"skajowanie"

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

yellow_
125...249 postów
125...249 postów

Re: "skajowanie"

Post autor: yellow_ »

kleje - na zszywki miejsca laczen moga sie rozlazic
yellow_
125...249 postów
125...249 postów

front skonczylem, rewelacji nie ma, ale tragedii tez nie... na zywo prezentuje sie nieco lepiej niz na zdjeciu robionym gownianym aparatem
Załączniki
007.jpg
yellow_
125...249 postów
125...249 postów

no i skonczylem, wszystko szlo mi za dobrze - wiec chociaz pod koniec musialo sie cos zepsuc... okleilem dupe i okazalo sie ze chassis juz sie nie miesci do srodka :D no i wpychajac na sile naderwalem kawalek skaju - no coz, i tak spodziewalem sie duzo gorszego efektu... a szaske dopieszcze mlotkiem ;p
Załączniki
008.jpg
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

:arrow: Triple albo ktoś, zdradźcie mi jak się wstawia bizę na litym kawałku deski, tak jak ma Plexi na froncie poziomo w połowie wysokości? Albo jak Atom Tripla? :D
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: TripleXXX »

W Atomie wstawiłem faktycznie bizę, ale obciąłem "ogonek" :mrgreen: Tak żeby była żyłka z tego. Nie miałem wtedy jeszcze złotej żyłki. Teraz używam już tylko żyłki. Łatwiej się zakłada (nabija) i można ją dowolnie rozciągać (w razie czego) . Największą wadą zarówno złotej bizy jak i złotej żyłki jest cena :evil:

Jak to zrobić?? >>>> Frezarka górnowrzecionowa > frez palcowy 3mm > odpowiednia głębokość (ok 3/4mm, ja ustawiam na oko tak aby żyłka się zagłębiła w całości w rowku i nie wystawała, zależy od grubości żyłki) i jazda :lol:
A efekt taki jak poniżej :

Aha. W Plexi złota biza jest tylko na froncie - dookoła ramki. Paski : przez środek i przy końcach na górze i na dole obudowy to jest złota żyłka ;)
Załączniki
Buzzz frezowane.jpg
Buzzz żyłka zzz.jpg
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TripleXXX pisze:Teraz używam już tylko żyłki. Łatwiej się zakłada (nabija) i można ją dowolnie rozciągać (w razie czego).
Dzięki. Rozumiem, że już nie ma potrzeby kleić żyłki? Nabija się tylko i ma być, pod warunkiem, że rowek nie jest za szeroki?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

:oops: No tak . Sorki, zapomniałem dodać że podklejam żyłkę (nie zawsze jest to konieczne, ale mam pewność że będzie "siedziała" tam gdzie ją umieściłem ) . Strzykawka > gruba igła i jadę delikatnie klejem po rowku > odczekuję chwilkę aż podeschnie klej (butapren > tudzież inny równie śmierdzący :mrgreen: ) i "nabijam" żyłkę . Czasami wspomagam się opalarką, ale trzeba uważać aby nie przypalić tolexu, bo będzie zonk totalny :roll:
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czyli procedurka nie jest taka prosta... A nawet frezu odpowiedniego nie mam. Ale jak już kupię, to może faktycznie zrobię żyłkę też na górnej i dolnej ściance... Się zobaczy :-)

A sprzęt gotowy do skajowania (prawie, bo jeszcze trzeba zaokrąglić brzegi dookoła potencjometrów) wygląda tak:
Załączniki
Atom_50W-21.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Jak będziesz kupował frez to szukaj 3mm (nie więcej niż 3,3mm). Ja mam 3mm i 3,98 i ten drugi jest delikatnie za szeroki :lol:

Widzę że sobie utrudniłeś oklejanie - wklejaniem do środka :mrgreen: Coś na design Plexi .Do tego bardzo mały kąt na panelu od frontu (nad potami), czyli bez podklejania się nie obędzie.

Będziesz to kleił skayem czy tolex'em??

Znając Twoje podejście do wyglądu to pewnie będzie też fajny "faceplate" :P a w takim wypadku skay się nie godzi :mrgreen:

Aha. Zapomniałem dodać że faajna buda :D . Jak skręcasz tylko wkrętami to miejsca styku ścianek dobrze jest posmarować klejem do drewna :wink:
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Promień mi wyszedł mały, bo nie za dobrze się narzędziami stolarskimi (jeszcze) posługuję i nie mam ich zbyt wielu ;-) Okleję toleksem. Nie wiem jeszcze, w jakim kolorze będzie panel. Toleks mam czarny. Deski oczywiście sklejam a potem jeszcze daję drewniane kołki 8mm (tutaj po trzy na każde łączenie). Wkrętów nie używam do łączenia. Buda fajna, tylko jakaś wielka wyszła, nie jestem do takich przyzwyczajony ;-)
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
ODPOWIEDZ