Czy wzmacniacz PP może pracować w pełnej klasie A?
Moderator: gsmok
-
- 9375...12499 postów
Re: Czy wzmacniacz PP może pracować w pełnej klasie A?
A ja jestem pewien, że jestem w stanie zapewnić te audiofilskie doznania jakiemukolwiek audiofilowi przy pomocy czarnego pudełka pustego w środku (nazywam to generatorem autosugestii) wpiętego w tor. Dlatego udało mi się wyjść z tej choroby dawno temu.
-
- 375...499 postów
Ale chrzanią w tym artykule... Już samo jabłko w ikonce strony oznacza, że to będzie jakaś marketingowa ściema, choć nie musi być reklamą konkretnej firmy.
Prawda jest taka, że wzmacniacz ma być dla dźwięku przezroczysty. Oznacza to, że THD = 0% i SNR→+∞. No i żebyś się nie przyczepił: charaktestystyki fazowe wszystkich kanałów są jednakowe.
W stopniu triodowym SE bez USZ mamy operację na mocno nieliniowej charakterystyce przejściowej triody popsutej dodatkowo faktem podmagnesowania rdzenia i niczym nieskompensowanej histerezy. Ograniczone pojemnościami i indukcyjnościami pasożytniczymi pasmo pomijam.
W stopniu PP objętym USZ mamy za to do czynienia z podobnymi problemami, jednakże zniekształcenia od podmagnesowywania rdzenia oraz parzyste harmoniczne (w nadmiarze też szkodliwe) znoszą się w transformatorze, a zniekształcenia przejścia przez zero są również w pewnym stopniu zmniejszone.
I proszę, nie pisz nic o przestrzeni, bo ta jest kreowana podczas miksowania utworu i utrzymywana przez zapewnienie odsłuchu w odpowiednim pomieszczeniu z odpowiednio umieszczonymi głośnikami, a nie przez stopień mocy. Wiem o czym mówię, bo studia kończę jako akustyk.
Co do wrażeń odsłuchowych różnych stopni mocy: miałem do porównania (sam zbudowałem
) wzmacniacze PP na PCL805, PCL82 i PCL86 oraz jeden SE na E81L. Wszystkie grają ładnie, za wyjątkiem tego ostatniego, który na każdej głośności brzmi okropnie, zwyczajnie likwiduje jakąkolwiek czytelność dźwięku za sprawą zniekształceń intermodulacyjnych.
Prawda jest taka, że wzmacniacz ma być dla dźwięku przezroczysty. Oznacza to, że THD = 0% i SNR→+∞. No i żebyś się nie przyczepił: charaktestystyki fazowe wszystkich kanałów są jednakowe.
W stopniu triodowym SE bez USZ mamy operację na mocno nieliniowej charakterystyce przejściowej triody popsutej dodatkowo faktem podmagnesowania rdzenia i niczym nieskompensowanej histerezy. Ograniczone pojemnościami i indukcyjnościami pasożytniczymi pasmo pomijam.
W stopniu PP objętym USZ mamy za to do czynienia z podobnymi problemami, jednakże zniekształcenia od podmagnesowywania rdzenia oraz parzyste harmoniczne (w nadmiarze też szkodliwe) znoszą się w transformatorze, a zniekształcenia przejścia przez zero są również w pewnym stopniu zmniejszone.
I proszę, nie pisz nic o przestrzeni, bo ta jest kreowana podczas miksowania utworu i utrzymywana przez zapewnienie odsłuchu w odpowiednim pomieszczeniu z odpowiednio umieszczonymi głośnikami, a nie przez stopień mocy. Wiem o czym mówię, bo studia kończę jako akustyk.
Co do wrażeń odsłuchowych różnych stopni mocy: miałem do porównania (sam zbudowałem

Każdy wzmacniacz w klasie A, bez względu na jego topologię układową (SE, PP) jest z definicji wolny od zniekształceń przejścia, nazywanych błędnie zniekształceniami skrośnymi. Jeśli jakiś wzmacniacz PP w klasie B/AB wykazuje takie zniekształcenia, to jest to knot.drvatican pisze: Wzmacniacze z jedną lampą są całkowicie wolne od zniekształceń skrośnych,
To "dopiero później" to gruba przesada. Wymyślili je niemal jednocześnie. SE poza niezwykle nielicznymi wyjątkami nie stosowano w sprzęcie HiFi (oczywiście mam na myśli sprzęt z epoki lamp, a nie audiofilski szrot). Układy SE stosowano powszechnie w sprzęcie popularnym niższej klasy.drvatican pisze: Ale głupoty piszesz kolego, ze niby SE nie jest stosowana od lat? Ze to niby jakaś anomalia? Mogę się założyć że pierwszym wzmacniaczem lampowym był właśnie układ SE, a dopiero póżniej wymyślili PP.
