Wzmacniacz gitarowy 2xEL34+3x6N2P+1xECC85+1x5U4G
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz gitarowy 2xEL34+3x6N2P+1xECC85+1x5U4G
pokaż jakieś zdjęcie montażu.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Aparat mi się zepsuł. Będę musiał od kogoś pożyczyć.
A jak w ogóle wpinasz ten reverb? Chodzi mi o schemat.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie wiem kiedy dam radę namalować schemat. Generalnie sygnał na wzmacniacz napędu pobieram przez kondensator 2n2 z anody drugiego stopnia. Sygnał ze wzmacniacza powrotu podaję na siatkę trzeciego stopnia.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ok, buczenie opanowane. Okazało się, że wzmacniacz powrotu się wzbudza przez zasilanie. Zwiększenie rezystora filtru zasilacza rozwiązało sprawę.
Lepiej późno niż wcale. Mam pytanie , wg jakiego schematu ukulałeś ten reverb na ecc 85, czy czasem nie z regenta 30H?, a jeżeli tak, to jak on pracuje z TWOP em? Kurde, tyle strzępienia języka n/t reverbu, trafa jest na forum, a Tobie pewnie - oby- udało się rozwiązać ten temat . Painlust, to pewnie Cię w czółko ucałuje jeżeli rozkminisz temat, bo jest on ci cięty na te reverberatory
. Nie powiem, że ja nie. Czy dowolny TWOP będzie pasował, czy jakiś "dedykowany"? Pozdrawiam Ryszard

Te tematy znam, ale nie zrozumiałem widocznie idei jetro, bo sądziłem, że jedną ecc85 opęka reverb i stąd moje pytanie. Jaką sprężynę napędzasz, tzn jaką rezystancję w omah IN/Out ma Twój "tank". Pozdrawiam Ryszard
Byłoby najlepiej, gdyby Jethrotull się odezwał, bo moje wpisy to trochę "wcinanie się między wódkę i zakąskę". W każdym razie zarówno w Fenderze jak i Regencie sprężynę napędza jedna podwójna trioda. Jeśli sygnał brany jest z drugiego stopnia wzmacniacza, przypuszczam że tak jak w Fenderze, triody są połączone równolegle. Jeśli ECC81/12AT7 daje radę, to ECC85 też da. Pozostaje kwestia transformatora - na podstawie zamiennika można wnioskować, że powinien zapewnić Ra= 15k.
Akurat w Regencie triody nie są połączone równolegle i stąd moja konfuzja konfuzja. Porównałem dedykowanego w poście wyżej fendera z regentem. Z ilości postów i wypowiedzi kolegów wynika, że problem z reverbem jest bardziej skomplikowany niż by się wydawało. A może nie szukać skrótów i rozkminić fendera na język polski, w sposób łatwostrawny dla wsiech
I aplikacji jako kanonu na naszym rynku. Kto będzie chciał oryginał, to sobie kupi, a reszta sobie sama zrobi i będzie im dobrze bo dobrze im tak
Pozdrawiam Ryszard

Nie są, bo sygnał sterujący wymaga dodatkowego wzmocnienia.
W Fenderze nie ma niczego skomplikowanego, trafo dostosowuje niską impedancję cewki sprężyny do wymaganie dużej impedancji widzianej przez lampę, to w zasadzie zwykła końcówka SE, koledzy głowią się jak wyeliminować transformator (podnoszący koszty), w innym temacie było to poruszane, można zawsze próbować z krzemem, ale wtedy nie będzie już "true".
Można spojrzeć do schematów Traynora Guitar Mate, równoległe połączone ECC83, rezystor 10k w anodzie i następnie sygnał przez kondensator podany na wejście sprężyny, powrót zrealizowany na 2 kaskadowo połączonych ECC83 (z czego 1 stopień ma wartość 470k w anodzie !) w obydwu brak kondensatorów w katodach.
Można spojrzeć do schematów Traynora Guitar Mate, równoległe połączone ECC83, rezystor 10k w anodzie i następnie sygnał przez kondensator podany na wejście sprężyny, powrót zrealizowany na 2 kaskadowo połączonych ECC83 (z czego 1 stopień ma wartość 470k w anodzie !) w obydwu brak kondensatorów w katodach.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Nie przesadzajmy z tymi kosztami, to mały transformatorek. Jak ktoś chce poeksperymentować, może przerobić sieciowy transformator 230V/5V i zamiast 15$ zapłacić 15zł.
Kurde!, a jak pisałem o tym trafie sieciowym od ładowarki to powiedziano, że nie, bo to trzeba dopasować itp itd. A informację taką znalazłem na jakimś forum hiszpańskim. Pozostaje problem- nie wiem czy istotny, że uzwojenia leżą obok siebie , a nie na sobie
. Jak to się będzie zachowywało? Ile to problemów by rozwiązało i KaKa by miał utrzymanie, bo jego trafka były by na pewno lepsze
. A co nie? Tylko co z tą impedancją / trzeba by było ją wyliczyć /sprężyn? Zwykle najprościej jest podać rezystancję cewek pogłosowych na IN i OUT jako, że miernik rezystancji jest ogólnie dostępny. Z tego łatwo by było dobrać jedno i drugie bez ekstra zabiegów matematycznych. A jaki painlust będzie uchachany!Pozdrawiam Ryszard.

Można, chociaż przydała by się szczelina, zawsze można zamówić u Kaki za jakąś rozsądną cenę (bo takowe robi), skoro to takie proste to czemu wszyscy kombinują jak to obejść ?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł