Jak zbudować wzmacniacz lampowy...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Forma też bywa...

Przepraszam Alek może mnie trochę poniosło.

Może i tak ale ja nie mam czasu na to żeby ich szukać - łącze się przez modem i mam mało czasu.Znalazłem kilka manuali ale tam były tylko dane exploatacyjne,a poza tym bez możliwości odlądania w offline.Z tego też wynika trochę zawartość błędów w postach(szczególnie długich) nie mam czasu ich przeczytać i poprawić.

Ta instrukcja z tego co widzę to poprostu zwykła funkcjia dwóch zmiennych z podanymi na początku zakresami.I do tego są potrzebne te programy - gnuplot?

A swoją drogą to do czego się może przydać jeszcze taki pełny model lampy(oczywiście jeżeli jest możliwy do uzyskania)-Rozumiem że napewno charakterystykę dla każdego dowolnego punktu pracy(oczywiście w granicach rozsądku)?

I jakie w zasadzie są problemy związane z implementacją takiego problemu na pececie?

Nie wiem co to za tomek i w czym miałby mieć rację?

Pozdro.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piroman1024 pisze: A swoją drogą to do czego się może przydać jeszcze taki pełny model lampy(oczywiście jeżeli jest możliwy do uzyskania)-Rozumiem że napewno charakterystykę dla każdego dowolnego punktu pracy(oczywiście w granicach rozsądku)?
Po to, aby np. móc zasymulować układ lampowy w SPICE.
Piroman1024 pisze:I jakie w zasadzie są problemy związane z implementacją takiego problemu na pececie?
Żadne, ale model trzeba wymyśleć, tak aby był w miarę zgodny z rzeczywistością i umieć dobrać jego parametry. No i aby był zgodny z typowym softem do symulacji, bo pisane tekiego na nowo od zera jest możliwe, aczklowiek mało sensowne ;)
Piroman1024 pisze:Nie wiem co to za tomek i w czym miałby mieć rację?
No wiesz, półtora tysiąca postów już tu nastukałem i jesczze o mnie nie słyszałeś? ;)

BTW. Schemat wzmacniacza do lutownicy wysłałem, skoro nie doszedł (swoją drogą znowu się coś zaczęło psuć w moim serwerze pocztowym. No, chyba, że to jakiś antyspam zjadł mój list) to zaraz wyślę po raz drugi
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

A co to jest ten SPICE?(nazwę z kądś znam ale nigdy się tym niebawiłem - to jakiś program elektroniczny czy matematyczny?)

Rozumiem że problem polega na tym że trudno jest wymyśleć taki...
Dla mnie pisanie nowego oprogramowania zawsze ma sens - tyle że takiemu projektowi by trzeba poświęcić sporo czasu.

A więc to ty,sorry nie znam tu nikogo po imieniu - oprócz Pana Jasia.
Czyli wysłałeś go na pocztę(której nie posiadam,a raczej nie mam możliwości jej odebrania - w ogóle nie mogę na onet wejść,a co dopiero pocztę sprawdzić :? ).
A czy mógłbyś go zamieścić np.na forum?

Pozdro.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Wiem już jak wyliczyć Ri i wiele innych rzecy ale brakuje mi jeszcze jak wyliczyć Ro dla danej lampy - bo przecierz z tej wartości oblicza się puźniej transformator głośnikowy.