Prosty wzmacniacz SE

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Prosty wzmacniacz SE

Post autor: traxman »

Zacznij od tych dwóch rzeczy.
Awatar użytkownika
Seether
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Seether »

Ok - rezystory przelutowane, ekrany czekają, a ja czekam na trafa i jakby co to będę Was męczył pytaniami :wink:

Mam jeszcze jedno pytanko. Cytat ze strony audioton:
W dolnej części metalowej obudowy montujemy śrubę (np. M5) do której dołączamy przewód uziemiający z kabla zasilającego. Śruba powinna mieć elektryczny kontakt z obudową. W tym punkcie uziemiamy wszystkie masy, tak zasilacza jak i płytek wzmacniacza. Można też uziemić rdzenie transformatorów.

hmm... zdawałem egzamin na uprawnienia SEP i wydaje mi się, że jakbym takie coś zaproponował to bym ich dzisiaj nie miał...
"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Potwierdza się więc opinia, że papier dokumentujący posiadane uprawnienia tak naprawdę o niczym nie świadczy...
W większości urządzeń takie połączenie jest powszechnie stosowane, choćby w spzrecie audio czy w komputerach.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Seether
250...374 postów
250...374 postów

Dobra ale skoro łączymy masę z ochronnym to po kiego czorta nam różnicówka?
Przy obudowie metalowej to jest ewidentna głupota...
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

A jak ma zadziałać różnicówka (będąca zabezpieczeniem przeciwporażeniowym)w przypadku przebicia napięcia zasilania lub anodowego do masy urządzenia, jeśli nie będzie połączenia masy z przewodem ochronnym?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Seether
250...374 postów
250...374 postów

ale to tak jakbyś mostkował różnicówkę...
W takim jeżeli człowiek zamknie obwód to prąd, który przez niego popłynie podzieli się na neutralny i ochronny.
Załączenie różnicówki wysokoczułej następuje przy ok 30mA. W zaproponowanym połączeniu dopiero 60 mA płynące przez człowieka rozłączy obwód.
A prąd już prąd powyżej 25 mA może spowodować problemy z oddychaniem, powyżej 50 mA migotanie komór...
Ja nikogo nie namawiam bo zapewne jesteście bardziej doświadczeni i dłużej siedzicie w tym "fachu" ale ja osobiście w swoich wzmacniaczach danego połączenia nie stosuje.

Chyba ze dwa razy musiałem tak zrobić ale w postaci mostkowania różnicówki, jako rozwiązanie chwilowe do czasu odnalezienia usterki :D
traxman

Połączenie masy do obudowy nie ma wpływu na prace wyłącznika różnicowo-prądowego, który mierzy upływ LN->PE. To tylko wyrównanie potencjału ułatwiające walkę z przydźwiękiem.
Od zabezpieczania urządzenia przed pojawieniem się wewnętrznych niebezpiecznych potencjałów to jest konstruktor a nie różnicówka. W przypadku zwarcia z obudową potencjału "wewnętrznego" np. anodowego, szybkie wyłączenie zasilania powinien zapewnić bezpiecznik urządzenia, a nie zewnętrzna różnicówka - przecież prąd wywołany zwarciem nigdy nie wpłynie do PE.
Awatar użytkownika
Seether
250...374 postów
250...374 postów

Jeżeli jest na forum jakiś elektryk to proszę niech się wypowie.
Moi znajomi elektrycy stanowczo odradzili takie rozwiązania :roll:
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Już się wypowiedzieli.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Poza tym pokaż mi kolego sprzęt elektroniczny powszechnego użytku (współczesny), który ma metalową obudowę (DVD, wzmacniacz, komputer itp.), w którym jest zrobione inaczej. Bo ja zawsze widziałem przewód ochronny podłączony do obudowy oraz masę również do niej podłączoną. I pomimo, że te sprzęty nie są zrobione zgodnie z twoją wiedzą i radami znajomych elektryków, to jednak mają CE.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Zasilacz tego urządzenia wyżej ma masę części niskonapięciowej wyprowadzoną na dwie łączówki-oczka które są pod śrubkami w rogach PCB od strony przełącznika, jest to jednocześnie masa całego urządzenia. Oba przewody sieciowe, jak to w zasilaczach impulsowych zazwyczaj zrobione, podłączone są do tej masy przez kondensatory przeciwzakłóceniowe. Minus elektrolitu filtru strony pierwotnej również podpięty jest w taki sposób do masy. Przewodu ochronnego w ogóle nie ma, sieciowy wchodzi na 2-pinową wtyczkę i gniazdo, co zresztą widać na focie wyżej. Dopóki nie przebije któryś z trzech kondensatorów przeciwzakłóceniowych, masa jest całkowicie izolowana od sieci, aczkolwiek ma jakiś potencjał względem zera.

A wiem to stąd, że trzymam właśnie taki zasilacz w ręce :lol:
Ostatnio zmieniony pn, 17 maja 2010, 21:43 przez Furman Zenobiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Seether
250...374 postów
250...374 postów

Dobra - może i tak się robi.
Ale nowelizacja ze stycznia tego roku o wykonywaniu pomiarów odbiorczych i okresowych instalacji elektrycznych mówi:
Częstą przyczyną błędnych wyłączeń jest połączenie za wyłącznikiem różnicowoprądowym przewodu neutralnego z przewodem ochronnym.

Wy macie większe doświadczenie, więc nie chcę niczego udowadniać - ja tylko pokazuje jak przedstawiają to najnowsze przepisy :wink:
traxman

W którym miejscu urządzenia przewód ochronny połączony jest z neutralnym?
Jeżeli mylisz masę urządzenia z ochronnym, neutralny z masą to nigdy nie zrozumiesz jak to działa.
W żadnym ze sprawnych urządzeń elektrycznych potencjał neutralny N nie jest łączony z potencjałem ochronnym PE - one są ZAWSZE rozdzielone i wyprowadzone oddzielnymi przewodami do wtyku (o ile to nie jest urządzenie w II klasie izolacji - bo wtedy nie jest wymagany przewód ochronny - ochronę zapewnia konstrukcja urządzenia min. podwójna/wzmocniona izolacja), inaczej przy błędnym okablowaniu gniazda miałbyś fazę na obudowie - co już było przyczyną kilkunastu wypadków śmiertelnych min. ostatniego w Lublinie kilka dni temu (gitarzysta).
Jedyne takie miejsce gdzie spotyka się PE i N to transformator w rozdzielni NN, gdzie ze wspólnego PEN, robi się rozdzielony PE + N, min, aby umożliwić zastosowanie wyłączników różnicowo-prądowych.
Awatar użytkownika
Seether
250...374 postów
250...374 postów

Nie wiem - może się nie zrozumieliśmy.
Grunt, że chodziło mi o to, że nie można łączyć neutralnego bezpośrednio z ochronnym.
I tyle :D