamy dwa uzwojenia o danym napięciu, to prąd każdego z nich może wynieść połowę z całości.
Tomex-T1 pisze:Co należy podać nawijaczowi?
Rękę, może kawę, jak się lepiej znacie ;)
Tomex-T1
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki za wyjaśnienie!

BTW: rękę podam jak będę Krakowie, kawę też postawię!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Szykuję właśnie kolejną wersję.
Na zdjęciach wygląda dosyć chaotycznie, ale w rzeczywistości układ jest całkiem przejrzysty i w miarę sensownie ułożony.
Tym razem będzie to wzmacniacz mocy z regulacją wzmocnienia i sprzężenia zwrotnego na trzypozycyjnych przełącznikach.
No i smaczek audiofilski, nie ma złota. Wszystko srebrne, w granicach rozsądku oczywiście, bo transformatory wciąż są nawinięte miedzią.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Hommage a Williamson - Silver Edition: Wzmacniacz mocy z regulatorem wzmocnienia -20, -10, 0dB oraz sprzężenia zwrotnego 6, 12, 18dB.
Mało który wzmacniacz wybrał mi tyle godzin pracy. Dużym problemem okazał się przełącznik sprzężenia zwrotnego. Już samo przeciągnięcie sygnału wyjściowego do przełącznika na przodzie obudowy, zaraz obok wejść, może stanowić źródło problemów. Niezbędnym okazało się dokładne ekranowanie każdego z połączeń osobno, przy czym długość przewodów jest identyczna dla obu kanałów, niezależnie od tego, że przełącznik znajduje się z boku. Chodzi o to, aby pojemności wnoszone przez ekranowanie były takie same. Kolejnym problemem było takie zestrojenie poszczególnych pozycji przełącznika, aby sygnał prostokątny był prawidłowy w każdym z wariantów. Zazwyczaj poprawna praca jednego oznaczała wzbudzenie na innym.
Nie polecam początkującym. Poprawne zestrojenie zwykłego wzmacniacza bez regulacji to przy tym bułka z masłem :roll:
Tomex-T1
25...49 postów
25...49 postów

Panie Piotrze, a oprócz tej skokowej regulacji wzmocnienia przewiduje Pan jakiś potencjometr czy
tylko przełącznik?
Jak tam prace koncepcyjne nad push-pullem
na 6N13S? Pewnienie ma na to czasu?
Coś mnie tknęło po czasie aby dokładniej obejrzeć
zdjęcie i faktycznie - potencjometra brak. Czemu takie rozwiązanie?