Kolumny ?

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Kolumny ?

Post autor: gustaw353 »

Oj, kolego Ryba nie korzystasz z książki podarowanej Ci jakiś czas temu. Jest tam pełno gotowców ze zwrotnicami "na każdą okazję". Jest i kompendium na różne tematy tu poruszane.
Oj, nie przygotowujesz się do zajęć - my jesteśmy gotowi do rozwiania Twoich wątpliwości.
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Ryba »

Panie Tomku naprawdę Pan się pogubił ,Grundig z głośnikiem pojemnościowym mają już swoje obudowy i tu nic nie będę jak na razie przerabiał gra jak dla mnie super :wink:
Teraz chcę zrobić kolumny na Philips 9710 to one nie miały żadnej zwrotnicy w (obudowach ) kolumnach .
Znalazłem projekt kolumn w necie i ciekawi mnie wasza opinia , http://www.troelsgravesen.dk/philips9710.htm jak sobie policzyłem to koszt części do budowy zwrotnic i głośniki wysoko tonowe to 700zł :? zanim zacznę coś kombinować chciał bym poznać wasze opinie o tym projekcie , jest tam wszystko .
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Ryba pisze:Teraz chcę zrobić kolumny na Philips 9710 to one nie miały żadnej zwrotnicy w (obudowach ) kolumnach
Skoro nie miały zwrotnicy (ani też GDW elektrostatycznych, bo te siedziały gdzie indziej), to znaczy że nie miały też żadnych innych GDW, i na upartego mogły się bez nich obejść, skoro były szerokopasmowe (widać to jak byk na fotce będącej wstępniakiem do przywoływanego dalej projektu). Gdybyś i Ty nie chciał dokładać GDW - to na co Ci zwrotnica? Dokąd ona miałaby zwracać sygnały?
Znalazłem projekt kolumn w necie i ciekawi mnie wasza opinia , http://www.troelsgravesen.dk/philips9710.htm jak sobie policzyłem to koszt części do budowy zwrotnic i głośniki wysoko tonowe to 700zł :? zanim zacznę coś kombinować chciał bym poznać wasze opinie o tym projekcie , jest tam wszystko
.
No i jest tam także m.in. projekt zwrotnicy, skoro użyto głośników wysokotonowych, przy pierwszym podejściu tradycyjnych stożkowych o teslopodobnym wyglądzie, następnie zaś wstęgowego (czyli w istocie także dynamicznego). Trochę mezaliansowato wygląda jedno i drugie: to tak jakby wzmacniacz na lampach kołkowych miał pędzić GD10-16/5. Albo jakby klymę do zabytkowej, pierdządzącającej Syrenki wstawić. W każdym razie na jednej z ostatnich fotek widać że ów szacowny głośnik Philipsa poddano zabiegowi obrzezania, jak to zwykli byli czynić gitarnicy z GDS30/30 czy innym szerokopasmowcem, gdy tylko wpadnie im w ręce. Być może i Ty tak zrobisz zaraz na wstępie, a potem będziesz się żalił że zepsułeś glośnik :cry:
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Przetłumaczył Pan sobie tekst ? i przeczytał całość jakim celem była budowana zwrotnica ? wszystko jest tam opisane, a możne dalej zły Pan jest na pomiary ,bo tam wszystko jest na nich oparte jeśli dobrze zrozumiałem :wink: Co do głośników pewnie Pan ich nie słuchał a ja sporo szerokopasmowych słuchałem bo najłatwiej mi z nich coś zbudować z prostym filtrem dla wysokich tonów :wink: Grają fajnie czysto i dynamicznie ale strasznie wysoko ja wolę łagodniejszy dźwięk,na pewno w dużych obudowach lub tubach nie trzeba by budować zwrotnicy , ja nie mam gdzie dużych kolumn postawić :| . dlatego trochę napaliłem się na ten projekt .
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ryba pisze:ja sporo szerokopasmowych słuchałem bo najłatwiej mi z nich coś zbudować z prostym filtrem dla wysokich tonów.

Filtr a zwrotnica - nie wyczuwasz dyskretnej różnicy między jednym a drugim?
na pewno w dużych obudowach lub tubach nie trzeba by budować zwrotnicy
Chcesz przez to powiedzieć że duża, odpowiednio zaprojektowana obudowa pozwoli uniknąć stosowania zwrotnicy, rzecz jasna mam na myśli sytuację gdy obok głośników szerokopasmowych stosuje się także dynamiczne wysokotonowe? W razie powodzenia takiego projektu nie tylko ja ale myślę że także Admin oraz Piotr i Romekd postawiliby Ci ogroooomną flachę! :lol:
trochę napaliłem się na ten projekt
Słomiany zapał?
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Jakoś ciężko z Panem się pisze , wcale Pana nie rozumiem :oops: a nawet nie wiem w jaki sposób prowadzić rozmowę :?: ja nie szukam zwady tylko porady .Teraz już nie wiem o co Panu chodzi ? szuka Pan zemsty ? bo pomocy z Pana strony nie widzę . DALEJ UGRYZĘ SIĘ W JĘZYK :wink: kolumny i tak zrobię bez Pana pomocy :wink: Życzę Panu żeby Pana wypasione kolumny zagrały tak jak moje prymitywy :wink:
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Inni chyba wymiękli już przede mną :oops: :(
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Nie szanuje Pan ludzi i przy każdej nadążającej się okazji szuka Pan dziury w całym :wink:
Kupię NTE132
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

Wymiękli? :lol: Obudź się chłopie i przestań pisać bajki... :lol: :lol: :lol:

Ryba, nie pokazuj mu linków, bo nawet na nie nie wchodzi i nie próbuje przeczytać. Co taki Troels może wiedzieć o kolumnach skoro robi pomiary... :lol:
Tomek mu wyłoży jak robi się zwrotnice... :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Proszę o wypowiedzi wyłącznie merytoryczne. Parę ostatnich postów jest po prostu nie na poziomie :oops:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Nowy pomysł na kolumny :wink: ciekawy jestem waszej opinii czy ten projekt (na razie w głowie) ma szanse powodzenia :!: typ obudowy to Wharfedale sfb3 czyli odgrody głośniki jakie mam zamiar zastosować to Philips 9710 i głośnik niskotonowy z kolumn Elac lk100 parametrów tego głośnika nigdzie nie znajdę ,jak widać głośnik ten jest puszczony bez zwrotnicy ,ja zajeżdżam zrobić najprostszą zwrotnicę 1 stopnia . co o tym myślicie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię NTE132
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Czym było nasączane płótno w zawieszeniu górnym głośników ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

Mogło być olejem silikonowym...
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Nie wygląda mi to na olejek sylikonowy .Jest lepiące i bardziej przypomina substancje którą kiedyś nasączano sznury do uszczelniania rur żeliwnych kanalizacyjnych.
Kupię NTE132
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Schmielarz »

Ryba pisze:Co powiecie o tych kolumnach ? tak naprawdę to nie wiem czy to kolumny :wink: bo na pewno nie spełniają żadnych norm zrobione na pałę :wink:
Zrobiłem maskownice żeby kogoś nie kopnęło :wink:
Obrazek
Wszystko sam w piwnicy wystrugałem .Co prawda siedziały w nich początkowo Philipsy 9710 a teraz te głośniki .
Mam pytanie: jakiego materialu uzywa sie na pokrycie maskownicy? Kolumny Tonsilu, ktore przerabialem do wzmacniacza 2x15W maja maskownice na rzepy pokryte materialem. Jakis wynalazca wycial w nich otwory na glosniki i chcialbym to wymienic tylko jakiego materialu mam uzyc?

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)