Co by tu kupić (na zapas)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: co by tu kupic (na zapas)

Post autor: _idu »

meteor pisze:"Towar wyprodukowany na potrzeby wojska" tu chyba przesadzają, gdzie w wojsku stosowali takie lampy? no chyba że do telewizora w klubie żołnierskim.
Reklama dźwignią handlu. Kierowana do właściwego "targetu". Tak jest z każdą reklama jej treść jest kierowana pod określonego odbiorcę. Teraz już wiecie dla reklamy proszków do prania, kosmetyków i podpasek muszą durne jak dla bezmózga.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Ale te pochodzą z woskowych zapasów magazynowych.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

A po co wam te wszystkie lampy jak nie będzie ich z czego zasilić? Bo sądze, że warto brać na zapas transformatory, póki różne TS30/1, TS40/5, TS40/26 jeszcze pokazują się na allegro.
Poszukuję 1R5T.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Rdzenie ludzie mają, drut do kupienia (nawet ostatnio sporo potaniał), nawijarki po domach (niektórych) stoją, tu nie widzę problemu a lamp w ,,domowych'' warunkach nikt nie zdłubie.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

A jaką Ty masz nawijarkę, ile kształtek, ile szpul z drutem o różnej średnicy? I ile czasu na to , aby nawijać; jak można być zapobiegliwym i kupic parę trafoli na zapas? Jak jeszcze są!
Że ludzie mają nawijarki! :lol:
Silnika trójfazowego już nie ma kto przewinąć; kto się będzie babrał z transformatorem.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Przewinąć silnik 3F a nawinąć transformator to zupełnie dwie różne sprawy które łączy tylko drut i to że tym drutem płynie prąd. Silnika 3F bym nie nawiną, zbyt skomplikowane i wymaga odpowiednich wzorników, ale transformator można nawinąć nawet na kolanie siedząc w bramie :wink: Drut nawojowy chyba zawsze będzie dostępny, w końcu transformator czy to nowy czy stary zawsze będzie go wymagać.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

elektrit pisze:A jaką Ty masz nawijarkę, ile kształtek, ile szpul z drutem o różnej średnicy? I ile czasu na to , aby nawijać; jak można być zapobiegliwym i kupic parę trafoli na zapas? Jak jeszcze są!
Że ludzie mają nawijarki! :lol:
Silnika trójfazowego już nie ma kto przewinąć; kto się będzie babrał z transformatorem.
,,Jakies'' narzędzia mam, druty, ceratki, papier i preszpan na przekładki, kształtki, karkasy też (w zasadzie jestem samowystarczalny w temacie), to nie jest oferta handlowa(!). Jeśli chodzi o silniki to na dniach będę wywalał na złom kilka trójfazowych różnych (900-1410 obr, 0,5-1,5kW) i tak nikt nie kupi bo koszt wysyłki przekracza wartość, toroidy 200-300W /12V (demontaż z oświetlenia halogenowego) też leżą, pójdą na złom za jakieś pieniądze. Tego dziś nikt nie potrzebuje a ja nieustająco gruntownie czyszczę kompletnie zagracony warsztat. Ale wszystko co przynajmniej zahacza o tematy wokół lampowe zostaje.....
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

A ja np. lubię kupować różnego rodzaju mierniki tablicowe. Jeszcze się trafiają tu i ówdzie (np. u pana Sławka z Wolumenu). Współczesna chińszczyzna nie umywa się jakością do starych oryginałów. A potem do jakiegoś lampowego urządzenia można je wykorzystać i bardzo ładnie wyglądają, nadając urządzeniu specyficzny klimat, i wygląd :-)
Generalnie wszystko co w bakelicie warto brać ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Mierniki to specjalność Ximiana ale raczej duże stacjonarne laboratoryjne dobrej klasy, kilka lat temu Sławek miał tego dużo, cenił przeważnie 20zł/szt a ja polowałem (z powodzeniem) na watomierze.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

cirrostrato pisze:,,Jakies'' narzędzia mam, druty, ceratki, papier i preszpan na przekładki, kształtki, karkasy też .
Masz możliwości, w porządku, ale inni nie mają, nikt tego za 20 zł nie przewinie, a warto korzystać z okazji póki są. Jak nie masz ECL86 to od bidy przekonstruujesz układ na ECL82 bądź sowiecką 6F3P; jakie idzie kupić i pewnie problemu z tym nie będzie; przynajmniej przez jakiś czas. Ale nie puścisz tego na trafku wyszabrowanym z Toski czy jakiegoś szpulowca; jakie jeszcze długo będą oferowane.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

cirrostrato pisze:Jeśli chodzi o silniki to na dniach będę wywalał na złom kilka trójfazowych różnych (900-1410 obr, 0,5-1,5kW) i tak nikt nie kupi bo koszt wysyłki przekracza wartość, toroidy 200-300W /12V (demontaż z oświetlenia halogenowego) też leżą, pójdą na złom za jakieś pieniądze. Tego dziś nikt nie potrzebuje a ja nieustająco gruntownie czyszczę kompletnie zagracony warsztat. Ale wszystko co przynajmniej zahacza o tematy wokół lampowe zostaje.....
Otóż własnie - często zastanawiam się nad tym gdzie leży granica pomiędzy "zbieractwem na jarzynę", a wykorzystywaniem rzeczywistych okazji i kupowaniem/zdobywaniem naprawdę potrzebnych przedmiotów/elementów.

Bo z jednej strony nigdy nie wiadomo co się może przydać, a z drugiej "graty" leżą latami i "gniją" (a czasami są to dziesiątki lat - sam mam rzeczy, które zebrał jeszcze mój Ojciec - i do tej pory nie są wykorzystane).
Czasami też trafiają się nam okazje, gdzie uzyskujemy za bezcen kilkadziesiąt sztuk tego samego elementu i chyba nie damy rady ich wszystkich wykorzystać.

Pół biedy kiedy coś konstruujemy, montujemy - wtedy rzeczy te stopniowo "schodzą".
Ale kiedy cała działalność ogranicza się tylko do chomikowania, to już gorzej.
W skrajnym przypadku, po śmierci zbieracza zbiory owe trafiają na śmietnik, kiedy to żona uznaje, że "miejsce tych wszystkich śmieci jest w śmietniku".

Może lepiej było by kupić kilogram owoców zamiast kolejnej lampki/miernika/trafa - wyszło by nam to na zdrowie ;-)

Mam ponad 150 szufladek serwisowych, które lada chwila zapełnią się.
Ostatnio złapałem się na myśleniu o tym, że w pokoju mam jeszcze jedną wolną ścianę i tam zmieściłoby się następne 150+ szufladek.
Ale czy to ma sens?
Nie macie czasem podobnych wątpliwości? :roll:
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

cirrostrato pisze:toroidy 200-300W /12V (demontaż z oświetlenia halogenowego) też leżą, pójdą na złom za jakieś pieniądze.
Szkoda że nie mieszkam bliżej bo chętnie bym przygarną kilka sztuk (po cenie złomu oczywiście :wink: )
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

idac za swiatlymi radami cirrostrato i innych (oraz swoimi przemysleniami)
wszedlem w posiadanie droga kupna
EL81, PL504, PCL86, 6Z1P, 6P1P, 6E5P,
zadne wielkie ilosci po pare sztuk
no i na razie fundusze mi sie skonczyly :lol:
ODPOWIEDZ