Miernik mocy audio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Miernik mocy audio
Witam
Co prawda mam PWT5A, ale lubię nowości,dlatego piszą się
na jeden komplet full opcja.
Pozdrawiam
Laser99
Co prawda mam PWT5A, ale lubię nowości,dlatego piszą się
na jeden komplet full opcja.
Pozdrawiam
Laser99
-
- 625...1249 postów
Edit:Brencik pisze:Brak czasu brakiem czasu, ale najczęściej to tylko takie nasze wytłumaczenie że po prostu nam się nie chce albo zamiast coś zrobić wolimy poodpoczywać czy spędzać czas na forum, które też zabiera czas jednak.
A w zasadzie nie warto tego komentować...
-
- 25...49 postów
Można zrobić listę chętnych na miernik mocy ?
np.
zestaw:
A) płytka
B) płytka + elementy miernika
C) płytka + elementy miernika + rezystory bocznika i przekaźniki- czyli cały.
Konstruktor będzie miał pełne rozeznanie - o zapotrzebowaniu na miernik
ps. Proszę o dopisanie na zestaw C
np.
zestaw:
A) płytka
B) płytka + elementy miernika
C) płytka + elementy miernika + rezystory bocznika i przekaźniki- czyli cały.
Konstruktor będzie miał pełne rozeznanie - o zapotrzebowaniu na miernik

ps. Proszę o dopisanie na zestaw C
Dzisiaj w nocy posiedziałem nad płytką obciążenia, bez niego miernik w zasadzie nie jest w pełni funkcjonalny:
Koszt elementów dla płytki obciążenia (bez radiatorów) to ok.380PLN.
płytka wygląda tak:
Radiatory typu A4290 o długości 50mm są po bokach i do nich montowane są rezystory MP930.Koszt elementów dla płytki obciążenia (bez radiatorów) to ok.380PLN.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
traxman pisze: cyt...........
Radiatory typu A4290 o długości 50mm są po bokach i do nich montowane są rezystory MP930.
Koszt elementów dla płytki obciążenia (bez radiatorów) to ok.380PLN.

H.......m , to koszty też zaczynają się powoli kwadratować do kalkulacji wstępnej 150zł

Muszę więc skorygować chęć posiadania tego miernika --- dalej licząc metodami klasycznymi MOC

Nie myl kalkulacji miernika z obciążeniem, w obciążeniu jest 10szt precyzyjnych rezystorów 30W, to niestety kosztuje, dlatego wylądowały na osobnej płytce. Jeżeli ktoś mierzy tylko np. 16R mono, może sobie darować zakup całej paczki MP930.
Tak wygląda ostateczna wersja miernika:
Tak wygląda ostateczna wersja miernika:
-
- 25...49 postów
H...m ,
Wiem iż rezystory z 1% tolerancją i mocą po 30W muszą kosztować.
Nie przesądzam także o jakości całego toru pomiarowego miernika mocy -- to rozwiązanie układowe tyle wychodzi cenowo.
Drogie obrałeś rozwiązanie tego pomiaru , czy można taniej to zrobić nie wiem obecnie.
Jednak koszt jest jak na przeliczenie jednego parametru mocy dużo za duuuu........ży
Wiem iż rezystory z 1% tolerancją i mocą po 30W muszą kosztować.
Nie przesądzam także o jakości całego toru pomiarowego miernika mocy -- to rozwiązanie układowe tyle wychodzi cenowo.
Drogie obrałeś rozwiązanie tego pomiaru , czy można taniej to zrobić nie wiem obecnie.

Jednak koszt jest jak na przeliczenie jednego parametru mocy dużo za duuuu........ży

Komplet (pcb+elementy+wysyłka) do płytki miernika wychodzi 210PLN.
Do płytki obciążenia mogę zamówić druki, elementy we własnym zakresie 37PLN (z wysyłką).
Jeżeli są chętni to proszę do poniedziałku dać znać.
Do płytki obciążenia mogę zamówić druki, elementy we własnym zakresie 37PLN (z wysyłką).
Jeżeli są chętni to proszę do poniedziałku dać znać.
-
- 25...49 postów
H.....m , z tym dzielnikiem wejściowym rezystorów o cenie wyższej jak sam układ miernika to Mam mieszane odczucia.traxman pisze: cyt...........
w obciążeniu jest 10szt precyzyjnych rezystorów 30W, to niestety kosztuje, dlatego wylądowały na osobnej płytce. Jeżeli ktoś mierzy tylko np. 16R mono, może sobie darować zakup całej paczki MP930.
Równoczesny pomiar mocy na dwóch kanałach jak sugerujesz -- a stosujesz jeden wyświetlacz ?
Szczerze powiedziawszy dwa rezystory 8R/30W w odpowiednim połączeniu zapewniają osiągnięcie wartości 4R ,8R i16R ----- a , pomiar jednoczesny stereo na jednym polu odczytowym?
Sam miernik bez dzielnika rezystorów obciążenia jako całość , będzie mało praktyczny.
Ponieważ ma być miernikiem praktycznym do pomiarów mocy --- tylko jako całość dzielnik Rob+płytka pomiarowa--- będzie spełniał swoje zadania.
ps. Kupując hurtowo te rezystory cena za 1szt ok 10zł
Początkowo chciałem robić dwa kanały, ale w sumie nie jest to potrzebne, miernik THD też mierzy w jednym kanale, i jakoś trzeba z tym żyć - żyje się łatwiej bo 200PLN w kieszeni. Dwa bloki rezystorów są konieczne, aby obciążyć wzmacniacz stereo (zdarzają się takie konstrukcje
). Z rezystorów 8R/30W raczej nie poskładasz 8R/50W, a taką moc może wskazywać miernik. Nawet zastosowanie pokaźnego radiatora nie gwarantuje dobrego chłodzenia rezystorów.
Cały ten blok mam już zrobiony w moim starym obciążeniu i doskonale się sprawdza: teraz po prostu przelutuję go na porządną płytkę. Podział 2R+2R+2R+2R też nie jest od czapki, pomijając różne możliwe obciążenia 4/6/8/16, ułatwia wyliczenie Zwe wzmacniacza np. przy pomiarze 4/6R, 6/8R. Dodatkowo po zmostkowaniu kanałów L/R dostajemy troszkę większa obciążalność.
Może nie uwierzysz, ale chwilę się zastanawiałem nad tym rozwiązaniem.
PS.Raczej nikt nie jest zainteresowany, więc zlecam tylko dla siebie.

Cały ten blok mam już zrobiony w moim starym obciążeniu i doskonale się sprawdza: teraz po prostu przelutuję go na porządną płytkę. Podział 2R+2R+2R+2R też nie jest od czapki, pomijając różne możliwe obciążenia 4/6/8/16, ułatwia wyliczenie Zwe wzmacniacza np. przy pomiarze 4/6R, 6/8R. Dodatkowo po zmostkowaniu kanałów L/R dostajemy troszkę większa obciążalność.
Może nie uwierzysz, ale chwilę się zastanawiałem nad tym rozwiązaniem.
PS.Raczej nikt nie jest zainteresowany, więc zlecam tylko dla siebie.
-
- 625...1249 postów
Ja piszę się na to co pisałem na PW.
A tak się zastanawiam jeszcze nad rezystorami. Nie patrzyłem jeszcze ile kosztuję te 1% 30W, ale może taniej by wyszło kupić więcej 5% 30W i dobrać na 1%? Tak tylko kombinuje;-)
A tak się zastanawiam jeszcze nad rezystorami. Nie patrzyłem jeszcze ile kosztuję te 1% 30W, ale może taniej by wyszło kupić więcej 5% 30W i dobrać na 1%? Tak tylko kombinuje;-)
-
- 25...49 postów
H....m ,MStaniszczak pisze: cyt.
...................... ale może taniej by wyszło kupić więcej 5% 30W i dobrać na 1%? Tak tylko kombinuje;-)
źle kombinujesz

Wszystko w rękach konstruktora , jeśli zaprojektuje tańszy dzielnik wejściowy --- ten zubożony oparty o 2 rezystory 8R , o tolerancji 1%
Można pokusić się o zastosowanie jednego z tych dwóch rezystorów,o jeden MP951 8R 1% P100W - możliwości mocowe wzrastają przy połączeniu dzielnika -- ale dalej to jest wersja okrojona jak wspomniał konstruktor
/bez 6 ,10 , 12 , 14.....R /
Projekt jest zamknięty ze wzgledu na zerowe zainteresowanie, można go ewentualnie wykorzystac jako inspirację.
Płytki zlecone 3kpl. Marcin, Wojtek i Ja.
Płytki zlecone 3kpl. Marcin, Wojtek i Ja.
-
- 1875...2499 postów
Ciekawe czy trudno byłoby zrobić z tranzystora obciążenie o charakterze rezystancyjnym? 
W sumie taki układ powinien nieźle udawać rezystancję. Problem byłby z zasilaniem wzmacniacza operacyjnego (musi być izolowane) i trzeba jakoś układ uczynić bipolarnym. Najprostsze rozwiązanie, czyli włączenie w przekątną mostka prostowniczego raczej odpada, bo jest silnie nieliniowe przy małych napięciach...

W sumie taki układ powinien nieźle udawać rezystancję. Problem byłby z zasilaniem wzmacniacza operacyjnego (musi być izolowane) i trzeba jakoś układ uczynić bipolarnym. Najprostsze rozwiązanie, czyli włączenie w przekątną mostka prostowniczego raczej odpada, bo jest silnie nieliniowe przy małych napięciach...
Tomek
-
- 25...49 postów
Układ stosowania tranzystora , był opisany w którymś wydaniu EP - w układzie aktywnego obciążenia -- jednak nie znam szczegółowo tego rozwiązania.Tomasz Gumny pisze: cyt........
Ciekawe czy trudno byłoby zrobić z tranzystora obciążenie o charakterze rezystancyjnym?![]()
A, może zaprzęgnąć uC do sterowania tranzystora /PWM/