Fading na KF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
Re: Fading na KF
Magnetyczna czy ramowa dadzą radę, ale to są tylko takie ersatze stosowane gdy nie mamy możliwości zrobienia porządnej anteny. Uzyskane efekty z doświadczenia wiem będą gorsze ale lepsze to niż nic.
-
- 625...1249 postów
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Anteną zwiększasz zagrożenie. Dla instalacji energetycznej: koniecznie zabezpieczenie klasy B, specjalny dlawik (albo odpowiednia długość przewodu) i zabezpieczenie klasy C. Odpadają wynalazki typu zabezpieczenie B+C.Atlantis pisze:
Czy budynek musi posiadać instalację odgromową, żeby można było uznać, że antena nie stwarza żadnego zagrożenia?
-
- 625...1249 postów
Tak swoją drogą zainteresowała mnie ta Wołna, ale jakoś nie mogę niczego wygooglować na jej temat.To radio jest lampowe czy na półprzewodnikach? Jeśli to ostatnie, to tranzystory czy tranzystory + IC? Jak się sprawdza przy słuchaniu odległych stacji broadcastingowych i krótkofalarskich?
Hmm... Ktoś z was miał może do czynienia z odbiornikiem Degen DE1103?
Hmm... Ktoś z was miał może do czynienia z odbiornikiem Degen DE1103?
-
- 1250...1874 posty
Mi jako odbiornik bardzo podoba się R-155, niestety nie sądzę żeby był tani i łatwo dostępny.
Pracowałem na takim sprzęcie w wojsku (na R-140M) i w czasie wolnym wielokrotnie miałem okazję poużywać tego sprzętu rekreacyjnie.
Z R-155 trzeba trochę się oswoić, poznać jego tajniki i zasady budowania pola antenowego, po jakimś czasie osiąga się super efekty. W okresach dobrej propagacji (głównie wieczorami, ale różnie to bywało) bez problemu można było posłuchać różnych stacji chyba w każdym języku
W niektórych częściach pasma było duże zagęszczenie, stacje właziły wręcz jedna na drugą, a odbiornik ten przestraja się z krokiem 50Hz i jest dość selektywny.
Jak tak sobie powspominałem czasy kiedy siedziało się na tym R-140, przypomniało mi się, że i tu fading dawał się we znaki i na dodatek bywał bardzo uciążliwy. W zakresie 2-6MHz gdzie najczęściej pracowaliśmy trafiały się takie częstotliwości, gdzie (zwłaszcza w późnych godzinach wieczornych, dlaczego - nie wiem) odbiór potrafił cyklicznie zmieniać się od słyszalności 5 do 0, zabawnie wtedy prowadziło się korespondencję - zwłaszcza przesyłało telegramy.
Pracowałem na takim sprzęcie w wojsku (na R-140M) i w czasie wolnym wielokrotnie miałem okazję poużywać tego sprzętu rekreacyjnie.
Z R-155 trzeba trochę się oswoić, poznać jego tajniki i zasady budowania pola antenowego, po jakimś czasie osiąga się super efekty. W okresach dobrej propagacji (głównie wieczorami, ale różnie to bywało) bez problemu można było posłuchać różnych stacji chyba w każdym języku

Jak tak sobie powspominałem czasy kiedy siedziało się na tym R-140, przypomniało mi się, że i tu fading dawał się we znaki i na dodatek bywał bardzo uciążliwy. W zakresie 2-6MHz gdzie najczęściej pracowaliśmy trafiały się takie częstotliwości, gdzie (zwłaszcza w późnych godzinach wieczornych, dlaczego - nie wiem) odbiór potrafił cyklicznie zmieniać się od słyszalności 5 do 0, zabawnie wtedy prowadziło się korespondencję - zwłaszcza przesyłało telegramy.
-
- 625...1249 postów
Oto i wspaniała Wołna http://www.swiatradio.com.pl/virtual/article.php?sid=7 oczywiście jest lampowa i nie łatwa do taniego zdobycia. Wspaniały odbiornik
miałem okazję pobawić się kiedyś takim w klubie.
Dla początkujących polecam R311 też lampowy i bardzo powszechny, jeśli zapewnimy mu komplet sprawnych lamp i lekko przesuniemy drugą heterodynę można spokojnie słuchać SSB.
R155 jak i Amur mają jedną gigantyczną wadę: rozmiar, nawet gdyby udało się zdobyć taki odbiornik to trzeba mieć jakieś pomieszczenie żeby go spokojnie umieścić. Nie wyobrażam sobie czegoś takiego w pokoju w bloku :O

Dla początkujących polecam R311 też lampowy i bardzo powszechny, jeśli zapewnimy mu komplet sprawnych lamp i lekko przesuniemy drugą heterodynę można spokojnie słuchać SSB.
R155 jak i Amur mają jedną gigantyczną wadę: rozmiar, nawet gdyby udało się zdobyć taki odbiornik to trzeba mieć jakieś pomieszczenie żeby go spokojnie umieścić. Nie wyobrażam sobie czegoś takiego w pokoju w bloku :O
-
- 3125...6249 postów
Kol. Furman ożywił moje wspomnienia z wojska jak na tym sprzęcie w klatce Faradaya (!) słuchaliśmy Wolnej Europy i Londynu. Tylko ta cholerna interferencja.
-
- 625...1249 postów
BTW jakie lampy pracują w wymieniony przez was odbiornikach komunikacyjnych/wojskowych?
-
- 6250...9374 posty
Wołna teraz leci na Allegro albo już poleciała. Gość z Bełchatowa sprzedawał, nie tak daleko mnie. Tutaj masz kilka informacji: http://rw6ase.narod.ru/000/rpl_s/wolna_k.html
Ja do słuchania SSB narazie nie mam nic, EKV-02 jeszcze nie uruchomione (kwestia czasu bo synteza już działa) ale w między czasie buduję mały odbiornik na bazie Taurusa (nie to samo ale bardzo podobne). Taki odbiornik komunikacyjny możliwość odbierania prawie wszystkiego więc jeśli masz możliwość to załatw sobie taki a zabawa będzie przednia jak lubisz słuchać
Ja do słuchania SSB narazie nie mam nic, EKV-02 jeszcze nie uruchomione (kwestia czasu bo synteza już działa) ale w między czasie buduję mały odbiornik na bazie Taurusa (nie to samo ale bardzo podobne). Taki odbiornik komunikacyjny możliwość odbierania prawie wszystkiego więc jeśli masz możliwość to załatw sobie taki a zabawa będzie przednia jak lubisz słuchać

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Amur pracuje w większości na 12Ż1Ł.
Co do R311 informacje są tu : http://www.radiomuseum.org/r/aleksandro ... p_311.html (2Z27J czytaj jako 2Ż27L popularne i tanie lampki)
http://www.radiomuseum.org/r/aleksandro ... _250m.html - Tu jest opis R250
Marcin.K
Piękna ta Wołna na allegro, żałuję że nie mam tyle gotówki i miejsca w mieszkaniu.
Co do R311 informacje są tu : http://www.radiomuseum.org/r/aleksandro ... p_311.html (2Z27J czytaj jako 2Ż27L popularne i tanie lampki)
http://www.radiomuseum.org/r/aleksandro ... _250m.html - Tu jest opis R250

Piękna ta Wołna na allegro, żałuję że nie mam tyle gotówki i miejsca w mieszkaniu.
-
- 625...1249 postów
Hmm... Widzę, że w przypadku Wołny dolna granica obsługiwanego zakresu wynosi 12kHz. Czy to znaczy, że można bez żadnych kombinacji słuchać transmisji z SAQ? Po prostu ustawiamy 17,2kHz i tryb pracy w CW? 

-
- 6250...9374 posty
Cześć. Sprawiłem sobie teraz prostą i tanią zabawkę, odbiornik ELTA 3625N. Posiada prawie pełny zakres KF, syntezę PLL ale niestety nie ma fal długich, to jest minus ode mnie. Poza tym radio dość czułe, wczoraj złapałem wszystko gadane po naszemu wg. częstotliwości i czasu z podanej stronki. Na początek możesz sobie takie sprawić. Chyba że mnie się znudzi to dam Ci znać
Do kieszeni (dużej) wejdzie, pamięć po 10 stacji na zakres, słuchawki, można zewnętrzną antenę podłączyć.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Nie... Takiego radyjka nie potrzebuję - mam już Grundiga Yacht Boy'a 80, a więc Elta byłaby potężnym krokiem wstecz. No chyba, że jako zapasowe urządzenie na jakieś wypady w teren, podczas których balibyśmy się uszkodzić droższe radyjko. Ta Elta ma chyba pojedynczą przemianę częstotliwości, dobrze mi się wydaje?
Tak się jeszcze zastanawiam. Może przed wejściem antenowym wypadałoby dodać jakiś tłumik? Mam taki potencjometr w Bartku. Mam wrażenie, że sygnały silnych stacji krótkofalarskich na osiemdziesiątce wypadają nieraz za silnie i Grundig się "dławi". Natomiast przełączenie w radiu przełącznika z DX na Lo tłumi sygnał za bardzo i przestaję słyszeć prawie cokolwiek z tych transmisji.
Tak się jeszcze zastanawiam. Może przed wejściem antenowym wypadałoby dodać jakiś tłumik? Mam taki potencjometr w Bartku. Mam wrażenie, że sygnały silnych stacji krótkofalarskich na osiemdziesiątce wypadają nieraz za silnie i Grundig się "dławi". Natomiast przełączenie w radiu przełącznika z DX na Lo tłumi sygnał za bardzo i przestaję słyszeć prawie cokolwiek z tych transmisji.
-
- 6250...9374 posty
Myliłem się co do odbioru z Ameryki... Dzisiaj zabrałem Eltę i 7m kabla jako antenę, którą to też czasami w domu rozkładam, rozciągnąłem między drzewami na małej hałdzie i odebrałem, słabo bo słabo ale odebrałem, Family Radio, audycję o poranku, po 9 chyba godzinie nadawanego właśnie z USA z mocą 100kW. Nie obeszło się też przeszukania pasm amatorskich ale, że radio nie ma BFO więc posłuchać nie mogłem za bardzo ale mnogość stacji mnie zaskoczyła.
Tak więc dobra antena to podstawa...
Tak więc dobra antena to podstawa...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU