mała propozycja (skale odbiorników)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: mała propozycja (skale odbiorników)
Pierwsze to zeskanowałem skalę w dużej rozdzielczości - w dwóch częściach. Potem trzeba to połączyć na komputerze i następuje żmudna obróbka w jakimś programie graficznym. Ja używałem Corela Photo-painta. Oczywiście, im lepszy stan skali, tym mniej trzeba poświęcić na obróbkę - ja spędziłem łącznie kilka godzin.
Okazało się, że są problemy z drukiem tak dużych elementów na folii (dodatkowo problemem jest jeszcze ten jasnoszary kolor), więc musiałem się zadowolić wydrukiem atramentowym. Całkiem nieźle wyszło, choć oczywiście nie ma tak nasyconej czerni. Problemem były napisy metrów.
Zrobiłem je już w Corelu, gdzie rozmieściłem je odpowiednio w stosunku do skali, po czym powstały takie paseczki. Najlepiej w dokumencie rozmieścić je w takich odstępach, by dało się wyciąć każdy indywidualnie.
Po wydruku skali trzeba w niej powycinać białe pola, ale ponieważ zajmuję się też modelarstwem, wystarczyło parę minut. Potem od tyłu podkleiłem je paskami z numerami metrów i włożyłem między dwie tafle szkła dociętego u szklarza.
Ogólnie wyniosło mnie to ponad 30zł. Nie jest to oryginał, ale i tak prezentuje się sto razy lepiej niż stara skala.
Okazało się, że są problemy z drukiem tak dużych elementów na folii (dodatkowo problemem jest jeszcze ten jasnoszary kolor), więc musiałem się zadowolić wydrukiem atramentowym. Całkiem nieźle wyszło, choć oczywiście nie ma tak nasyconej czerni. Problemem były napisy metrów.
Zrobiłem je już w Corelu, gdzie rozmieściłem je odpowiednio w stosunku do skali, po czym powstały takie paseczki. Najlepiej w dokumencie rozmieścić je w takich odstępach, by dało się wyciąć każdy indywidualnie.
Po wydruku skali trzeba w niej powycinać białe pola, ale ponieważ zajmuję się też modelarstwem, wystarczyło parę minut. Potem od tyłu podkleiłem je paskami z numerami metrów i włożyłem między dwie tafle szkła dociętego u szklarza.
Ogólnie wyniosło mnie to ponad 30zł. Nie jest to oryginał, ale i tak prezentuje się sto razy lepiej niż stara skala.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem jest to wydrukowane na papierze i wycięte prostokąciki, a metry na folii, wycięte i wklejone w papier.PiotrekJ pisze:Pierwsze to zeskanowałem skalę w dużej rozdzielczości - w dwóch częściach. Potem trzeba to połączyć na komputerze i następuje żmudna obróbka w jakimś programie graficznym. Ja używałem Corela Photo-painta. Oczywiście, im lepszy stan skali, tym mniej trzeba poświęcić na obróbkę - ja spędziłem łącznie kilka godzin.
Muszę spróbować.
A czym najlepiej wycinać takie maleńkie prostokąty?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Tak, metry są podklejone od tyłu. Folia jest na tyle cienka, że nie robi dużej różnicy.zagore1 pisze: Czyli jeśli dobrze zrozumiałem jest to wydrukowane na papierze i wycięte prostokąciki, a metry na folii, wycięte i wklejone w papier.
Muszę spróbować.
Ja używam nożyka modelarskiego do którego wkładam ostrza chirurgiczne (tanie są, do nabycia w sklepach medycznych). Przydaje się też linijka metalowa do wycinania długich pasów.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Ja mam jeszcze jeden problem, bo skala ma długość 30,5 cm i będę musiał ją skladać z 2 częściPiotrekJ pisze:Tak, metry są podklejone od tyłu. Folia jest na tyle cienka, że nie robi dużej różnicy.zagore1 pisze: Czyli jeśli dobrze zrozumiałem jest to wydrukowane na papierze i wycięte prostokąciki, a metry na folii, wycięte i wklejone w papier.
Muszę spróbować.
Ja używam nożyka modelarskiego do którego wkładam ostrza chirurgiczne (tanie są, do nabycia w sklepach medycznych). Przydaje się też linijka metalowa do wycinania długich pasów.

Wołyń 1943. Pamiętamy!
- tetroda
- 625...1249 postów
Skala do Philipsa 109A. W pliku 'Skala Philipsa 109A.rar' narysowana skala w bmp.
- Załączniki
-
- Skala Philipsa 109A.rar
- (86.53 KiB) Pobrany 198 razy
Ostatnio zmieniony pn, 12 października 2009, 06:24 przez tetroda, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- juju
- 100...124 posty
,Ja mam jeszcze jeden problem, bo skala ma długość 30,5 cm i będę musiał ją skladać z 2 części
Rozejrzyj się za skanerem A3. Zdarza się w większych firmach w formie urządzenia wieluofunkcyjnego, zazwyczaj używanego jako kopiarka czy drukarka. Z takiego ustrojstwa (jeśli skonfigurowane) możesz sobie wysłać skan od razu na swoją skrzynkę. Dwie uwagi:
1. Przed skanowaniem sprawdź czy szyba nie zakurzona od spodu (w biurach, przy kopiowaniu dokumentów nie zwraca się na to uwagi) - niewykluczone, że będziesz musiał szybkę zdjąć i wyczyścić, więc zabierz śrubokręcik i "autovidol"

2. Zwróć uwagę na format i rozdzielczość w jakiej ustrojstwo jest ustawione. Założę się o każde pieniądze, że nie minie cię ustawienie włąściwych parametrów.
3. Parametry pliku "właściwe" dla tego rodzaju operacji zazwyczaj skutkują wyjątkowo "ciężkim" plikiem, więc kilka eksperymentów typu "jak wielki mail wejdzie mi do skrzynki" będze jak najbardzej na miejscu.
Wątek już taki przykurzony jakby, więc nie wiem, czy to się na coś przyda... Ale może kiedyś komuś?
- Adi.G.
- 2 posty
- Kontakt:
Witam!
Jestem tutaj nowy
Interesuję się audio-retro od dawnych lat, i staram się ratować wszystkie napotkanie lampowce.
Mój problem tkwi w tym że pewnego razu wstawiając mojego Komara do piwnicy trąciłem niechcący rower a ten poleciał na Koncerta wybijając skalę kierownicą
Sprawa wygląda tak: mam wszystkie elementy skali i chciałbym zrobić zamiennik, chyba że ktoś miałby na stanie skalę od Koncerta/Sonaty/Calypso ( przypuszczam że skale są identyczne, lub prawie).
W równoległym temacie o skalach znalazłem skan skali od Calypso, jednak jest on niskiej jakości.
Mój plan działania będzie taki:
-Skanowanie potłuczonej skali ( jeszcze nie wiem jak to zrobić czy snakować po kawałku czy poskładać wszytko i przeskanować)
-Obróbka w programie graficzym
-Nadruk na folii i przyklejenie do szyby.
Koncert będzie przeze mnie odnowiony, lecz najpierw chcę zacząć od skali.
Proszę Was o jakieś rady, ponieważ pierwszy raz będę brał się za taką pracę
Dodaję fotki "Koncerta"
http://bikepics.com/pictures/1804369/
http://bikepics.com/pictures/1804366/
http://bikepics.com/pictures/1804364/
http://bikepics.com/pictures/1804363/
Pozdrawiam Adi
Jestem tutaj nowy

Interesuję się audio-retro od dawnych lat, i staram się ratować wszystkie napotkanie lampowce.
Mój problem tkwi w tym że pewnego razu wstawiając mojego Komara do piwnicy trąciłem niechcący rower a ten poleciał na Koncerta wybijając skalę kierownicą

Sprawa wygląda tak: mam wszystkie elementy skali i chciałbym zrobić zamiennik, chyba że ktoś miałby na stanie skalę od Koncerta/Sonaty/Calypso ( przypuszczam że skale są identyczne, lub prawie).
W równoległym temacie o skalach znalazłem skan skali od Calypso, jednak jest on niskiej jakości.
Mój plan działania będzie taki:
-Skanowanie potłuczonej skali ( jeszcze nie wiem jak to zrobić czy snakować po kawałku czy poskładać wszytko i przeskanować)
-Obróbka w programie graficzym
-Nadruk na folii i przyklejenie do szyby.
Koncert będzie przeze mnie odnowiony, lecz najpierw chcę zacząć od skali.
Proszę Was o jakieś rady, ponieważ pierwszy raz będę brał się za taką pracę

Dodaję fotki "Koncerta"
http://bikepics.com/pictures/1804369/
http://bikepics.com/pictures/1804366/
http://bikepics.com/pictures/1804364/
http://bikepics.com/pictures/1804363/
Pozdrawiam Adi
Moje Motorki:
http://bikepics.com/members/niutek/
W kolekcji Audio-Retro m.in.:
OR: Tatry, Koncert, Preludium, Atut 2, Gramofon ge-56 i kilka tranzystorowców
OTV: Lazuryt, Lazuryt 102, Neptun 311, Ametyst 102, Rubin 714 (wersja rosyjska)
I wiele innych
http://bikepics.com/members/niutek/
W kolekcji Audio-Retro m.in.:
OR: Tatry, Koncert, Preludium, Atut 2, Gramofon ge-56 i kilka tranzystorowców
OTV: Lazuryt, Lazuryt 102, Neptun 311, Ametyst 102, Rubin 714 (wersja rosyjska)
I wiele innych
- zagore1
- 2500...3124 posty
Spróbuj wydrukować na papierze i wyciąć skalpelem miejsca, które mają być przeźroczyste.
Ja tak zrobiłem skalę do Saby i bardzo ładnie wyszło. Jak widzę część skali jest biała, czyli na foli wyjdzie Ci to przeźroczyste ( o ile wiem to drukarek z białą farbą jeszcze nie ma
)
Skalpele techniczne kupisz np w Praktikerze. Poza tym skala jest duża i ciężko Ci będzie znaleźć folię A3, a z kartką A3 nie ma problemu.
Ja tak zrobiłem skalę do Saby i bardzo ładnie wyszło. Jak widzę część skali jest biała, czyli na foli wyjdzie Ci to przeźroczyste ( o ile wiem to drukarek z białą farbą jeszcze nie ma

Skalpele techniczne kupisz np w Praktikerze. Poza tym skala jest duża i ciężko Ci będzie znaleźć folię A3, a z kartką A3 nie ma problemu.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- tetroda
- 625...1249 postów
Dobrym sposobem na umycie skali - bez niszczenia - są chusteczki stosowane do monitorów LCD. Są one lekko wilgotne.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Żadnej wilgoci
Są skale, z których schodzą napisy od byle chuchnięcia, a na sucho można je dość mocno czyścić suchą szmatką lub chusteczką higieniczną.

- tetroda
- 625...1249 postów
Właściwie to tej wilgoci jest tyle co nic... W każdym razie wyczyściłem nią resztki skali Philipsa 109A i stan tekstu - tak jak przed umyciem.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 375...499 postów
Witam!
Poszukuję skali lub jej skanu do odbiornika VE301W, z nazwami stacji.
Pozdrawiam!
Poszukuję skali lub jej skanu do odbiornika VE301W, z nazwami stacji.
Pozdrawiam!
- tetroda
- 625...1249 postów
Skala do polskiego Philipsa 4-38A.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 2500...3124 posty
Pięknie ale gdyby tak lezała prostopadle prostym do ositetroda pisze:Skala do polskiego Philipsa 4-38A.
aparatu, a obok leżała jakaś miarka byłoby jeszcze piękniej.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- tetroda
- 625...1249 postów
Skala do Philipsa 4-39U z Baranowiczami
Skala do Calypso, wersja z okiem EM84, skala całkowicie po retuszu
- skala w bmp, rozmiar 6MB
- miniaturkaKupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!