Replika radia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jacekk
- 1250...1874 posty
Re: Replika radia
Żarówkę z włóknem węglowym można bez większego problemu kupić. Są obecnie produkowane na niedużą skalę i służą do celów dekoracyjnych, w różnych kształtach i wielkościach, wystarczy chwilę pogooglać i coś się znajdzie. Tylko cenę mają mało zachęcającą no i są to raczej promienniki podczerwieni niż źródła światła
Ale klimat swój mają..

Dzięki.Wygooglowalem.Są w cenie około 40 zet.Człek sie uczy i uczy.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
- Witek
- 500...624 posty
- Kontakt:
Ostatnio nabyłem żarówkę ozdobną "Edisonówę" z gruszkowatą bańką i cyckiem na szczycie w znanym markecie budowlanym na C w bardzo przystępnej cenie około 16zł.
Potrzebowałem do swojej steampunkowej instalacji, gdzie pełni funkcję raczej dekoracyjną.
Potrzebowałem do swojej steampunkowej instalacji, gdzie pełni funkcję raczej dekoracyjną.
-
- 75...99 postów
Witam, a to ciekawe bo w tym linku http://www.trioda.com/gallery/displayim ... um=2&pos=8 ) jest Marconi 3LE bez frontu !pawfil pisze:Swego czasu udało mi się zdobyć front radia Marconi 3LE i pomyślałem, że dobrze by było odbudować choćby samą obudowę.
Czyżby z jednego radia powstały dwa ?

Pozdrawiam
Być może. Różne dziwne rzeczy się zdarzają.
Załączam obiecane zdjęcia obudowy.
Załączam obiecane zdjęcia obudowy.
Paweł
Witam !
Obudowa fajnie zrobiona , ale czemu nie politura z lekkim matem tylko jakiś lakier czy lakierobejca.
Pozdrawiam ed_net .
W tym samym wątku do jacek 200000 ( nie wiem czy nie za mało zer ) : wypadałoby chyba na moją propozycję odpowiedzieć np.: za drogo , nie interesuje mnie albo pocałuj mnie w dupę .
Mnie kiedyś takiej kindersztuby uczono, że się odpowiada na listy , no ale dzisiaj pewnie inne zwyczaje.
Pozdrawiam ed_net.
Obudowa fajnie zrobiona , ale czemu nie politura z lekkim matem tylko jakiś lakier czy lakierobejca.
Pozdrawiam ed_net .
W tym samym wątku do jacek 200000 ( nie wiem czy nie za mało zer ) : wypadałoby chyba na moją propozycję odpowiedzieć np.: za drogo , nie interesuje mnie albo pocałuj mnie w dupę .
Mnie kiedyś takiej kindersztuby uczono, że się odpowiada na listy , no ale dzisiaj pewnie inne zwyczaje.
Pozdrawiam ed_net.
Obudowa jest politurowana. Może na zdjęciach dokładnie nie widać.Obudowa fajnie zrobiona , ale czemu nie politura z lekkim matem tylko jakiś lakier czy lakierobejca.
Pozdrawiam
Paweł
Witam !
A to przepraszam . Pewnie za kilka lat politura się postarzeje i wtedy będzie jak z epoki.
Piękna robota ,
Pozdrawiam ed_net.
A to przepraszam . Pewnie za kilka lat politura się postarzeje i wtedy będzie jak z epoki.
Piękna robota ,
Pozdrawiam ed_net.
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witamjacek200000 pisze:Witam już zaczynam robić obudowe do Marconi 3LE.
czy mogę prosić o jakieś zdjęcia
Koledze pawfil dziękuję za jego zdjęcia ,zachowam w swoim archiwum rzeczy do zrobienia jeszcze w tym życiu
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Romku,przy naszych zamiarach to nie wiem czy 7 żyć( nie mylić z góralskim rzyć) wystarczy.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- 75...99 postów
Witam, co do mojej obudowy to chyba nie można tego nazwać repliką Marconi 3LE , bo wyszła całkiem inna.
Zdjęcia zamieszcze jak już całkiem wykończe i polakieruje.
Co do obudowy kolegi pawfin to gratuluje, piękna skrzynka.
Pozdrawiam
Zdjęcia zamieszcze jak już całkiem wykończe i polakieruje.
Co do obudowy kolegi pawfin to gratuluje, piękna skrzynka.
Pozdrawiam
- romanradio
- 1250...1874 posty
Temat jest ciekawy więc "zapodaję" fotki wnętrza 1-no lampowca z początku lat 20-tych-stan do renowacji
Można sobie obejrzeć wszystkie detale,cewki wariometryczne,pokrętła i zastanowić się,czy i jak da się podobne zdobyć/dorobić.Co ciekawe b. rzadko ,ale pojawiają się takie elementy na Allegro niestety są wysoko licytowane,więc jak pisze Kol. tszcz. koszt takiej repliki może przekroczyć wartość zdezelowanego oryginału.Jedyna rzecz którą może dorobić nawet początkujący są 'resory " pod oprawę i podstawkę lampy.Oryginalne -to 4 paski gumy,która po 90-ciu latach stała się twarda jak kamień.Identyczny patent w radio RCA Radiola III dorobiłem z uszczelki gumowej lampy tył F.126p
pozdrawiam
R.R.
Można sobie obejrzeć wszystkie detale,cewki wariometryczne,pokrętła i zastanowić się,czy i jak da się podobne zdobyć/dorobić.Co ciekawe b. rzadko ,ale pojawiają się takie elementy na Allegro niestety są wysoko licytowane,więc jak pisze Kol. tszcz. koszt takiej repliki może przekroczyć wartość zdezelowanego oryginału.Jedyna rzecz którą może dorobić nawet początkujący są 'resory " pod oprawę i podstawkę lampy.Oryginalne -to 4 paski gumy,która po 90-ciu latach stała się twarda jak kamień.Identyczny patent w radio RCA Radiola III dorobiłem z uszczelki gumowej lampy tył F.126p
pozdrawiam
R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty