Rosyjski odpowiednik ECC81?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Rosyjski odpowiednik ECC81?
Opera 9.51 otwiera bez szemrania 

-
- 3125...6249 postów
Jaka jest definicja lampy śmieciowej?AZ12 pisze:Można zastosować popularną śmieciową lampę ECC85

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
użytkownik śmietnika pełnolampowym telewizorem zwanego
Jest to lampa wyszabrowana ze śmieci
. lub nabyta drogą kupna za równowartość max piwa.
W przeciwieństwie do lampy audiofilskiej, 100% parametrów śmieciowej bierze się z katalogu, a nie z ezoteryczności i innych szamańskich metod pomiarowych.

W przeciwieństwie do lampy audiofilskiej, 100% parametrów śmieciowej bierze się z katalogu, a nie z ezoteryczności i innych szamańskich metod pomiarowych.
-
- 375...499 postów
Dobrałem się do tych skanów za pomocą specjalnie w tym celu zainstalowanego Firefoxa (Opery 9.25 nie chciałem upgradeować do nowszej, bo pomieszałoby mi zakładki
).
Troszkę mnie przeraża procedura obliczeniowa ale spróbuję jakoś przez to przebrnąć. Na początek wątpliwość dotycząca amplitudy, jaką autor założył do wysterowania lampy końcowej 6P14P. Wynosi ona tylko 5V (patrz skan), więc 6P14P jest jakby lekko niedosterowana. Czy to oznacza, że założono jakiś inny niż typowy punkt pracy 6P14P czy przyjmuje się troszke mniejsze napięcie?
Acha i jeszcze jakie napięcie wejściowe przyjmuje się współcześnie jako standardowe ? 2V? 2,5V? Jaki jest standard dla CD?

Troszkę mnie przeraża procedura obliczeniowa ale spróbuję jakoś przez to przebrnąć. Na początek wątpliwość dotycząca amplitudy, jaką autor założył do wysterowania lampy końcowej 6P14P. Wynosi ona tylko 5V (patrz skan), więc 6P14P jest jakby lekko niedosterowana. Czy to oznacza, że założono jakiś inny niż typowy punkt pracy 6P14P czy przyjmuje się troszke mniejsze napięcie?
Acha i jeszcze jakie napięcie wejściowe przyjmuje się współcześnie jako standardowe ? 2V? 2,5V? Jaki jest standard dla CD?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Ja swoje ampy konstruuję pod amplitudę 3Vp-p - taką amplitudę mają zazwyczaj karty muzyczne i CD. Co do tych 5V to pan Cykin po prostu wychodzi z takiego założenia - ma taka a taką lampę napięciową i taką a taką mocy i chce uzyskać za ich pomocą pewne parametry sygnału wyjściowego. Co do amplitudy to nie warto konstruować ampu w którym lampa mocy sterowna jest od zera na siatce do prawie zatkania bo na początku będzie fajnie a w miarę upływu czasu zacznie przesterowywać i pracować z prądami siatki - takie są oczywiście założenia dla Hi-Fi bo w gitarowcach robi się wręcz odwrotnie.
-
- 25...49 postów
Witam!!!
Jak zrobić w tym schemacie z pierwszego postu USZ ? Jakie dać elementy, o jakiej wartości?
Jak zrobić w tym schemacie z pierwszego postu USZ ? Jakie dać elementy, o jakiej wartości?
-
- 25...49 postów
Ale te sprzężenio zwrotne jest dodatnie, pogarsza jakość dźwięku. Narazie wzmacniacz pracuje bez sprzężenia, ale chce jakiś założyć.
-
- 3125...6249 postów
-
- 375...499 postów
Co to za bajki? To jest ujemne sprzężenie. A nawet gdyby, to pomyśl - po co ktoś miałby dodawać we wzmacniaczu obwód pogarszający jego parametry? Bez sensu. Dodatnie sprzężenie zamieniłoby wzmacniacz w generator.kuziniecow pisze:Ale te sprzężenio zwrotne jest dodatnie, pogarsza jakość dźwięku. Narazie wzmacniacz pracuje bez sprzężenia, ale chce jakiś założyć.
-
- 3125...6249 postów