Nie wiem jak w Warszawie, cena energii na G. Śląsku (GZE) wynosi 0,3294 zł/kWh plus stała opłata licznikowa.
Kwota 100zł jest chyba trochę za wysoka... no chyba że to jakiś potwór z tego wzmacniacza
LAMPA - MARZENIE KAZDEGO MIŁOŚNIKA AUDIO! Po wygrzaniu ujednolicone. Jeżeli chcesz budować nowy wzmacniacz montowany srebrem i złotem zwłaszcza składowej stałej to taki bez kondensatorów w torze sygnału;to taki , który wzmacnia od 0 do 35kHz i jeszcze napięcie stałe też- to pomożemy schematem i częściami i radą i będziesz miał wzmacniacz z najwyższej półki światowej na lampach bezpośrednio żarzonych.
Tak więc wzmacniacz składowej stałej jest montowany srebrem i złotem i nie dość, że przenosi od 0Hz to jeszcze dodatkowo wzmacnia napięcie stałe też.
Alek pisze:... lub używa sprzętu, który zużywa tyle energii co ze daw lub rzy rubiny
O właśnie tak. Wzmacniacz oddaje 60W w głośniki, a pracuje w klasie A. Do tego drugi kanał. To już wystarcza Aha, nie jest tak, że wzmacniacz pracuje a mnie nie ma.
Zwłaszcza w ostatnim tygodniu dużo go używałem. Wstaję z łóżka o 13, wzmacniacz włączam o 15, a wyłączam go, gdy idę spać- gdzieś koło 3 w nocy.
P.S. Oglądajcie dzisiejszy mecz z Białorusią!!
Niestety nie jest to wzmacniacz w pełni lampowy. Aczkolwiek na wejściu zniekształcenia wprowadzają lampy- ECC88. Stopień mocy jest tranzystorowy. Ale chyba go sprzedam. Ma dość dużo wad. Ale przez niego mam cieplej w pokoju
taboret1 pisze:Niestety nie jest to wzmacniacz w pełni lampowy. Aczkolwiek na wejściu zniekształcenia wprowadzają lampy- ECC88. Stopień mocy jest tranzystorowy. Ale chyba go sprzedam. Ma dość dużo wad. Ale przez niego mam cieplej w pokoju
Jeżeli on ma 60W w klasie A, to musiałby pobierać pi razy oko ponad 1kW. Coś mi się wierzyć nie chce, że to jest w klasie A . Sam go robiłeś? Jakie są te jego wady?
:// Można to jakoś łatwo sprawdzić czy faktycznie pracuje w klasie A?? Trochę mnie zmartwiłeś tymi obliczeniami. Był robiony na zamówienie, gostek mówił że ma moc 60W i pracuje w klasie A!!
Już kilka ładnych latek ma. Ja wtedy nic kompletnie nie wiedziałem o sprzęcie. I też to nie ja go zamawiałem.
Jeśli chodzi o tamte wady, to główną z nich jest ta, że oddaje ogromne ilości ciepła! Pozatym właśnie jest prądożerny. Pobierać miał coś koło 500W z sieci...
taboret1 pisze::// Można to jakoś łatwo sprawdzić czy faktycznie pracuje w klasie A?? Trochę mnie zmartwiłeś tymi obliczeniami. Był robiony na zamówienie, gostek mówił że ma moc 60W i pracuje w klasie A!!
Można sprawdzić, mierząc prąd tranzystorów końcowych. Ile jest tranzystorów w stopniu mocy? Na jakim obciążeniu ten wzmacniacz daje te 60W? Taki wzmacniacz musiałby się naprawdę potwornie grzać.
Wtaj Taboret
Chyba sprzedaj ten wzmacniacz,bo z tego co opowiadasz to on będzie miał coś nie tak ze sprawnoscią. Ja mam Yamache M-85 (koncówka mocy tranzystorowa) mogąca też pracowac w klasie A.Jednak przy poborze mocy z sieci 1700wat,oddaje 2x340wat na kanał na 8R i 850 wat na 2R
OTLamp pisze:
Można sprawdzić, mierząc prąd tranzystorów końcowych. Ile jest tranzystorów w stopniu mocy? Na jakim obciążeniu ten wzmacniacz daje te 60W? Taki wzmacniacz musiałby się naprawdę potwornie grzać.
Pozdrawiam
60W daje przy 8 omach. Tranzystorów w stopniu mocy jest na pierwszy rzut oka 4 na kanał. Są dość duże. Grzeje się tak, że gdy mam postawiony na nim Tuner, który nie zasłania całości, nie można między nim a wzmakiem utrzymać dłoni dłużej niż dwie sekundy (parzy). Radiatory równierz są ogromne. Całość zasilana jest dwoma równie dużymi, identycznymi trafami.
taboret1 pisze:
60W daje przy 8 omach. Tranzystorów w stopniu mocy jest na pierwszy rzut oka 4 na kanał. Są dość duże. Grzeje się tak, że gdy mam postawiony na nim Tuner, który nie zasłania całości, nie można między nim a wzmakiem utrzymać dłoni dłużej niż dwie sekundy (parzy). Radiatory równierz są ogromne. Całość zasilana jest dwoma równie dużymi, identycznymi trafami.
Jeżeli pobiera te 500W na jeden kanał to może i te 60W dostarczy. Ten tuner bym radził zdjąć. Jak możesz, to zrób fotki tego kaloryfera .