obudowa trafa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Temat troche stary, ale myślę ze wciąż aktualny. Otóz zdobyłem obudowy na moje transformatory głośnikowe, Z czego , ano z blachy. Swojego czasu były bardzo popularne w zakładach pracy wyłączniki tzw. olejaki.
Własnie z nich wziąłem owe puszki, bardzo ładnie sie prezentuja, jest zakryty cały transformator , puszka jest wytłaczana z bardzo ładnie zaokrąglonymi krawędziami dna i rogami , prezentuje sie znakomicie, myślę ze nie będzie to trudne do zdobycia, a co do wymiarów, to tych olejaków było mnóstwo typów i wielkosci.
Własnie z nich wziąłem owe puszki, bardzo ładnie sie prezentuja, jest zakryty cały transformator , puszka jest wytłaczana z bardzo ładnie zaokrąglonymi krawędziami dna i rogami , prezentuje sie znakomicie, myślę ze nie będzie to trudne do zdobycia, a co do wymiarów, to tych olejaków było mnóstwo typów i wielkosci.
-
- 500...624 posty
Ja również coś dodam od siebie - jeżeli chodzi o wykonanie takich dekli z laminatu epoksydowo-szklanego to nie jest problem.
Jeżeli kogoś to interesuje to mogę zrobić taką formę - potrzebny jest tylko jeden dekiel do zaformowania.
koszt formy śmieszny z 30zł na żywicę i to wszystko ,koszt jednego dekla - grosze.
Zrobiłem kilka form na śmigła i inne pierdoły z laminatu węglowego i wychodzą bardzo dobrze.
Gładkość powierzchni będzie taka jak dekla z którego wykona się formę - czyli może być nawet gładka jak szkło(no prawie
).
Co do tego typu dekli nie widzę najmniejszych problemów.
Pozdrawiam.
Jeżeli kogoś to interesuje to mogę zrobić taką formę - potrzebny jest tylko jeden dekiel do zaformowania.
koszt formy śmieszny z 30zł na żywicę i to wszystko ,koszt jednego dekla - grosze.
Zrobiłem kilka form na śmigła i inne pierdoły z laminatu węglowego i wychodzą bardzo dobrze.
Gładkość powierzchni będzie taka jak dekla z którego wykona się formę - czyli może być nawet gładka jak szkło(no prawie

Co do tego typu dekli nie widzę najmniejszych problemów.
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
A ja tam ...
... wyginam najprostszy ceownik (z odgiętymi bokami z otworkami na śruby i o szerokości pakietu blach lub samego karkasu ) z paska blachy, zwykle stalowej, malowanej czarnym matowym sprejem, tyle tylko, żeby osłonił uzwojenie od góry - i "po ptokach"
.
Mocuję ją od góry rdzenia - śrubami skręcającymi pakiet blach.
Inna sprawa, że nie robię "półkowych" reprezentacyjnych wzmacniaczy (to bez złośliwosci - nie wiem jak je sensownie określić) a czysto użytkowe, gdzie osłona jest i zabezpieczeniem "przeciwurazowym" dla uzwojenia i kierownicą dla powietrza opływającego trafo - a nie ozdobną osłoną.
Pzdr. ZoltAn

Mocuję ją od góry rdzenia - śrubami skręcającymi pakiet blach.
Inna sprawa, że nie robię "półkowych" reprezentacyjnych wzmacniaczy (to bez złośliwosci - nie wiem jak je sensownie określić) a czysto użytkowe, gdzie osłona jest i zabezpieczeniem "przeciwurazowym" dla uzwojenia i kierownicą dla powietrza opływającego trafo - a nie ozdobną osłoną.
Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 2500...3124 posty
a ja pytałem co da zalanie zywicą jesli sa zaimpregnowane lakierem, a zalane zywicą napewno bedzie miało gorsza wymianę ciepła niż "gołe"
Ostatnio zmieniony pt, 13 stycznia 2006, 16:10 przez Boguś, łącznie zmieniany 2 razy.