Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Witam,
Możesz skorzystać z gotowca PCB do Soldano X88, układy są dość podobne. Płytka jest na Sloclone Forum. Bez jej przerabiania możesz zmodyfikować układ dodając końcówkę mocy na ECC82 (0,5W, SE) - zamiast lampy V6 (ECC83). Na płytce nie ma zasilacza, ale można go bez większych problemów zaprojektować.
Pozdrawiam!
Możesz skorzystać z gotowca PCB do Soldano X88, układy są dość podobne. Płytka jest na Sloclone Forum. Bez jej przerabiania możesz zmodyfikować układ dodając końcówkę mocy na ECC82 (0,5W, SE) - zamiast lampy V6 (ECC83). Na płytce nie ma zasilacza, ale można go bez większych problemów zaprojektować.
Pozdrawiam!
- Załączniki
-
- x88r_pre2.pdf
- (627.4 KiB) Pobrany 171 razy
-
- X-88.pdf
- (960.16 KiB) Pobrany 248 razy
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Wooow, bardzo fajne, co do końcówki mocy to obędzie się, bardziej mnie ciekawi zasilacz, kondensatory 16uF/450V(te to jeszcze), ale 40uF/450V są nieosiągalne w Polsce, chyba że się mylę:/ Co z tym począć?
Znalazłem cały layout x88r, fajnie to wygląda i rozwiązuje dużo problemów, łopatologiczny;p
Znalazłem cały layout x88r, fajnie to wygląda i rozwiązuje dużo problemów, łopatologiczny;p
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Dać większe - 47uF
Jeśli dobrze widzę, że transformator daje 300V na wtórnym, to nie przejdą.
Jak daje 275V to kondensatory na 400V starczą, ale na ścisk. Lepiej poszukaj na 450 lub 500V - dla własnego spokoju.
Mylisz się:Recon pisze:ale 40uF/450V są nieosiągalne w Polsce, chyba że się mylę:/
http://amptone.pl/product/47uF|500V%2C_ ... T_0300-250
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
33u i 47u/450V są bez większego problemu do kupienia. Wyżej, czyli 500 i 550V też dało się coś wyszukać, ale było już drogo.
47u/450V - 2zł za sztukę
47u/450V - 2zł za sztukę
Witam,
kolego Recon: nie czytałem wątku od początku, ale jesteś pewien że na wtórnym masz napięcia 275-0-275V? Jeśli masz na myśli trafo od X88 to tam jest 2x150 i w takim układzie kondensatory na 450V starczą, choć "na styk".
pozdrawiam
kolego Recon: nie czytałem wątku od początku, ale jesteś pewien że na wtórnym masz napięcia 275-0-275V? Jeśli masz na myśli trafo od X88 to tam jest 2x150 i w takim układzie kondensatory na 450V starczą, choć "na styk".
pozdrawiam
Kolego maciejgo, jest to dział dla początkujących więc proponuję nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania. Oczywistym jest, że nie rozmawiamy o napięciu 550V przed wyprostowaniem (275x2), czyli 770VDC 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Witam,
Możesz zmniejszyć wymiary płytki wywalając wszystko za R3 w prawo i ścieżki zasilania do LDRów nad masą - ja tak zrobiłem, bo LDRy robię sposobem fotorezystor, dioda, rurka termokurczliwa. Zasilanie do diod można pociągnąć dwużyłową skrętką.
Czy warto separować potencjometry gain nieużywanych stopni? (np. LDRem) Bo np. przy załączonym kanale Lead możemy kręcąc potencjometrem Gain Clean (przy załączonym przełączniku Bright) przycinać wyższe częstotliwości (bocznikujemy wyjście rezystancją 470k + 470pF). Czy efekt będzie znikomy?
Pozdrawiam!
Sam sobie odpowiedziałem na pytanie:
Charakterystyka częstotliwościowa na wejściu II stopnia Crunch, potencjometr kanału Lead na minimum, na żółto - bez włączonego bright , kanał lead, zielony - z włączonym bright.
Pozdrawiam!
Możesz zmniejszyć wymiary płytki wywalając wszystko za R3 w prawo i ścieżki zasilania do LDRów nad masą - ja tak zrobiłem, bo LDRy robię sposobem fotorezystor, dioda, rurka termokurczliwa. Zasilanie do diod można pociągnąć dwużyłową skrętką.
Czy warto separować potencjometry gain nieużywanych stopni? (np. LDRem) Bo np. przy załączonym kanale Lead możemy kręcąc potencjometrem Gain Clean (przy załączonym przełączniku Bright) przycinać wyższe częstotliwości (bocznikujemy wyjście rezystancją 470k + 470pF). Czy efekt będzie znikomy?
Pozdrawiam!
Sam sobie odpowiedziałem na pytanie:
Charakterystyka częstotliwościowa na wejściu II stopnia Crunch, potencjometr kanału Lead na minimum, na żółto - bez włączonego bright , kanał lead, zielony - z włączonym bright.
Pozdrawiam!
marvel, masz rację, ja bym się zastanawiał, dlatego chciałem uściślić
. Sorry za OT

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
wow, w sumie b.ciekawy pomysł(dla mnie szczególnie bo na razie nie robię switch systemu), sposobem rurki termokurczliwej dużo kasy zaoszczędzić można na tych Ldr-ach, rozumiem że mechanizm przekaźnikowy na płytce zasilacza nie ulegnie już zmianie??
Teraz mam pytanie odnośnie zasilacza, na Layoucie jest Hammond 270CX, powodów oczywistych nie da rady go kupić, jednak chciałbym go skopiować, zamówić dokładną kopię na toroidy.pl, tylko, że w wersji toroidalnej. Tu jest datasheet: http://datasheet.octopart.com/270CX-Ham ... -13144.pdf
Wysłałem zapytanie do firmy i otrzymałem odpowiedź:
"Proszę o określenie wartości napięcia anodowego (zmiennego pod obciążeniem) za trafem.
Wszystko zalezy od sposobu prostowania."
Teraz mam pytanie odnośnie zasilacza, na Layoucie jest Hammond 270CX, powodów oczywistych nie da rady go kupić, jednak chciałbym go skopiować, zamówić dokładną kopię na toroidy.pl, tylko, że w wersji toroidalnej. Tu jest datasheet: http://datasheet.octopart.com/270CX-Ham ... -13144.pdf
Wysłałem zapytanie do firmy i otrzymałem odpowiedź:
"Proszę o określenie wartości napięcia anodowego (zmiennego pod obciążeniem) za trafem.
Wszystko zalezy od sposobu prostowania."
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
To już drugie zapytanie do tej firmy chyba... Uważaj, do trzech razy sztuka i wpiszą cię na czarną listę i przestaną odpisywać, a ty będziesz musiał kupić Mercury Magnetics za 1000 zł plus przesyłka z Niemiec.Recon pisze:Wysłałem zapytanie do firmy i otrzymałem odpowiedź:

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com