połączenie dwóch trafo sieciowych

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: połączenie dwóch trafo sieciowych

Post autor: Tomek Janiszewski »

matmax426 pisze:tak sie właśnie składa że niedługo będę miał następujące telewizory: Beryl 102, Rekord B310 (W310, nie wiem czy kolega napisał cyrlicą czy po polsku), Amestyt, Unitra T5005 i Neptun 413 więc sądzę że znajdę tam coś ciekawego ;)
Ale chyba nie masz na myśli ich rozbiórki? :shock: Transformatora sieciowego w Ametyście, Neptunie czy Berylu nie znajdziesz na pewno, tymczasem te odbiorniki nadal mogą z powodzeniem pełnić swe role. Osiedlowe stacje kablowe często transmitują podstawowe programy TV w dawnym III zakresie VHF, a niezależnie od tego przestrojenie lampowego przełącznika kanałów na niższe kanały pasma kablowego (zawarte pomiędzy zakresem UKF CCIR a III zakresem VHF a zapewne i niższe kanały hyperbandu okazuje się możliwe i wcale nie takie trudne. Przejrzyć dział TV Retro, niedawno o tym pisałem.
Co do prostowania mam pełny mostek gretza z niewiadomego urządzenia (znalazłem sam mostek) z czterech diod KD202A oraz mostek z Calypso
Są to najpewniej diody z zasilacza przenośnego telewizorka Junost. Mają 1A obciążalności prądowej, ale tylko 50V napięcia wstecznego, więc do prostowania napięcia anodowego się nie nadają. Natomiast mostek - stos selenowy jest przewidziany do współpracty z transformatorem jaki posiadasz; jego parametry podane są na obudowie.
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: matmax426 »

Tomek Janiszewski pisze:Ale chyba nie masz na myśli ich rozbiórki?
Czasem mi to chodzi po głowie ;)
Szczerze powiem ze je sprawdzę pod kontem funcjionalności ale nie mam za bardzo ich gdzieś trzymać.
Prawdopodobnie sprawdzę wszystkie, zostawię 2 które najlepiej działają (ew beda najstarsze) a reszta pod śrubokręt, do tego obiecałem zrobię wzmacniacz lampowego na ecl86 kumplowi który mi je załatwił i możliwe że skorzystam z podzespołów z kturegos z nich (chodzi głównie o trafo głośnikowe)
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

matmax426 pisze:
Tomek Janiszewski pisze:Ale chyba nie masz na myśli ich rozbiórki?
Czasem mi to chodzi po głowie ;)
J jeszcze Cię tu nie naprostowano? :twisted: Niechybnie dlatego że telewizyjni tu mało co zaglądają.
Prawdopodobnie sprawdzę wszystkie, zostawię 2 które najlepiej działają (ew beda najstarsze)

Po prawdzie to każdy z nich przedstawia jakąś wartość z uwagi na charakterystyczne dla siebie cechy. Rekord (o ile ten sam model mam na myśli) znamienny jest użyciem lamp serii "E" (a więc mogą być trudności ze zdobyciem lamp w rodzaju ECL84) oraz ciekawym zasilaczem z transformatorem 220/110V i prostownikiem anodowym w ukladzie podwajacza. Ametyst, o ile to model "102" lub "S" zapoczątkował linię zunifikowanych odbiorników II generacji w których po raz pierwszy użyto tranzystorów w torze fonii. Problemem może być rzadko spotykany kineskop. Beryl 102 i Neptun 413 a takze Ametyst model "1011" lub "105"- to bardzo podobne do siebie układowo (róznice mogą polegać np. na nieco innym rozwiązaniu schematowym wokół bloku WN) zunifikowane odbiorniki III generacji, będącej właściwie łabędzim śpiewem lamp (zastosowano tam najnowocześniejsze wtedy PCF801 i PFL200): w jeszcze nowszych telewizorach jak T5005 liczba ich gwałtownie spadła. Najważniejszą różnicą z punktu widzenia ożytkownika byl większy kineskop w "Berylu" a mniejszy w pozostałych, przy czym w obu przypadkach był to już najnowszy spotykany w kraju kineskop achromatyczny, który pozostał niezmieniony nawet w pełnotranzystorowych odbornikach generacji "Cygnusa".
a reszta pod śrubokręt, do tego obiecałem zrobię wzmacniacz lampowego na ecl86
To już chyba T5005 bym poświęcił. Jest on z spośród nich najnowszy, więc ma niewiele lamp (ale PCL86 się uchowała) a kineskop o ile nie okaże się zużyty - przyda się na zapas do Neptuna 413 lub któregoś z nowszych modeli "Ametystów". Niby trochę szkoda UHF-u którego nie odbiera żaden z pozostalych - ale z drugiej strony przestrojenie głowicy ZTG z całkowicie bezużytecznego już zakresu I/II VHF na kanały kablowe może okazać się znacznie trudniejsze, niż analogiczne przestrojenie na nowe kanały glowicy lampowej.
Ostatnio zmieniony wt, 16 marca 2010, 08:57 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Można też wstawić zamiast oryginalnej głowicy głowicę na pasmo kablowe typu hyperband, telewizor stanie się bardziej użyteczny.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ale to już raczej tylko w przypadku T5005. Strata (wyjawszy oryginalność) mala, tranzystor za tranzystor, a nieliczne już lampy pozostają. Przestrojenie na pasmo kablowe odbiorników lampowych wiąże się tylko z przeróbką wkładek.
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Wyrok na te telewizory jeszcze nie zapadł więc sprawa jest otwarta, biorę je bo tak to na pewno skończą na śmietniku a ja nawet jeśli je rozbiorę to większość podzespołów będzie mieć drugie życie

jeśli ktoś chciałby jakiś proszę kontakt na priv
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Tomek Janiszewski pisze:J jeszcze Cię tu nie naprostowano?
Ciężko mnie naprostować szczegulnie w sprawie telewizorów ;)
to jedno z niewielu urządzeń elektronicznych kture są mi obce (nie licząc monitorów do komputera i oscyloskopów)
Ω µ Π φ α β ε ω