Stopień wyjściowy cd na SRPP pytanie o punkt pracy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Stopień wyjściowy cd na SRPP pytanie o punkt pracy
Dokładnie, no bo do czego się miałem odnieść, skoro Kolega nie zamieścił nawet oryginalnego, fabrycznego schematu, z którego mogłoby wynikać, że ma jakieś nadmiarowe, niepotrzebne elementy (co zresztą jest dość wątpliwe).
-
- 1250...1874 posty
Re: Stopień wyjściowy cd na SRPP pytanie o punkt pracy
Jedyne uzasadnienie to takie, że napięcia na wzmacniaczach operacyjnych są często bardzo mocno zaniżone od wartości zalecanych przez producenta układu. Wynikiem czego otrzymujemy dźwięk mało spójny z dużo większymi zniekształceniami ogólnie naprawdę to słychać inaczej się ma sprawa w przypadku wysokiej jakości sprzętu gdzie to wszystko jest dopracowane. Jednak da się czasem uzyskać lepsze efekty niż założył producent.
Często myślę o stopniu końcowym na lampach. Może ktoś coś takiego zaprojektuje i przetestujemy w działaniu - zamiast toczyć tylko dyskusję na ten temat ?
Często myślę o stopniu końcowym na lampach. Może ktoś coś takiego zaprojektuje i przetestujemy w działaniu - zamiast toczyć tylko dyskusję na ten temat ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5