Kolumny ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Kolumny ?
Oj, kolego Ryba nie korzystasz z książki podarowanej Ci jakiś czas temu. Jest tam pełno gotowców ze zwrotnicami "na każdą okazję". Jest i kompendium na różne tematy tu poruszane.
Oj, nie przygotowujesz się do zajęć - my jesteśmy gotowi do rozwiania Twoich wątpliwości.
Oj, nie przygotowujesz się do zajęć - my jesteśmy gotowi do rozwiania Twoich wątpliwości.
-
- 375...499 postów
Panie Tomku naprawdę Pan się pogubił ,Grundig z głośnikiem pojemnościowym mają już swoje obudowy i tu nic nie będę jak na razie przerabiał gra jak dla mnie super
Teraz chcę zrobić kolumny na Philips 9710 to one nie miały żadnej zwrotnicy w (obudowach ) kolumnach .
Znalazłem projekt kolumn w necie i ciekawi mnie wasza opinia , http://www.troelsgravesen.dk/philips9710.htm jak sobie policzyłem to koszt części do budowy zwrotnic i głośniki wysoko tonowe to 700zł
zanim zacznę coś kombinować chciał bym poznać wasze opinie o tym projekcie , jest tam wszystko .

Teraz chcę zrobić kolumny na Philips 9710 to one nie miały żadnej zwrotnicy w (obudowach ) kolumnach .
Znalazłem projekt kolumn w necie i ciekawi mnie wasza opinia , http://www.troelsgravesen.dk/philips9710.htm jak sobie policzyłem to koszt części do budowy zwrotnic i głośniki wysoko tonowe to 700zł

Kupię NTE132
-
- 3125...6249 postów
Skoro nie miały zwrotnicy (ani też GDW elektrostatycznych, bo te siedziały gdzie indziej), to znaczy że nie miały też żadnych innych GDW, i na upartego mogły się bez nich obejść, skoro były szerokopasmowe (widać to jak byk na fotce będącej wstępniakiem do przywoływanego dalej projektu). Gdybyś i Ty nie chciał dokładać GDW - to na co Ci zwrotnica? Dokąd ona miałaby zwracać sygnały?Ryba pisze:Teraz chcę zrobić kolumny na Philips 9710 to one nie miały żadnej zwrotnicy w (obudowach ) kolumnach
.Znalazłem projekt kolumn w necie i ciekawi mnie wasza opinia , http://www.troelsgravesen.dk/philips9710.htm jak sobie policzyłem to koszt części do budowy zwrotnic i głośniki wysoko tonowe to 700złzanim zacznę coś kombinować chciał bym poznać wasze opinie o tym projekcie , jest tam wszystko
No i jest tam także m.in. projekt zwrotnicy, skoro użyto głośników wysokotonowych, przy pierwszym podejściu tradycyjnych stożkowych o teslopodobnym wyglądzie, następnie zaś wstęgowego (czyli w istocie także dynamicznego). Trochę mezaliansowato wygląda jedno i drugie: to tak jakby wzmacniacz na lampach kołkowych miał pędzić GD10-16/5. Albo jakby klymę do zabytkowej, pierdządzącającej Syrenki wstawić. W każdym razie na jednej z ostatnich fotek widać że ów szacowny głośnik Philipsa poddano zabiegowi obrzezania, jak to zwykli byli czynić gitarnicy z GDS30/30 czy innym szerokopasmowcem, gdy tylko wpadnie im w ręce. Być może i Ty tak zrobisz zaraz na wstępie, a potem będziesz się żalił że zepsułeś glośnik

-
- 375...499 postów
Przetłumaczył Pan sobie tekst ? i przeczytał całość jakim celem była budowana zwrotnica ? wszystko jest tam opisane, a możne dalej zły Pan jest na pomiary ,bo tam wszystko jest na nich oparte jeśli dobrze zrozumiałem
Co do głośników pewnie Pan ich nie słuchał a ja sporo szerokopasmowych słuchałem bo najłatwiej mi z nich coś zbudować z prostym filtrem dla wysokich tonów
Grają fajnie czysto i dynamicznie ale strasznie wysoko ja wolę łagodniejszy dźwięk,na pewno w dużych obudowach lub tubach nie trzeba by budować zwrotnicy , ja nie mam gdzie dużych kolumn postawić
. dlatego trochę napaliłem się na ten projekt .

