Mistrz w AUDIO ?? :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

A może ma jakiegoś ukrywanego OTLa z dwiema parami 6C33C na kanał :). :?: :!: :wink:
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Nie wiem jak w Warszawie, cena energii na G. Śląsku (GZE) wynosi 0,3294 zł/kWh plus stała opłata licznikowa.
Kwota 100zł jest chyba trochę za wysoka... no chyba że to jakiś potwór z tego wzmacniacza :)
pozdrawiam
Marcus
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Apropo "mistrza" to czy nie występuje na Allegro pod nickiem FlorianS ??
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=1817104
Nieźle podbija ceny....
pozdrawiam
Marcus
kk84

Witam.

Tak, FlorianS i Florian Sz. to jedna i ta sama osoba. Jeszcze jest sprzedający o nicku Elekt0n, jak łatwo się domyślić, młodszy z panów Sz.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

Mały cytat z aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41239340
wyjaśniający ostatecznie kwestię wzmacniaczy składowej stałej:

LAMPA - MARZENIE KAZDEGO MIŁOŚNIKA AUDIO! Po wygrzaniu ujednolicone. Jeżeli chcesz budować nowy wzmacniacz montowany srebrem i złotem zwłaszcza składowej stałej to taki bez kondensatorów w torze sygnału;to taki , który wzmacnia od 0 do 35kHz i jeszcze napięcie stałe też- to pomożemy schematem i częściami i radą i będziesz miał wzmacniacz z najwyższej półki światowej na lampach bezpośrednio żarzonych.

Tak więc wzmacniacz składowej stałej jest montowany srebrem i złotem i nie dość, że przenosi od 0Hz to jeszcze dodatkowo wzmacnia napięcie stałe też.
Pozdrawiam
Ninja
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Alek pisze:... lub używa sprzętu, który zużywa tyle energii co ze daw lub rzy rubiny :idea: :idea: :idea:
O właśnie tak. Wzmacniacz oddaje 60W w głośniki, a pracuje w klasie A. Do tego drugi kanał. To już wystarcza :) Aha, nie jest tak, że wzmacniacz pracuje a mnie nie ma.
Zwłaszcza w ostatnim tygodniu dużo go używałem. Wstaję z łóżka o 13, wzmacniacz włączam o 15, a wyłączam go, gdy idę spać- gdzieś koło 3 w nocy.
P.S. Oglądajcie dzisiejszy mecz z Białorusią!! :D
OTLamp

Post autor: OTLamp »

taboret1 pisze: O właśnie tak. Wzmacniacz oddaje 60W w głośniki, a pracuje w klasie A. Do tego drugi kanał. To już wystarcza :).
A można otrzymać trochę więcej informacji na temat tego wzmacniacza?? :D
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Niestety nie jest to wzmacniacz w pełni lampowy. Aczkolwiek na wejściu zniekształcenia wprowadzają lampy- ECC88. Stopień mocy jest tranzystorowy. Ale chyba go sprzedam. Ma dość dużo wad. Ale przez niego mam cieplej w pokoju :D
OTLamp

taboret1 pisze:Niestety nie jest to wzmacniacz w pełni lampowy. Aczkolwiek na wejściu zniekształcenia wprowadzają lampy- ECC88. Stopień mocy jest tranzystorowy. Ale chyba go sprzedam. Ma dość dużo wad. Ale przez niego mam cieplej w pokoju :D
Jeżeli on ma 60W w klasie A, to musiałby pobierać pi razy oko ponad 1kW. Coś mi się wierzyć nie chce, że to jest w klasie A :wink: . Sam go robiłeś? Jakie są te jego wady?
kk84

Witam.

Wow .... 60W w klasie A. To pewnie coś. Uraczysz nas schematem, tylko w celach poglądowych :) ?. Swoją droga to troche nieekonomiczna konstrukcja ;)
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

:// Można to jakoś łatwo sprawdzić czy faktycznie pracuje w klasie A?? Trochę mnie zmartwiłeś tymi obliczeniami. Był robiony na zamówienie, gostek mówił że ma moc 60W i pracuje w klasie A!!
Już kilka ładnych latek ma. Ja wtedy nic kompletnie nie wiedziałem o sprzęcie. I też to nie ja go zamawiałem.
Jeśli chodzi o tamte wady, to główną z nich jest ta, że oddaje ogromne ilości ciepła! Pozatym właśnie jest prądożerny. Pobierać miał coś koło 500W z sieci...
OTLamp

taboret1 pisze::// Można to jakoś łatwo sprawdzić czy faktycznie pracuje w klasie A?? Trochę mnie zmartwiłeś tymi obliczeniami. Był robiony na zamówienie, gostek mówił że ma moc 60W i pracuje w klasie A!!
Można sprawdzić, mierząc prąd tranzystorów końcowych. Ile jest tranzystorów w stopniu mocy? Na jakim obciążeniu ten wzmacniacz daje te 60W? Taki wzmacniacz musiałby się naprawdę potwornie grzać.

Pozdrawiam
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Wtaj Taboret
Chyba sprzedaj ten wzmacniacz,bo z tego co opowiadasz to on będzie miał coś nie tak ze sprawnoscią. Ja mam Yamache M-85 (koncówka mocy tranzystorowa) mogąca też pracowac w klasie A.Jednak przy poborze mocy z sieci 1700wat,oddaje 2x340wat na kanał na 8R i 850 wat na 2R
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

OTLamp pisze: Można sprawdzić, mierząc prąd tranzystorów końcowych. Ile jest tranzystorów w stopniu mocy? Na jakim obciążeniu ten wzmacniacz daje te 60W? Taki wzmacniacz musiałby się naprawdę potwornie grzać.

Pozdrawiam
60W daje przy 8 omach. Tranzystorów w stopniu mocy jest na pierwszy rzut oka 4 na kanał. Są dość duże. Grzeje się tak, że gdy mam postawiony na nim Tuner, który nie zasłania całości, nie można między nim a wzmakiem utrzymać dłoni dłużej niż dwie sekundy (parzy). Radiatory równierz są ogromne. Całość zasilana jest dwoma równie dużymi, identycznymi trafami.
OTLamp

taboret1 pisze:
60W daje przy 8 omach. Tranzystorów w stopniu mocy jest na pierwszy rzut oka 4 na kanał. Są dość duże. Grzeje się tak, że gdy mam postawiony na nim Tuner, który nie zasłania całości, nie można między nim a wzmakiem utrzymać dłoni dłużej niż dwie sekundy (parzy). Radiatory równierz są ogromne. Całość zasilana jest dwoma równie dużymi, identycznymi trafami.
Jeżeli pobiera te 500W na jeden kanał to może i te 60W dostarczy. Ten tuner bym radził zdjąć. Jak możesz, to zrób fotki tego kaloryfera :roll: .