I jeszcze jedna rzecz. Sygnał muzyki, której słuchasz, zanim został zapisany na nośniku, przeszedł przez co najmniej kilkanaście wzmacniaczy PP, a przy jej odsłuchu przechodzi przez co najmniej kilka (wzmacniacze operacyjne to wzmacniacze przeciwsobne). Dodatkowo, każdy z tych wzmacniaczy jest objęty gigantycznym globalnym sprzężeniem zwrotnym...
To o czym piszesz to oczywiście fakt niezaprzeczalny. Twój wzmacniacz ma mało przestrzeni to kup sobie chłopie kamerę pogłosową albo DSP surround processor i będziesz fruwał w niebiosach. Są rzeczy których na studiach nie uczą, a uwierz mi ze wiem o czym piszę bo od kilkunastu lat mam własne studio nagrań. Nie tą przestrzeń miałem na myśli.Krzysiek16 pisze:I proszę, nie pisz nic o przestrzeni, bo ta jest kreowana podczas miksowania utworu i utrzymywana przez zapewnienie odsłuchu w odpowiednim pomieszczeniu z odpowiednio umieszczonymi głośnikami, a nie przez stopień mocy. Wiem o czym mówię, bo studia kończę jako akustyk.
Z tym oczywiście się zgadzam, ale idąc dalej Twoim torem rozumowania, można by stwierdzić że każda płyta cd brzmi dokładnie tak jak została nagrana, nieważne na czym byśmy ją odtworzyli. To samo tyczy się innych nośników. W rzeczywistości jest jednak zupełnie inaczej, każdy odtwarzacz cd gra podobnie, ale nie identycznie, a różnice w dźwięku są słyszalne dla kompletnego laika, nie mówiąc o osobie która ma dobry słuch. Różnice te wynikają z różnorodności konstrukcji, mimo że wszystkie odtwarzają ten sam sygnał 01010101.OTLamp pisze:I jeszcze jedna rzecz. Sygnał muzyki, której słuchasz, zanim został zapisany na nośniku, przeszedł przez co najmniej kilkanaście wzmacniaczy PP, a przy jej odsłuchu przechodzi przez co najmniej kilka (wzmacniacze operacyjne to wzmacniacze przeciwsobne). Dodatkowo, każdy z tych wzmacniaczy jest objęty gigantycznym globalnym sprzężeniem zwrotnym...
Radziłbym nie podsuwać publicznie pomysłów z których żyjesz, możesz zrujnować swój biznespainlust pisze:A ja jestem pewien, że jestem w stanie zapewnić te audiofilskie doznania jakiemukolwiek audiofilowi przy pomocy czarnego pudełka pustego w środku (nazywam to generatorem autosugestii) wpiętego w tor. Dlatego udało mi się wyjść z tej choroby dawno temu.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob, 31 grudnia 2011, 13:14 przez a_a, łącznie zmieniany 1 raz.
I owszem, tak właśnie jest, ale tylko na sprzęcie HiFi. Sprzęt audiofilski często nie spełnia nawet tej niezbyt rygorystycznej już dzisiaj normy.drvatican pisze: Idąc Twoim torem rozumowania, można by stwierdzić że każda płyta cd brzmi dokładnie tak jak została nagrana,
Było. Pomyliłeś forum. Chyba czas podsumować twoje wynurzenia wyraźniej. Wszystkie stwierdzenia jakie tu głosisz wynikają z praktycznie zerowej wiedzy na temat podstaw elektroniki, mimo że chwaliłeś się wcześniej 20 letnim doświadczeniem. Masz więc dwa wyjścia: kup sobie jakąś dobrą książkę, albo przenieś na inne fora.drvatican pisze: W rzeczywistości jest jednak zupełnie inaczej, każdy odtwarzacz cd gra podobnie, ale nie identycznie, a różnice w dźwięku są słyszalne dla kompletnego laika,
Czy ja napisałem gdziekolwiek o jakimś audiofilskim sprzęcie? Skąd wiesz że nie pisze o hifi? Tak jest ale tylko dla ciebie, co nie znaczy że nikt inny nie słyszy różnicy pomiędzy mp3 128kbs a 320kbs.OTLamp pisze:I owszem, tak właśnie jest, ale tylko na sprzęcie HiFi. Sprzęt audiofilski często nie spełnia nawet tej niezbyt rygorystycznej już dzisiaj normy.
Ano stąd, że ględzisz ciągle o układach SE.drvatican pisze: Czy ja napisałem gdziekolwiek o jakimś audiofilskim sprzęcie? Skąd wiesz że nie pisze o hifi?
A czy ktoś tu pisał o kompresji stratnej? Weź się za przyswojenie podstaw elektroniki, bo na razie tylko żonglujesz terminami technicznymi bez znajomości ich znaczenia (nazywamy to tutaj pseudotechnicznym bełkotem).drvatican pisze: Tak jest ale tylko dla ciebie, co nie znaczy że nikt inny nie słyszy różnicy pomiędzy mp3 128kbs a 320kbs.
Ewentualnie wpisz sobie w wyszukiwarkę "James Randi". Ten miły pan przygotował dla takich jak ty okrągłe milion dolców. Od kilkudziesięciu lat nikt ich nie dostał, wszyscy "słyszą" a nikt nie chce miliona dolców...
Niezły frustrat z ciebie. Chyba bardzo chcesz zostać moderatorem ale nikt cie nie chce.OTLamp pisze:I owszem, tak właśnie jest, ale tylko na sprzęcie HiFi. Sprzęt audiofilski często nie spełnia nawet tej niezbyt rygorystycznej już dzisiaj normy.drvatican pisze: Idąc Twoim torem rozumowania, można by stwierdzić że każda płyta cd brzmi dokładnie tak jak została nagrana,
Było. Pomyliłeś forum. Chyba czas podsumować twoje wynurzenia wyraźniej. Wszystkie stwierdzenia jakie tu głosisz wynikają z praktycznie zerowej wiedzy na temat podstaw elektroniki, mimo że chwaliłeś się wcześniej 20 letnim doświadczeniem. Masz więc dwa wyjścia: kup sobie jakąś dobrą książkę, albo przenieś na inne fora.drvatican pisze: W rzeczywistości jest jednak zupełnie inaczej, każdy odtwarzacz cd gra podobnie, ale nie identycznie, a różnice w dźwięku są słyszalne dla kompletnego laika,
Widzisz, kilka lat temu inni chcieli, żebym został, ale ja nie chciałem. Ciesz się, w przeciwnym wypadku miałbyś 99% postów w koszu.drvatican pisze: Chyba bardzo chcesz zostać moderatorem ale nikt cie nie chce.
Och jakie to smutne, i całe szczęście. Wytłumaczenie może być jedno, jesteś po prostu strasznym kołkiem.OTLamp pisze:Widzisz, kilka lat temu inni chcieli, żebym został, ale ja nie chciałem. Ciesz się, w przeciwnym wypadku miałbyś 99% postów w koszu.drvatican pisze: Chyba bardzo chcesz zostać moderatorem ale nikt cie nie chce.
Ostatnio zmieniony sob, 31 grudnia 2011, 13:47 przez a_a, łącznie zmieniany 2 razy.
Spam należy regularnie usuwać. Najlepiej od razu z trollem.
-
- 375...499 postów
Stan pacjenta jest beznadziejny, wątek chyba czeka na zezłomowanie 

-
- 3125...6249 postów
Więc może by jeszcze spróbować pacjenta przeegzaminować z pojęcia dumping factor, w szczególności dlaczego nie ma zauważalnego znaczenia czy wynosi on 10 000 czy tez zaledwie 10?Krzysiek16 pisze:Stan pacjenta jest beznadziejny, wątek chyba czeka na zezłomowanie

-
- moderator
Rozczarowaliście mnie, moi drodzy. Zamiast rzeczowo poprowadzić dyskusję wielu z was szuka pretekstu, żeby się wyładować na nowym użytkowniku, który tym bardziej się zacietrzewia i mamy skutek jak powyżej.
A to przecież dział dla początkujących. Naprawdę nie ma obowiązku zabierania w nim głosu, szczególnie jeżeli nie ma się do dodania nic merytorycznego.
Wątek pozostaje otwarty. Mam natomiast nadzieję, że przepychanka nie będzie kontynuowana...
A to przecież dział dla początkujących. Naprawdę nie ma obowiązku zabierania w nim głosu, szczególnie jeżeli nie ma się do dodania nic merytorycznego.
Wątek pozostaje otwarty. Mam natomiast nadzieję, że przepychanka nie będzie kontynuowana...
Trzeba było sobie to przenieść do swojego działu (chyba nie muszę wskazywać do którego?) i tam sobie prowadzić "rzeczową dyskusję". Rzeczowych argumentów było tu aż nadto, jedyną reakcją delikwenta był coraz większy bełkot audiofilski, bardzo szkodliwy zwłaszcza w tym dziale.Piotr pisze:Rozczarowaliście mnie, moi drodzy. Zamiast rzeczowo poprowadzić dyskusję wielu z was szuka pretekstu, żeby się wyładować na nowym użytkowniku, który tym bardziej się zacietrzewia i mamy skutek jak powyżej.
Ostatnio zmieniony pn, 2 stycznia 2012, 11:42 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.