Kupię NTE132
-
- 3125...6249 postów
Ryba pisze:ja sporo szerokopasmowych słuchałem bo najłatwiej mi z nich coś zbudować z prostym filtrem dla wysokich tonów.
Filtr a zwrotnica - nie wyczuwasz dyskretnej różnicy między jednym a drugim?
Chcesz przez to powiedzieć że duża, odpowiednio zaprojektowana obudowa pozwoli uniknąć stosowania zwrotnicy, rzecz jasna mam na myśli sytuację gdy obok głośników szerokopasmowych stosuje się także dynamiczne wysokotonowe? W razie powodzenia takiego projektu nie tylko ja ale myślę że także Admin oraz Piotr i Romekd postawiliby Ci ogroooomną flachę!na pewno w dużych obudowach lub tubach nie trzeba by budować zwrotnicy

Słomiany zapał?trochę napaliłem się na ten projekt
-
- 375...499 postów
Jakoś ciężko z Panem się pisze , wcale Pana nie rozumiem
a nawet nie wiem w jaki sposób prowadzić rozmowę
ja nie szukam zwady tylko porady .Teraz już nie wiem o co Panu chodzi ? szuka Pan zemsty ? bo pomocy z Pana strony nie widzę . DALEJ UGRYZĘ SIĘ W JĘZYK
kolumny i tak zrobię bez Pana pomocy
Życzę Panu żeby Pana wypasione kolumny zagrały tak jak moje prymitywy 

Kupię NTE132
-
- 3125...6249 postów
Inni chyba wymiękli już przede mną

-
- 375...499 postów
Nie szanuje Pan ludzi i przy każdej nadążającej się okazji szuka Pan dziury w całym 

Kupię NTE132
-
- 625...1249 postów
Wymiękli?
Obudź się chłopie i przestań pisać bajki...

Ryba, nie pokazuj mu linków, bo nawet na nie nie wchodzi i nie próbuje przeczytać. Co taki Troels może wiedzieć o kolumnach skoro robi pomiary...
Tomek mu wyłoży jak robi się zwrotnice...

Ryba, nie pokazuj mu linków, bo nawet na nie nie wchodzi i nie próbuje przeczytać. Co taki Troels może wiedzieć o kolumnach skoro robi pomiary...

Tomek mu wyłoży jak robi się zwrotnice...

-
- 3125...6249 postów
Proszę o wypowiedzi wyłącznie merytoryczne. Parę ostatnich postów jest po prostu nie na poziomie 

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 375...499 postów
Nowy pomysł na kolumny
ciekawy jestem waszej opinii czy ten projekt (na razie w głowie) ma szanse powodzenia
typ obudowy to Wharfedale sfb3 czyli odgrody głośniki jakie mam zamiar zastosować to Philips 9710 i głośnik niskotonowy z kolumn Elac lk100 parametrów tego głośnika nigdzie nie znajdę ,jak widać głośnik ten jest puszczony bez zwrotnicy ,ja zajeżdżam zrobić najprostszą zwrotnicę 1 stopnia . co o tym myślicie ?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię NTE132
-
- 375...499 postów
Czym było nasączane płótno w zawieszeniu górnym głośników ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię NTE132
-
- 625...1249 postów
Mogło być olejem silikonowym...
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 375...499 postów
Nie wygląda mi to na olejek sylikonowy .Jest lepiące i bardziej przypomina substancje którą kiedyś nasączano sznury do uszczelniania rur żeliwnych kanalizacyjnych.
Kupię NTE132
-
- 100...124 posty
Mam pytanie: jakiego materialu uzywa sie na pokrycie maskownicy? Kolumny Tonsilu, ktore przerabialem do wzmacniacza 2x15W maja maskownice na rzepy pokryte materialem. Jakis wynalazca wycial w nich otwory na glosniki i chcialbym to wymienic tylko jakiego materialu mam uzyc?
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl
Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi